Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Japánkerti virágvarázs 2019. április 10.

A Japánkert egész évben csodálatos, de legszebb arcát talán ilyekor mutatja. Virágba borult a kert közepén álló, teltvirágú ’Kanzan” díszcseresznye, de szirmot bontottak a japán bazsarózsák is. Érdemes botanikai látnivalóinkat is megcsodálni.

Honlapunk rendszeres olvasói jól tudhatják, hogy nemcsak az állati, hanem a növényekkel kapcsolatos látnivalókról is igyekszünk rendre hírt adni. Hiszen intézményünk nemcsak állat-, hanem egyúttal növénykert is. Sőt, ha csak a bemutatott fajok számát tekintjük, valójában többféle növényt láthat nálunk a nagyközönség, mint állatot. A nálunk látható állatfajok száma ugyanis mostanában 850 körül szokott lenni, ám a kertünkben virító növényfajok és kertészeti változatok száma több ezerre tehető. A sok pompás növény pedig nemcsak nagyszerű környezetet varázsol az állatházak és kifutók közé, hanem, mint egy gyűjteményes botanikus kertben, a sokféleségével is elkápráztatja a látogatókat. Különösen igaz ez ilyenkor, tavasz derekán, amikor a legtöbb szabadföldi növényünk a legszebb képét mutatja, jelentős részük virágba is borul.

Az Állatkert parkján belül, amely másfél évszázad kertész generációinak szorgos munkájával alakult ki, talán az 1960-as években létrehozott Japánkert az egyik legszebb terület. Különösen cseresznyevirágzás idején. Természetesen többféle díszcseresznyénk is van, amelyek nemcsak habitusukban, vagy virágaik színében, megjelenésében különböznek, hanem abból a szempontból is, hogy mikor virágzanak. Március 23-án például már hírt adtunk a Japánkert Pálmaház felőli kapuja mellett álló, kisebb termetű cseresznye virágzásáról. Akkor egyébként különösen szép időjárás volt, s az Állatkertünket felkereső sok-sok látogató közül csaknem mindenki megcsodálta, sőt a legtöbben le is fényképezték a szóban forgó virágzó cseresznyefát. Jó volt látni, ahogy szinte mindenki szeretett volna egy „én és a cseresznyevirágzás" típusú „szelfit" készíteni.

Ez a cseresznyefa ugyan már elvirágzott, de magának a cseresznyevirágzásnak még egyáltalán nincs vége. Sőt mi több, most vagyunk a „csúcsánál". Egyik legszebb díszcseresznyénk, a Japánkert kellős közepében, a kis pavilon mellett álló, teltvirágú 'Kanzan' díszcseresznye ágait például épp most borították el a virágok. De virágzik még itt több más cseresznyefa, sőt, szirmot bontottak a tenyérnyi virágú japán bazsarózsák is. Aki pedig siet, még a bonsai gyűjtemény fácskái között is találhat olyat, amelyik épp virágzásban van: a sajmeggyet például.

 

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.