Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Végső búcsú dr. Holdas Sándortól 2014. május 6.

Kedden kísértük utolsó útjára dr. Holdas Sándort (1931-2014), aki főigazgatóként 1978-tól 1986-ig, kilenc éven át vezette Állatkertünket. A neves kutató, szervező, oktató és ismeretterjesztő szakemberről szóló megemlékező írásunk az alábbiakban olvasható.

dr. Holdas Sándor (1931-2014)Dr. Holdas Sándor 1931. április 4-én született Budapesten. 1955-ben szerzett oklevelet a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. Friss diplomásként először a termelésben helyezkedett el, állami gazdaságban, illetve gépállomáson dolgozott, de csakhamar a kutatás felé fordult. Kutatói munkásságát az Állattenyésztési Kutatóintézetben kezdte meg, ahol az 1960-as évek elején tudományos munkatársként dolgozott. Elsősorban a sertéstenyésztés kutatásával, illetve genetikai kérdésekkel foglalkozott. A sertéstenyésztés témakörében védte meg kandidátusi értekezését is 1960-ban. 1963-tól a Kisállattenyésztési Kutatóintézetben folytatta a munkát, előbb baromfitenyésztési, majd nyúl- és prémesállat-tenyésztési szakterületen. A nyúltenyésztéshez kapcsolódott 1980-ban megvédett akadémiai doktori értekezésének témaválasztása is.

1978. január 1-én a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójává nevezték ki. Holdas Sándor saját bevallása szerint azért szemelhették ki az intézmény élére, mert kutatói munkája során számos különféle állatcsoporttal volt alkalma foglalkozni, a patásoktól a kisemlősökön és a ragadozókon át egészen a szárnyasokig. A városligeti intézményt összesen kilenc éven át, 1986. december 31-ig vezette. A következő évtől kezdve az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetet irányította főigazgatóként, ahonnan 2001-ben vonult nyugdíjba.

Kutatói, tudományos és szervezői munkáját élete során számos alkalommal ismerték el különféle díjakkal és kitüntetésekkel. Címzetes, majd rendes egyetemi tanárként kiterjedt oktatói munkásság is fűződik a nevéhez. Emellett igen nagy számú ismeretterjesztő könyve, cikke látott napvilágot, részben önállóan, részben pedig társszerzőkkel közös munkaként. Összesen negyven ismeretterjesztő és szakkönyvben szerepel a neve szerzőként, tudományos publikációinak száma pedig meghaladja a hatvanat. Ismeretterjesztő munkáinak egy része kifejezetten az ifjúsághoz szólt, „Gyere velem az állatkertbe!", „Állatkertjeink lakói", valamit „Különös vadászat" című könyvein az állatok iránt érdeklődők egész generációi nőttek fel. Az állatvilág gyorsasági rekordereiről szóló ifjúsági ismeretterjesztő könyvét bolgár, cseh és orosz nyelvre is lefordították.

Egykori főigazgatónkat, dr. Holdas Sándort május 6-án kísértük utolsó útjára a Rákoskeresztúri Újköztemetőben. Emlékét kegyelettel megőrizzük!