Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Zöld oázis Budapest szívében! 2014. március 13.

Környezetvédelmi elismerésekre esélyes a Budapesti Állatkert

A Professional Publishing Hungary már harmadszor hirdette meg a Greennovációs Nagydíjat. Kiemelt szempont volt, hogy olyan innovatív kezdeményezéseket díjazzanak, ahol a pályázó beruházásokat, fejlesztéseket hajtott végre a környezeti terhek csökkentéséért, vagy a fenntarthatóság és a helyi közösségek érdekében.

A beérkezett félszáz nevezés közül a szakmai zsűri 21 pályázatot juttatott a döntőbe. Ennek egyike a Budapesti Állatkert fejlesztési projektje, melynek során az Állatkert fűtési igényét részben geotermikus hulladékhővel oldja meg, így éves szinten mintegy 40 millió forintos megtakarítást ér el. Az intézmény területe országos természetvédelmi és műemléki védettséget élvez, továbbá évente milliós látogatótömeget vonz. Ezért is kiemelten fontos küldetése, hogy példamutató eredményeket produkáljon a környezetvédelem terén is. Az új rendszer az Állatkert 26 épületének fűtését – köztük a Pálmaház és a Varázshegy – részben geotermikus hulladékhővel oldja meg, ami 2012-ben már a fűtési hőigényének közel 50%-át biztosította.

A beruházás eredményeként realizált megtakarítás nem csupán a magyar, hanem a nemzetközi szakma figyelmét is kiérdemelte. Így jó eséllyel szerepel a 2014-es Fenntartható Energia Európa (SEE – Sustainable Energy Europe) és ManagEnergy díjakért kiírt pályázaton is. Az idei verseny azokat a helyi és regionális közhatóságokat, valamint energiaügynökségeket célozza, melyek tevékenysége az energiaszegénység kezelését szolgálja, megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projekteket hajtanak végre, vagy innovatív finanszírozási megoldásokat alkalmaznak a fenntartható energiahasználatra irányuló erőfeszítésekhez.

Az Állatkert termálfűtés projekt részleteit itt lehet elolvasni.

A Greenovációs Nagydíjról további részletek itt:
http://www.kreativ.hu/cikk_print/21_palyazat_a_greennovacios_nagydij_dontojeben

A Fenntartható Energia Európa versenyről itt tájékozódhatsz:
http://www.bayzoltan.hu/bay-h4/h4-hirek/meghirdettek-a-2014-es-fenntarthato-energia-europa-es-managenergy-dijakat