Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Pancsolás és szárítkozás 2018. augusztus 6.

A Nagy-tó térségében lakó kormoránok rendszeresen fürdőznek. Persze ők az év minden szakában sok időt töltenek a vízben, hiszen táplálékukat is innen szerzik. De a nagy melegben a tó vize felfrissülésnek sem utolsó.

Az elmúlt hetekben többször is írtunk a nagy hőségben önfeledt örömmel pancsoló állatokról, például a kiselefántról, vagy éppen az egyik sörényes hangyászunkról. A pancsolási kedv nem hiányzik a kormoránokból sem, jóllehet ezek a kárókatona néven is ismert madarak igazi vízimadarak, és a táplálékul szolgáló halat is a víz alól szerzik be, így aztán, ha egy kormoránt a vízben látunk, az még nem biztos, hogy a pancsolásról szól. Mostanában viszont egyre több kormoránnál láthatunk olyan magatartást, amelyről világos, hogy itt nem halászásról, hanem a habok közötti hűsölésről, felfrissülésről van szó.

Egy-egy ilyen pancsolás után a következő feladat a szárítkozás. A kormorán kiáll a partra, széttárja szárnyait, és vár, hogy megszáradjon. Olykor még a szárnyait is mozgatja közben, hogy a párolgást némiképpen felgyorsítsa. Ha belegondolunk, hogy a kormorán egy igazi, hamisítatlan vízimadár, elsőre talán még furcsának is tűnhet, hogy miért nem vízhatlan a kárókatonák tolla, mint sok más vízimadáré. A válasz a kormoránok speciális halászati módszerében keresendő.

Ezek a madarak ugyanis nem a magasban röpülve, zuhanórepüléssel a vízbe csapódva fognak halat, és még csak nem is úgy, hogy a felszínen úszva a csőrüket és a fejüket a vízbe merítik. A kormoránok ehelyett valósággal búvárkodni szoktak. Vagyis teljesen a felszín alá merülve, a víz alatt kergetik a halakat, amihez persze, hogy a művelet sikeres legyen, kiváló úszóképességgel kell rendelkezniük, sőt, látniuk is legalább olyan jól kell a víz alatt, mint ahogyan a halak látnak.

Ha azonban a tollazatuk vízhatlan lenne, s a vízcseppek legurulnának a hátukon, mint mondjuk a vadkacsáknál, merüléskor annyi levegő szorulna a tollak közé, hogy azok felhajtóereje úgyszólván lehetetlenné tenné, hogy hosszabban a víz alatt maradjanak. Ezért tehát a tolluk nem vízhatlan, hanem hamar átázik. Minthogy azonban ázott tollal meg repülni nem lehet, ezért mind a halászat, mind a hűsítő pancsolás után a kormoránok első dolga az, hogy megszárítkozzanak.