Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Önálló életükre készülnek a Hortobágyon a nálunk kelt gólyafiókák 2023. július 7.

Korábban már beszámoltunk a Margitszigeti Kisállatkertünkben élő mentett fehér gólyák idei fiókáiról. Kisfilmünkben azt mutatjuk be, hogyan készülnek a fiatalok az önálló életre a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság górési madármentő állomásán.

Margitszigeti Kisállatkertünkben az elmúlt hetek során felcseperedett gólyafiókák sokak kedvenceivé váltak. Ami nem is csoda, hiszen az apróságok teljes fészekbeli életét nyomon lehetett követni.

A szülők mind mentett madárként kerültek be hozzánk, akiknek az életét ugyan meg tudtuk menteni, de sérülésük jellege miatt a röpképességüket már nem lehetett teljes mértékben visszaállítani, és így az elengedésükre sem volt mód. A Margitszigeten azonban biztosítottak a körülmények ahhoz, hogy szinte teljes életet éljenek, ideértve a tojásrakást és a fiókanevelést is. És mivel a szülők röpképessége korlátozott, a gólyáknál szokásos módival ellentétben a fészkek viszonylag alacsonyra kerültek, ezért is láthattak bele akár még a gyerekek is.

A méretükben már a felnőtt gólyákét közelítő fiatalok élete most Hortobágyon folytatódik, ahol biztonságos körülmények között próbálgathatják a repülést, felkészülve az őszi vonulásra, amikor a tapasztaltabb fajtársaikhoz csatlakozva alkalmas helyről indulhatnak el Afrika felé.

Állatkertünk, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közötti együttműködés hosszú évtizedekre tekint vissza a madármentés terén, és sok más területen is. Olyannyira, hogy amikor a Hortobágyi Nemzeti Park – hazánk első nemzeti parkjaként – fél évszázaddal ezelőtt létrejött (ez év január elsején volt az 50. születésnap), az alapítás körül „bábáskodó" természetvédelmi szakemberek között is ott volt Állatkertünk egykori, akkor már nyugalmazott főigazgatója, Anghi Csaba.

A Górés-tanya, ahol a HNPI madármentő, illetve madárrepatriáló, azaz visszavadító állomása működik, a nagyközönség számára is látogatható. Bár a hortobágyi pusztán van, nem Hortobágy településnél, a Kilenclyukú-hídnál kell keresni, hanem attól mintegy 18 kilométernyire Budapest felé a 33-as út mentén, Kócsújfalunál kell hozzá lekanyarodni, s onnan még 3 és fél kilométert kell megtenni földúton. A Górés-tanyáról, illetve a Górési tanösvényről további részletek itt olvashatók.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.