Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Készül a biodóm acél tetőszerkezete 2018. október 16.

Látványos szakaszához érkezett a Pannon Park kivitelezése, most épül ugyanis a központi építmény, a biodóm acél tetőszerkezete, amely jól látható a környező utakról is. Bemutatjuk, hol tart most a tavaly ősszel megkezdett kivitelezés.

Az elmúlt hetekben-hónapokban mindazok, akik az Állatkert környékén, egészen pontosan az Állatkerti körút végén, vagy a Kacsóh Pongrác úti csomópont térségében jártak, bizonyára észrevették a kerítés fölé magasodó, napról napra gyarapodó, látványos acélszerkezeteket, amelyek kívülről is látható módon tanúskodnak a legújabb állatkerti fejlesztések megvalósításának előrehaladásáról.

Mint ismeretes, a Fővárosi Állat- és Növénykert területe az elmúlt években – története során először – végre gyarapodni tudott. A csaknem 8 hektárnyi új területen négy fontos fejlesztés valósulhat meg, amelyek közül az új kiszolgáló zónát már tavaly átadtuk, sőt, idén májusban megnyílt a Holnemvolt Vár, az Állatkert új játszóparkja is.

Az új területeken megvalósuló új fejlesztések közül az 5 hektáros Pannon Park kialakítása számít a legnagyobb beruházásnak. Ennek központi építménye egy 1,7 hektáros fedett park, egy úgynevezett biodóm lesz. A szóban forgó acélszerkezetek ennek a biodómnak a tetőszerkezetét alkotják. Ez a szerkezet fogja hordozni azt a fényáteresztő ETFE (etilén-tetrafluoretilén kopolimer) fóliából készülő tetőfelület membránt, amely a biodómot fedni fogja.

A biodóm tetőszerkezete összesen négy kupolából, négy dómból fog állni. A szerkezetek szerelése májusban kezdődött meg, s október közepére két dóm munkálatai már el is készültek, illetve a harmadik szerelése is folyamatban van. A legmagasabb, 36 méter magas dóm fog legutoljára elkészülni.

A dóm acélszerkezetének szerelésével párhuzamosan több más munka is folyik: készülnek a Pannon Parkot, illetve azon belül a biodómot kiszolgáló közművek, a biodóm belsejében pedig már a medencék kialakítását is megkezdték. Jelenleg egyidejűleg mintegy 250 fő serénykedik az építkezésen, a tetőszerkezet szerelését pedig három futómacskás, ellengémes toronydaru, és több mobildaru is segíti.

A Pannon Park építésének előrehaladásáról nem először számolunk be. Tavaly októberben hírt adtunk az ünnepélyes alapkőletételről, idén februárban pedig összesítettük az addig elkészült munkákat. Hiszen addigra már elkészült a munkatér-határolás, illetve elvégezték az alapozáshoz, és a munkagödör kialakításához szükséges földmunkákat is. E munkák során egyébként 150 ezer köbméter földet mozgattak meg. Minderről a beszámolóval egy időben egy kisfilmet is közzétettünk, amely felgyorsítva, másfél percbe sűrítve mutatja meg az első néhány hónap munkálatait. Februárban egyébként már az alapozáson, illetve az úgynevezett karéj kialakításán dolgoztak, ezt követte a tetőszerkezet szerelésének megkezdése.

Cikkünk megjelenése óta elkészült az építkezés előrehaladását bemutató újabb kisfilm is, amely a kivitelezés elmúlt hónapjait sűríti néhány percbe. Ezen már a karéj kialakítása, illetve a dómok acél tetőszerkezetének szerelése is látható.