Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Urbanisztikai fórum az állatkert fejlesztéséről 2015. október 7.

Az állatkert fejlesztési elképzeléseiről szóló tájékoztatás és párbeszéd részeként pénteken a Magyar Urbanisztikai Társaság tagjainak tartottunk fórumot, amelyen bemutattuk a kert kibővült területére tervezett fejlesztési programokat.

A Fővárosi Állat- és Növénykert nagy fontosságot tulajdonít a kert fejlesztésével, így a megszűnt vidámparktól örökölt területre tervezett fejlesztési programokkal kapcsolatos tájékoztatásnak, illetve a tágabb általános és a szűkebb szakmai közvéleménnyel folytatott párbeszédnek.

Mint ismeretes, az egykori Budapesti Vidámpark tevékenységének 2013 végére előirányzott megszüntetéséről szóló 2012. november 28-i közgyűlési döntés óta intézményünk két alkalommal (2013. szeptember 19., 2014. február 19.) tartott sajtótájékoztatót az állatkerthez visszakerült területre tervezett rövidtávú (Holnemvolt Park) és középtávú (Mesepark, Pannon Park) fejlesztési programokról, illetve sor került egy kormányszóvivői tájékoztatóra is (2015. január 29.) a fejlesztéseket érintő kormányhatározattal kapcsolatban. Emellett a kert további sajtóközlemények útján is tájékoztatta a médiumokat a fejlesztések folyamatáról, továbbá kezdettől fogva folyamatosan és rendszeresen az újságírók, médiumok rendelkezésére áll ebben az ügyben is. Ezenfelül a honlapunkon is közzétettük a Mesepark és a Pannon Park programokkal kapcsolatos főbb információkat, a kert területén pedig a tervezett fejlesztéseket bemutató információs felületeket helyeztünk el, s az arra alkalmas eseményeken (pl. pedagógus nyílt nap) előadásokon is tájékoztattuk az érdeklődőket ugyanerről.

A tájékoztatási folyamat részeként került sor október 2-án pénteken arra a fórumra, amelyet a Fővárosi Állat- és Növénykert a Magyar Urbanisztikai Társaság felkérésére tartott fejlesztési elképzeléseiről, ezen belül a Meseparkról és a Pannon Parkról, illetve az ez utóbbi központi létesítményének számító fedett parkról, az úgynevezett biodómról. A fórumon a Magyar Urbanisztikai Társaságot Körmendy Imre elnök, illetve a társaság további kilenc tisztviselője képviselte. A szakmai program egy az érintett területeket bejáró sétából, valamint egy öt előadásból álló előadótermi szakaszból állt. Prof. dr. Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója a fejlesztés egyes területeivel foglalkozó szakemberekkel együtt minden részletre kiterjedően és minden lényeges szempontból megközelítve ismertette a szóban forgó fejlesztési programokat, megválaszolva a társaság tagjainak kérdéseit is.

A fórum keretében prof. dr. Persányi Miklós a Mesepark és a Pannon Park, valamint az ez utóbbi részét képező biodóm funkcióiról, és ezek egymáshoz való viszonyáról beszélt. Bősze Szilvia, az állatkert Pannon Park programirodájának vezetője a tervprogramot és az ahhoz kapcsolódó pályázati eljárást mutatta be. Dr. Kozó László operatív igazgató a hatástanulmány, az üzemeltetés, illetve a beruházás állami támogatásának részleteiről tájékoztatta a hallgatóságot. Dr. Paulinyi Gergely vezető tervező és Vámossy István projektvezető (Mérték Group Zrt., Mérték Építészeti Stúdió Kft.) a beépített terület, a tömeg, a magasság kérdéseivel és a városképi vonatkozásokkal foglalkozott. Szollár András és dr. Paulinyi Gergely (Abud Kft., Mérték Group Zrt.) előadásában a zöldterületekről, a klimatikus hatásokról és a fenntarthatósági szempontokról esett szó. A fenti előadók mellett a fórumhoz hozzászólt Anthony Gall, az állatkert műemléki szakértője is a műemléki értékek megőrzésének kérdéseivel, illetve a műemléki környezettel kapcsolatban.

A Magyar Urbanisztikai Társaság tagjai nem most pénteken hallhattak először első kézből a fejlesztési elképzelésekről, hiszen prof. dr. Persányi Miklós és dr. Paulinyi Gergely a témában már április 17-én, a társaság által szervezett városfejlesztési konferencián is tájékoztató előadást tartottak az állatkerti fejlesztésekről.