Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Vastapssal búcsúztatták a dolgozók a távozó főigazgatót 2020. március 3.

Az Állatkert éléről távozó Persányi professzor főigazgatói minőségben csütörtökön köszönt el a munkatársaktól. Az állatkerti dolgozók vastapssal köszönték meg azokat az évtizedeket, amelyeket a főigazgató e szívüknek oly kedves intézményre áldozott.

Február 27-én utoljára került sor az Állatkertben olyan intézményi értekezletre, amelyet prof. dr. Persányi Miklós az intézmény főigazgatójaként hívott össze. Mint ismeretes, az intézményünket 1994-től 2003-ig, majd 2007-től egészen ez év februárjáig, tehát összesen 22 éven át irányító Persányi professzor nemrégiben jelentette be, hogy egészségi okok miatt március 1-től vezetői feladataitól visszavonul.

A Nagyszikla Csillagterében megtartott eseményen a távozó főigazgató felidézte azokat a gondolatokat, amelyeket még 1993 augusztusában meg, amikor első ízben pályázott a főigazgatói tisztségre. Akkor – több mint 26 évvel ezelőtt – így fogalmazott:

„Az igazi állatkertnek társadalmi missziója van. Feladatai összetettek. Egyfelől menedéket jelent az élőhelyükről kiszorított, fennmaradásukban veszélyeztetett állatoknak és növényeknek. Másfelől kimagasló szerepe van abban, hogy a vonzókörében élő emberek, - s közöttük elsősorban a gyerekek és fiatalok -, milyen viszonyt alakítanak ki környezetükkel. Az állatkert Noé bárkája a város tengerében. Találkozni enged a természettel. Alkalmat ad megörülni a világ ezer csodájának. Hozzájárul ahhoz, hogy az emberek megértsék a bioszféra bonyolult folyamatait, és azt, hogy az élőlények nem egyszerűen az ember uralma alatt álló, netán szolgálatára rendelt dolgok, hanem önmaguk is értékek, sőt mindinkább a mi gondjainkra bízott élőlénytársaink a Föld nevű bolygón.

A Kert legidőszerűbb, minden más cél fölé rendelt hivatása az lehet, ha a környezet védelmét saját varázslatos eszközeivel szolgálja. Kettős a küldetés: segíteni a kipusztulófélben lévő fajok fennmaradását és terjeszteni az ökológiai kultúrát.

Persze vannak az Állatkertnek további feladatai is. A korszerűség kérdése elsősorban a feladatok megközelítése, rangsorolása, egymáshoz való súlya. Az általam felvázolt program lelke a következő, egymással elválaszthatatlan egységben álló feladatok megoldásának harmonikus együttese. Az új típusú Állatkert tegyen eleget a következő öt elvárásnak:

• váljon az ökológiai környezeti kultúra nemzeti központjává;

• legyen a veszélyeztetett élőlények fennmaradását segítő természetvédelmi szakmai műhely;

• biztosítson színvonalas szórakoztatást, kikapcsolódást a Főváros közönségének, hazai és külföldi vendégeinek;

• maradjon a Főváros gyöngye, gondosan őrzött és megújított érték, de egyúttal mérje fel egy második állatpark létesítési esélyeit;

• váljon a piacgazdasági feltételekhez alkalmazkodó, csúcstechnikát és modern irányítási elveket használó, széles hazai és nemzetközi hálózathoz kapcsolódó modern szervezetté."

Az 1994 óta eltelt évtizedek eredményeiről szólva Persányi professzor a következőket mondta:

„Szerencsés ember vagyok, mert a 27 évvel ezelőtti álmaim mára szinte mind valóra váltak.

Azóta az Állatkertben kiváló szakemberekből álló csapat épült fel, és a főigazgatóságom idején több mint 20 millió látogatónak nyújtottak szolgáltatásokat. Kulturális, művészeti eseményekkel, új ismeretterjesztési és oktatási módszerekkel vonzóbbá és kellemesebbé tették a Kertet a látogatóknak. Rekonstruálták a történelmi parkegyüttest, helyreállították két tucat értékes műemlékét, ikonikus elpusztult épületeit, újrateremtették Kós Károly örökségét. Üzemeltetésben már korán a fenntartható, környezetbarát megoldások példaértékű sokaságát vezették be, mint szelektív hulladékgyűjtés, elektromos járművek, geotermális fűtés, esőszüretelés.

Mára Budapest állatkertjét a vezető európai állatkertek között tartják számon. Az elmúlt két évtizedben nagyban javították az állatok életkörülményeit, ökológiai szemlélettel modernizálták a kiállításaikat. Európa egyik legváltozatosabb állatgyűjteményét alakították ki, és növelték a botanikai gyűjtemény szakmai értékét is. Komoly szerepet vállaltak a természetvédelmi ismeretterjesztésben, kutatásban, a sérült állatokat mentő munkában, veszélyeztetett állatfajokat az élőhelyükön megőrző programokat szerveztek."

A főigazgató végül az alábbi gondolatokkal zárta beszédét:

„Köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik az eltelt több mint negyedszázad alatt támogattak törekvéseimben, köztük legelőször a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársainak. Tiszteljék és szeressék egymást, ahogyan én is szeretem azt a tágabb családomat, amely az állatkerti kollektívát jelenti. Továbbra is adjanak értékes élményeket, örömöt annak a sok millió gyereknek és felnőttnek, akik az Önök idejében felkeresik az intézményt, mert ez a munkánk legfőbb értelme!"

Az Állatkert dolgozói vastapssal búcsúztatták Persányi professzort, megköszönve azokat az évtizedeket, amelyeket életéből erre a mindannyiunk szíve számára oly kedves intézményre, annak fejlesztésére, sikeressé tételére áldozott.