Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Veszélyben a zsiráf? 2017. január 14.

Persze nem a budapestiek, hanem a szabad természetben élő fajtársaik. A nálunk is látható Rothschild-zsiráfokból például csak 1671 egyed él a vadonban. Ezért is fontos az állatkerti szaporítás, s e téren a mi intézményünk különösen eredményes.

A január elsején született zsiráfborjú kapcsán érdemes egy kicsit kitekinteni a vadonban élő zsiráfállomány helyzetére is. Ez ugyanis nem túl rózsás. Olyannyira, hogy a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) „vörös listáján”, amelyben fokozatokat képviselő kategóriák segítségével a fajok fenyegetettségét is kifejezik, a zsiráfot épp a tavalyi év nyarán sorolták át a „kevéssé fenyegetett” kategóriából a „sebezhető” fokozatba. December elején erről – hírügynökségi jelentések alapján – több magyarországi médium is beszámolt.

Három-négy évtizeddel ezelőtt még 150-160 ezerre becsülték az afrikai vadonban élő zsiráfok számát. A tavalyi számlálások alapján viszont a jelenlegi egyedszám a 100 ezret sem éri el. Vagyis az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent az állomány nagysága. Ez részben a természetes élőhelyek átalakítására, a zsiráfok életének zsugorodására vezethető vissza, de a polgárháborús konfliktusok és az orvvadászat is komoly veszélyeztető tényező.

Különösen kevés van az úgynevezett Rothschild-zsiráfokból, amelyeket ugandai zsiráfoknak is szoktak nevezni. A tavalyi számlálások során az alfaj elterjedési területén, Dél-Szudánban, Ugandában és Kenyában 1671 Rothschild-zsiráfot találtak.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben éppen ezzel az alfajjal foglalkozunk. Jelenleg négy tenyészállatunk van, egy bikánk és három tehenünk. Mindhárom nőstény több utódot hozott már a világra, a mostani jövevény anyja történetesen már korábban is életet adott öt sikeresen felcseperedett utódnak. A korábbi borjak többsége növendék korában más állatkertbe került, de a 2015-ben világra jött két állat még most is nálunk él. Így a jelenlegi zsiráf állományunk összesen hét Rothschild-zsiráfból áll, akik közül három az elmúlt két esztendőben jött világra.

Érdemes belegondolunk abba, hogy egyedül a mi Állatkertünkben egy olyan, jól szaporodó zsiráfállomány él, amelynek egyedszáma hozzávetőleg 0,5 %-a a Rothschild-zsiráfok vadonbeli állománynak. Ehhez még hozzátehetjük azt is, hogy rajtunk kívül néhány tucat további állatkert is foglalkozik ezzel a nagyon ritka alfajjal, méghozzá úgy, hogy az összes ilyen állatkert szorosan együttműködik a többivel. Ha mindezt végiggondoljuk, akkor könnyen belátható, hogy az összes állatkerti szaporulat az összes vadonbeli szaporulattal összevetve is igen jelentős. Így az állatkertek – köztük a miénk is – jelentős szerepet játszanak a Rothschild-zsiráfok megőrzésében.

A mi legifjabb, január elsején született, és egy hete már a közönség számára is zavartalanul látogatható zsiráfborjúnkra visszatérve, még mindig folyamatban van a szavazás, amelyet azért indítottunk, hogy a közönség döntse el, mi legyen a jövevény neve. Szavazni a hét végéig lehet, az eredményt jövő héten fogjuk közzétenni.

Az állatgondozók közben azon dolgoznak, hogy a „szülőszoba” mellett a kicsi a zsiráfok férőhelyének összes többi részét is felfedezze, természetesen most még csak az anyaállat bátorító társaságában. Nemrégiben, amikor az időjárás is egy kicsit kegyesebb volt, néhány percig még a kifutóra is kinéztek, habár nem nagyon távolodtak el az ajtótól. A borjút várhatóan a következő héten tudjuk összeengedni a zsiráfcsapat többi tagjával.