Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Gyík a sétányon 2020. június 17.

Gyakran látni, amint gyíkok szaladnak át az állatkerti sétányokon, esetleg köveken sütkéreznek. Ezek az állatok nem „tilosban járnak”, hanem hazai fajként az Állatkertet választották természetes élőhelyüknek. Nekik is megfelelő életteret kínálunk.

A képen látható zöld gyíkot, éspedig egy fiatal hímet a napokban kaptuk lencsevégre, amint épp a Madagaszkár-ház melletti sétányon haladt keresztül. Természetesen nem valami szökött, vagy „tilosban járó" állatról van szó, hanem egy olyan Magyarországon őshonos, és amúgy természetvédelmi oltalom alatt álló, védett fajról, melynek természetes élőhelyéhez az Állatkert területe is hozzá tartozik.

Fontosnak tartjuk, hogy az Állatkert gyűjteményét alkotó saját állataink mellett odafigyeljünk azokra is, akik a kert területén vadon élnek. A dús növényzetű, szépen parkosított területen ugyanis sok hazai faj találja meg a számítását, sőt, a kertet tudatosan úgy igyekszünk kialakítani, hogy egyúttal kedvező élőhelyet is adjon ezeknek a szívesen látott élőlényeknek.

A kert területén sok olyan madárral is találkozhatunk, akik maguk választották ezt a helyet életterüknek. Ilyenek például a tőkés récék, vagyis a vadkacsák, akik szép számmal fészkelnek is nálunk, de a Nagy-tó partján álló fákon tömegesen fészkelő kormoránok és szürke gémek is nagyrészt ebbe a kategóriába tartoznak. Télen Észak-Európából érkezett madárvendégek telepednek meg a tó térségében. Az éjjelente végzett megfigyelésekből tudjuk, hogy sokféle denevér is otthonának választotta Állatkertünket, de találkoztunk már teljesen vadon élő baglyokkal, például macskabagollyal is a kert területén. És persze vannak gyíkok (a hazai fajok közül nemcsak zöld, hanem fürge és fali gyíkok is), különféle csigák, sünök, pelék és sok más állat is.

Az Állatkert területén fel-feltűnő vadon élő hazai állatok közül egyedül csak az olyan ragadozókat, rókákat, nyesteket nem látjuk szívesen, akiknél fennáll a veszélye annak, hogy kárt tesznek állatainkban. Madaraink egy részét például külön védenünk kell attól, hogy a kert területre éjjelente olykor-olykor betévedő ragadozók ne szedjenek vámot közülük.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.