Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kotlanak a flamingók, hamarosan kikelnek a fiókák 2023. június 29.

Közel harminc, aprócska tűzhányóra emlékeztető fészket számláltunk a rózsás flamingóknál, s az első fiókák valószínűleg napokon belül kikelnek a tojásból. Már most érdemes tehát megfigyelni ezeket az egyébként is látványos madarakat.

Állatkertünk rózsás flamingói rendszeresen szaporodnak: a múlt évben például huszonhat fiókát neveltek fel sikeresen. Idén is elkezdődött már a költési szezon. Az első fészkeket május végén kezdték el készíteni, a flamingók szokása szerint földből, illetve sárból. A fészkek tulajdonképpen apró dombocskák, amelyek tetején egy mélyedést alakítanak ki a tojás, vagy tojások számára. Így az egész fészek úgy néz ki, mint egy miniatűr tűzhányó, amelynek kráteréből nem tud a tojás kigurulni.

Az első tojásokat június elején figyelték meg a gondozók, így arra számíthatunk, hogy a napokban az első fiókák is kikelnek (de erről majd külön is beszámolunk). Valójában a kolónia tagjai össze szokták hangolni a tojásrakást, illetve a fiókák többségének kikelése is néhány nap alatt lezajlik. Közel harminc fészekben vannak most tojások, bár mindig akadnak köztük olyanok is, amelyekből végül nem kel ki semmi.

A fiókák tehát hamarosan előbújnak, de most még kotlás közben figyelhetjük meg a flamingókat. A költésben – és később majd a fiókanevelésben is – a szülőpár mindkét tagja részt vesz. Egy-egy fészekben általában egy, esetleg két tojás szokott lenni. A flamingótojás 8-9 centi hosszú, 5 centi széles és 115-140 grammot nyom, súlya tehát egy közepes vagy nagyobb méretű tyúktojás kétszeresének felel meg.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.