Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-17:30 Sz-V: 9:00-18:00

nincs időjárási adat

Miért „szántja” a vizet a flamingó? 2017. október 21.

Rendszeresen szaporodó, népes flamingócsapatunkat szemlélve gyakran megfigyelhetik a látogatók, amint a madarak tavacskájukban gázolva jellegzetes testtartással a víz fölé hajolnak, csőrükkel pedig „felszántják” a víz felszínét.

Állatkertünk közkedvelt lakói közé tartoznak a rózsás flamingók. A látványos színű, hosszú lábú, hosszú nyakú gázlómadaraknál gyakran meg lehet figyelni egy jellegzetes magatartást: ilyenkor a madarak a számukra kialakított, sekély vizű tavacskában gázolva fejüket a víz fölé hajtják, és sajátos alakú csőrükkel folyamatosan mozogva „szántják” fel a víz felszínét.

Ez a viselkedés a flamingók táplálkozásával van összefüggésben. Bár sokan úgy gondolják, hogy gázlómadarakként bizonyára halakkal táplálkoznak, a valóságban olyan apró vízi élőlényeket fogyasztanak, amelyeket szabad szemmel alig, vagy pedig egyáltalán nem lehet látni. Ezeket persze nem egyenként csípik nyakon, hanem tömegesen szűrik ki őket a vízből.

A flamingó csőre lényegében egy szűrőberendezésként működik. A csőr belsejében fel-le mozgó nyelvük segítségével vizet szivattyúznak át rajta, a vízben található apró élőlények pedig fennakadnak a flamingó csőrében lévő speciális szűrőfelületen, így azokat már könnyűszerrel elfogyaszthatják. Amikor tehát a flamingó a víz tükrét „szántja”, valójában csak módszeresen átszűri a vizet, hogy kinyerje belőle az apró táplálékszervezeteket. S mivel a mi állatkerti flamingóinkat is főként ilyen takarmánnyal etetjük, természetes, hogy ezt a jellegzetes viselkedést gyakran lehet látni a mi állatainknál is.

Állatkertünkben egyébként a flamingók tartásának jelentős hagyományai vannak. Hosszú időn keresztül a Főkapu közelében lévő gyepterületen laktak, majd egy ideig ott volt a férőhelyük, ahol manapság a Szavannakifutó található. Néhány további költözés után a 2014-es és 2015-ös szezonban a Holnemvolt Park lakói voltak, 2016-ban pedig a vörös bivalyok és a zebrák közötti területre költöztek át, ahol jelenleg is láthatóak (korábban egy ideig már laktak a kertnek ezen a részén).

Flamingóink részére természetesen minden költözés alkalmával olyan férőhelyet alakítottunk ki, amely messzemenőkig megfelel biológiai igényeiknek. Ez magában foglalta egy sekély tavacska kialakítását, de megfelelő szárazulatot is, ahol kellő hely van például a fészkeléshez.

Részben a megfelelő férőhelynek, a takarmányozásnak, illetve a gondozók szakmai hozzáértésének köszönhető, hogy flamingóink nemcsak jól érzik magukat, és szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak a nagyközönségnek, hanem rendszeresen szaporodnak is. Honlapunkon rendre be is számolunk a fiókák kikeléséről és cseperedéséről: így tettünk az idei esztendőben is. A rendszeres szaporulatnak köszönhetően meglehetősen népes flamingócsapattal rendelkezünk, amely jelenleg 115 egyedből áll. Pedig az elmúlt évek szaporulataiból rendszeresen szállítottunk el nagyobb számú flamingót más állatkertekbe is. Az ilyen szállításokról, amelyek az utóbbi időszakban több alkalommal is elsősorban Hollandiába irányultak, ugyancsak beszámoltunk Állatkertünk honlapján.