Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Búcsú Sweentől 2023. április 5.

Vénséges borjúfókánk 1993 óta volt az Állatkert lakója. 31 évével tekintélyes kort ért meg, még féltestvérét is túlélte. Ma itt hagyta az árnyékvilágot, de rajongói és az állatkerti dolgozók emlékeiben tovább él.

Bár az állatkerti állatok rendszerint lényegesen tovább élnek, mint vadonbeli fajtársaik, az ő életük sem tart a végtelenségig. Ezért aztán a kisállatok örömteli világra jövetele mellett időről időre szomorú hírekről is be kell számolnunk.

Sween, a hajlott korú borjúfóka a pingvinekkel élt társbérletben. 1992 nyarán született a Zürichi Állatkertben, ahonnan 1993 augusztusában érkezett féltestvérével, Sörennel. A korabeli újságok jó része be is számolt a két fiatal borjúfóka budapesti bemutatkozásáról, annál is inkább, mert akkoriban néhány éve már egyáltalán nem voltak fókák az Állatkertben, kifejezetten ezt a fajt, a borjúfókát pedig a második világháború óta nem láthatta a közönség. A két fiatal állat előbb a régi, még 1912-ben épült fókamedencébe került, majd, amikor 1997 és 1999 között, a Kisszikla rekonstrukciója során elkészült a Norvégház melletti pingvinmedence is, Sween és Sören oda költöztek át, természetesen a pingvinekkel együtt.

Az azóta eltelt negyedszázadban borjófókáink a közönség kedvenceivé lettek. Az idő azonban igencsak eljárt felettük, hiszen egy „borjúfóka-öltő" csak kivételes esetben haladja meg a 25-30 évet. A két idős állat közül Sörentől 2021-ben kellett búcsút vennünk, Sween azonban közel másfél évvel még féltestvérét is túlélte. Állapota azonban mostanában egyre rosszabb lett, s mivel már nem volt mód segíteni rajta, az állatorvosi csapat az elaltatása mellett döntött.