Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3000 Ft Gyermek: 2000 Ft Diák: 2000 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-19:00

Időjárásközepesen felhős 17°C

Napfürdőző batla 2017. szeptember 15.

Élvezik a napsütést az Állatkert lakói. A képen látható batla kifejezetten azért tárta ki a szárnyát, hogy minél nagyobb felületen érje a napfény. A fokozottan védett madarak kertünkben rendszeresen szaporodnak, idén két fióka kelt ki sikeresen.

A batla az íbiszfélék legelterjedtebb faja: az Antarktisz kivételével valamennyi kontinensen előfordul. Igaz, az amerikai kontinensen csak az utóbbi egy-két évszázadban jelent meg. A faj Magyarországon is őshonosnak számít, s itthon fokozottan védett madárfajként tartjuk számon. Állatkertünkben egy egész kis batla csapatot láthat a nagyközönség, amely rendszeresen szaporodik. Az idei, 2017-es évben történetesen két batlafióka kelt ki és cseperedett fel sikeresen, így batláink most összesen tizenegyen vannak.

Állatkertünk szemfüles fotósa nemrégiben éppen akkor kapta egyiküket lencsevégre, amikor a madár sajátos testhelyzetben napfürdőzött. Látható, hogy a szárnyát igyekszik a napsugarakra merőlegesen tartani, sőt, még a fejét is oldalra fordítja a minél hatékonyabb benapozás érdekében. A batlák mellett egyébként több más madarunknál is megfigyelhető, hogy szeretnek napfürdőzni. Az impozáns méretű fakókeselyűk például szárnyaikat jellegzetes tartásban szélesre tárva szokták élvezni a meleg napsugarakat.