Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Broméliáink 2021. augusztus 25.

Kertünkben többféle különleges bromélia pompázik. Bemutatásuknak nagy hagyománya van nálunk, s akad közülük olyan növényegyed, amelynek bő fél évszázada viseljük gondját. Az Állatkertek Éjszakáján ezekkel a növényekkel is meg lehet majd ismerkedni.

Billbergia windii x B. nutansA broméliák az amerikai kontinens egyik legfontosabb epifita, azaz fán élő növénycsaládjának számítanak. Több mint három és félezer különböző fajuk ismeretes: megtalálhatók az Amazonas vidékének legsűrűbb esőerdeiben, de az Andok 4000 méteres magasságaiban is. Kedveltségüket a változatos tőlevélrózsáiknak és a szemet gyönyörködtető virágzataiknak köszönhetik.

Élőhelyükön fontos ökológiai szerepet töltenek be. Egyes trópusi békák például a tőlevélrózsák között összegyűlt vízbe rakják petéiket, és az ebihalak is ezekben a ragadozóktól védett, biztonságos, miniatűr tavacskákban fejlődnek békává. A broméliafélék közé tartozó ananásznak komoly gazdasági jelentősége is van, és sok kedvelt dísznövény is akad az ide tartozó növények között. Keresztbeporzással a vad fajokon túl rengeteg klasszikus és új fajtáját is létrehozták már szinte valamennyi ide tartozó nemzetségének.

Állatkertünkben elsősorban a Pálmaházban és a Lepkekertben találkozhat broméliákkal a nagyközönség, de sok érdekes fajukról gondoskodunk a háttérkertészetünkben is. Ezekről a növényekről is szó lesz a péntek esti Állatkertek Éjszakáján, ahol a 20:30-kor, 21:30-kor, illetve 22:30-kor kezdődő, „Háttérkertészetünk titkai" címmel tartunk érdekes kertészeti bemutatót (amelyen többek között az is kiderül majd, hogy melyik a kert legértékesebb növénye, vagy hogy melyik az a növény, amely évtizedes tartása során már több kertészt is kórházba juttatott).

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.