Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3000 Ft Gyermek: 2000 Ft Diák: 2000 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-16:00 Sz-V: 9:00-16:00

nincs időjárási adat

Zsebibabák az erszényben 2018. április 17.

Állatkertünk négy különböző kengurufajt is bemutat, s többüknél vannak cseperedő zsebibabák is. Legújabb kisfilmünkön az erszényből kitekintő Bennett-kenguru kölyköket látni, de a szürke óriáskengurukat is érdemes meglátogatni.

A kenguruk, és általában az erszényesek szaporodásának egyik legjellemzőbb sajátossága, hogy a nőstények igen rövid – a kenguruk esetében nagyjából egy hónapos – vemhességi idő után meglehetősen fejletlen utódokat hoznak a világra. A szinte embrionális állapotú újszülöttek fejlődése hónapokon át az anyaállat testén kívül, az erszényben folytatódik. Bár ez nem minden erszényesre igaz, a kenguruknak különösen jól fejlett erszénye van, amely lényegében körülveszi az emlőket. Az újszülött önerőből mászik fel az erszénybe, hogy aztán hónapokig ki se nézzen onnan.

Miután a kiskenguruk szeme kinyílik, eljön annak is az ideje, hogy időről időre már kitekintgessenek az erszényből, és ilyen módon ismerkedjenek a külvilággal. A következő lépés az, hogy a kicsi időnként már ki is jár az erszényből, sőt, az idő előrehaladtával már több időt tölt odakint, mint az erszény rejtekében. Végül eljön az az idő is, amikor az anyaállat többé már nem engedi vissza a kölyköt, csak a fejét dughatja be még néha, hogy az emlőkből pár csepp tejet igyon.

Az Állatkertünkben bemutatott négy kengurufaj közül (merthogy többféle kenguru is létezik, a természettudósok 71 fajukat különbözetik meg) a közelmúltban három fajnál is volt szaporulat. Az ecsetfarkú patkánykenguruknál a kölykök már februárban előjöttek az erszényből, a kormos kenguru néven is ismert nyugati szürke óriáskenguruknál pedig az egyik kölyök már márciusban olyan sok időt töltött az erszényen kívül, hogy a nemét is sikerült megállapítani.

Mostani kisfilmünk a vörösnyakú, vagy – más néven – Bennett-kengurukat mutatja, hiszen náluk szintén volt gyermekáldás. Ez a középnagy termetű kenguruk közé tartozó faj Ausztrália keleti-délkeleti területein őshonos. Többek között olyan vidékeken is, ahol télen a hó sem számít ritkaságnak. Ezért a Bennett-kenguruknak a mi éghajlatunkon sem kell fűtött istállót biztosítani, elegendő egy fedett, szélvédett helyről gondoskodni, ahová szükség esetén behúzódhatnak. Mostanában persze egyre jobb idő van, s ez ideális arra, hogy a zsebibabák lassan előjöjjenek az erszényből, és alaposabban is megismerkedjenek a külvilággal.