Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Indián nyár a Lepkekertben 2017. szeptember 13.

A héten kellemes időre, afféle „indián nyárra” van kilátás. Érdemes tehát ellátogatni hozzánk, s felkeresni a Pálmaház szomszédságában található Lepkekertet is, ahol épp mostanában kelnek ki a nemrég érkezett közép- és dél-amerikai lepkebábok.

A Pálmaház szomszédságában található Lepkekert szezonális látnivaló, amely tavasztól őszig látogatható. Szerencsére szeptemberben és október első felében még megfelelő szokott lenni az időjárás, így idén is úgy tervezzük, hogy a Lepkekertünk október közepéig fogad majd látogatókat.

Az előrejelzések szerint ezen a héten igazán kellemes időre, afféle „indián nyárra” van kilátás, vagyis olyan idő lesz, amely kiválóan alkalmas egy állatkerti látogatásra. S ha már valaki ellátogat hozzánk, feltétlenül érdemes felkeresnie a Lepkekertet is. Annál is inkább, mivel a nemrégiben érkezett trópusi lepkebábok mostanában fognak kikelni.

A Lepkekertünkben látható forró égövi lepkék induló állománya minden esetben olyan – trópusi vidéken működő – lepkefarmokról származik, ahol a vadonban élő állomány háborgatása nélkül szaporítják ezeket az állatokat, egyúttal munkát is adva a szóban forgó területeken élő embereknek. A lepkék bebábozódott állapotban szállíthatók a legkönnyebben, így hozzánk is bábként érkeznek. A bábokból már a Lepkekert bábszekrényében, a nagyközönség szeme láttára kelnek ki az imágók, azaz a kifejlett lepkék, majd onnan kiröppenve csatlakoznak a Lepkekert légterében repdeső társaikhoz.

A szezon elején érkező induló állomány mellett szükség van utánpótlásra is, hiszen a lepkék életciklusának megfelelően az egyes egyedek életében az imágó szakasz aránylag rövid, többnyire hetekben, esetleg hónapokban mérhető. Az utánpótlást vagy újabb bábok beszerzésével, vagy a nálunk kikelt induló állomány egyedeinek helyben történő szaporításával lehet megoldani.

Állatkertünkben ez utóbbi is lehetséges, hiszen a Lepkekert fennállásának több mint másfél évtizede alatt számos trópusi lepkefajt sikerrel szaporítottunk. Ehhez azonban komoly háttérre, a hernyóknak „óvodára”, illetve a tápnövények termesztéséhez külön üvegházakra van szükség. Jelenleg ehhez nem áll rendelkezésre megfelelő kapacitás, ezért – bár a szükséges szakmai képességgel rendelkezünk – a lepkekerti állomány utánpótlását jelenleg úgy oldjuk meg, hogy nemcsak az induló állományt szerezzük be az említett lepkefarmokról, hanem a szezon közbeni utánpótlás céljából a szezon közben is érkeznek bábszállítmányok.

A nemrégiben érkezett bábok egy Costa Ricában működő lepkefarmról származnak, ennek megfelelően főként közép- és dél-amerikai lepkékről, összesen 21 különböző fajról van szó. Így aki mostanában felkeresi a Lepkekertet, szép számmal láthat már kifejlett egyedeket, és olyanokat is, amelyek ezután fognak kikelni a bábból. Egy kis szerencsével magát a kikelést is meg lehet figyelni.

Ízelítő gyanánt érdemes megnézni a Lepkekertünkről még a szezon elején készült kisfilmet, amely ide kattintva tekinthető meg.