Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hangyászbébivel kezdjük a vakációt! 2023. június 15.

Ma mutatkozott be a kéthetes sörényes hangyász kölyök, akit legjobban délelőtt 10-kor, a sörényes hangyászok látványetetése idején lehet látni. A nyári szünidőben kisállatokkal, élményprogramokkal, és jeles napokkal várjuk látogatóinkat.

Ma van a 2022/23-as tanév utolsó tanítási napja, és éppen ma mutatkozott be a bő két hete, május 31-én született sörényes hangyász kölyök is. Így elmondhatjuk, hogy Állatkertünk a hangyászbébi bemutatásával kezdi a vakációt. Az apróság persze ebben a korban idejének nagy részét anyja hátába csimpaszkodva tölti, így cipeltetve magát. A legjobban délelőtt 10 órakor látni, mert ilyenkor a gondozók látványetetést is tartanak a sörényes hangyászoknál.

Bár Állatkertünkben már az 1800-as évek végén is éltek sörényes hangyászok, egy több mint száz esztendőn át tartó szünet után 2014-ben fogtunk bele újra a tartásukba. Akkor érkezett a ma is meglévő két tenyészállat, Isabela és William, akik az elmúlt hónapokban töltötték be tizedik életévüket. Az érkezésekor még igen fiatal állatok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen már 2016-ban, 2018-ban, illetve 2020-ban is született egy-egy kölykök, a mostani utód tehát már a negyedik a sorban.

A korábbi hangyászbébik azóta már felnőttek, és más állatkertekbe (Csehországba, Ausztriába, Hollandiába) költöztek. A rendszeres szaporítási eredmények nemcsak azért örvendetesek, mert így gyakran láthattok aranyos hangyászkölyköket, hanem azért is, mert ez az állatfaj természetes élőhelyén ritkulóban van és természetvédelmi szempontból sebezhetőnek számít. Így az állatkerti szaporítás hozzájárulhat a faj megmentéséhez.

A kéthetes bébi nemét egyelőre még nem állapítottuk meg kétséget kizáróan, így mostanáig nevet sem kapott. Igaz, a korábbi hangyászbébik is „uniszex", éspedig édességekre utaló neveket kaptak: az elsőt Bejglinek, a másodikat Flódninak, a harmadikat pedig Gubának neveztük el.

A sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla) Dél-Amerikában őshonos. Az úgynevezett vendégízületesek közé tartozik, ahová a lajhárokat, illetve az övesállatokat, vagyis a tatukat is sorolják. Legközelebbi rokonaik a fán lakó dolmányos hangyászok, viszont nem állnak közeli rokonságban a hangyászsünökkel, ez utóbbiak ugyanis tojásrakó emlősök. Állatkertünkben egyébként a sörényes hangyászok mellett dolmányos hangyászokat, lajhárokat és tatukat, sőt még hangyászsünt is láthat a közönség.

A most bemutatkozott hangyászbébi mellett az elmúlt hetekben, hónapokban több más kisállattal is gyarapodott Állatkertünk. Gyermekáldás volt például a zebráknál, a tarvarjaknál, a fekete hattyúknál, a vadonban már kihalt mhorr gazelláknál, sőt a sörényes hangyászokkal szemközti kifutóban látható prérikutyáknál is.

A kisállatok mellett a nyári vakáció ideje alatt napi huszonöt élményprogrammal, látványetetésekkel, állatbemutatókkal, tréningekkel várja az Állatkert a nagyközönséget. Jövő héttől elindul a hagyományos Zoo Tábor, illetve a VakációZoo is: ez utóbbit hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családok gyermekeinek szervezzük a fővárosi kerületekkel együttműködve. Június 23-án este pedig változatos szentivánéji programokat is kínálunk.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.