Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ugrás a vadonba 2020. január 29.

Pár képkocka erejéig meg tudjuk mutatni, hogy is történ a három mentett vadmacska testvér közül a leggyámoltalanabbik szabadon engedése a szoktató ketrecből, amelyet a nemzeti parki szakemberek egy titkos helyen állítottak fel.

Híreink között korábban már beszámoltunk annak a három vadmacskának a megmentéséről, akik még a nyáron elárvult kölyökként kerültek be Állatkertünkbe. A három fiatal állat novemberre már elég fejlett volt ahhoz, hogy szabadon engedjük őket természetes élőhelyükön. Pontosabban hármuk közül akkor csak kettőt engedtünk el, a harmadik, egy nőstény állat azonban viselkedése alapján egy kicsit gyámoltalanabbnak tűnt testvéreinél. Az ő esetében tehát az elengedés egy hosszabb folyamat volt.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság illetékes szakemberei egy szoktató, visszavadító ketrecet állítottak fel azon az élőhelyen, amely egyébként ideális a szabadon engedés szempontjából. A ketrec helye persze titkos volt, nehogy bárki is megzavarja az állatot, illetve a visszavadítási folyamatot. Első lépésként az állat a környezetet, hangokat, szagokat szokta meg, illetve a „helyi ízeket" is. Ezután jött el az ideje annak, hogy a nemzeti parki szakemberek kinyissák a szoktató ketrec ajtaját, hogy az állat, ha elérkezettnek érzi az időt, a ketrec nyitott ajtaján át távozhasson. A műveletre egy decemberi napon, késő este került sor, így a történteket egy a ketrecbe beépített éjjellátó kamera rögzítette (annál is inkább, mivel az ajtónyitás után még közel fél óra telt el, mire az állat kiment rajta). Az alábbi kisfilmen a szoktatóketrec elhagyása utáni utolsó másodpercek láthatók. Az állat mellső lábait többször is kitette az ajtón kívülre, de aztán visszakozott, végük azonban erőt vett magán, és egy ugrással kint termett a szoktató ketrecből.

A szoktatóketrec és környéke egyébként úgy lett kialakítva, hogy kutyák, rókák, nagyobb testű ragadozók ne férjenek hozzá, de a vadmacska, ha akar, utóbb még visszatérhessen oda. Erre azonban végül nem került sor. Így elmondható, hogy a harmadik állat is sikeresen visszatért a természetbe, s az azóta érkezett hírek alapján úgy tűnik, mindhárman sikerrel vették a vadonban való boldogulás első akadályait.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben persze nemcsak a három elárvult vadmacska kapott segítséget, hanem sok más segítségre szoruló állat is. Vadállatmentő tevékenységünk keretében a tavalyi évben összesen 2201 állatnak nyújtottunk segítséget, többnek, mint bármely más korábbi esztendőben. A vadállatmentésről, illetve az Állatkertünk által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány tevékenységéről további információk itt olvashatók. Emellett érdemes ellátogatni bemutató mentőközpontunkba, a Sünispotályba, ahol élő betekintést nyújtunk a kertben folyó mentőmunka mindennapjaiba.

A vadállatmentés aktuális hírei itt olvashatók.