Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Visszajuttattuk a természetbe a mentett gyöngybaglyokat 2018. november 13.

Teljesen felcseperedett a Sünispotályba még szeptember elején bekerült három elárvult gyöngybagoly fióka. Így – a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve - visszaengedhettük őket természetes élőhelyükre.

Fotó: Árvay Márton (DINPI)Az elmúlt hónapokban többször is hírt adtunk a szeptember első napjaiban mentőközpontunkba, a Sünispotályba bekerült, elárvult gyöngybagoly fiókákról. Megmutattuk őket pelyhes fiókaként, és beszámoltunk arról is, amikor a mesterséges nevelés eredményeként már annyira megnőttek, hogy a Sünispotály belső teréből a mentőközponthoz kapcsolódó egyik röpdébe helyezhettük át őket.

Az azóta eltelt időben tovább fejlődtek, így novemberre már annyira megerősödtek, hogy emberi segítség nélkül, a szabad természetben is tudnak boldogulni. Eljött tehát a szabadon engedés ideje. Erre a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal (DINPI) való együttműködésünk részeként került sor a szóban forgó állatok természetes élőhelyén. Árvay Márton természetvédelmi őr meg is örökítette az elengedést, így az ő jóvoltából képen is meg tudjuk mutatni honlapunk olvasóinak, hogyan kaptak szárnyra, hogyan tértek vissza a vadonba a mentett gyöngybaglyok.

Magyarországon egyébként ez a faj fokozottan védettnek számít, természetvédelmi eszmei értéke 100.000 forint.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évtizedek óta foglalkozunk Magyarországon őshonos, vadon élő, és jobbára természetvédelmi oltalom alatt álló állatfajok olyan egyedeinek mentésével, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. Egy átalagos évben másfél-kétezer állatot mentünk, de volt olyan esztendő, hogy a bekerült mentett állatok száma a kétezret is meghaladta. A segítségre szoruló állatok legnagyobb része madár, de nagy számban akadnak kisemlősök, s kisebb egyedszámmal ugyan, de időnként hüllők, sőt kétéltűek is.

Fotó: Árvay Márton (DINPI)A mentési kapacitás növelése, mentőmunka minél több műveletének a nagyközönség számára történő bemutatása, továbbá az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztő, szemléletformáló munka elmélyítése céljából nemrégiben egy új bemutató mentőközpontot létesítettünk, amely a Sünispotály nevet kapta, hiszen az egyik legnagyobb számban bekerült állatfajnak történetesen a sün számít. A Sünispotályt, amelyet idén augusztusban adtunk át, az Állatkert új játszóparkja, a Holnemvolt Vár részeként alakítottuk ki.

Állatkertünk mentő tevékenysége az intézményünk által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt zajlik. Erről a munkáról további információkat ide kattintva olvashat.