Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

„Megszámlálhatatlan” prérikutya kölykök 2023. június 9.

A nemrég előmerészkedett prérikutya kölykök igazán bájos kisállatok, csak épp nehéz megszámlálni őket hiszen folyamatosan „ingáznak” a felszín és a földalatti üregrendszer között. meg persze sokat napoznak, hancúroznak, játszanak.

A Pálmaház szomszédságában található az Észak-Amerikában őshonos prérikutyák kifutója, ahol mostanában csak úgy pezseg az élet. Hiszen jó pár idén tavasszal született kölyök cseperedik, hancúrozik, birkózik és kergetőzik náluk. Csak éppen megszámolni nem egyszerű őket. Kifutójuk alatt ugyanis egy összefüggő, számos járatból álló üregrendszert alakítottak ki, amelyet több kürtő, ki- és bejárat köt össze a felszínnel. Mivel a felnőttekhez hasonlóan a kicsik is ki-be járnak ezeken a kürtőkön, s ha beszaladnak az egyikbe, fél perc múlva már egy másikból bukkanhatnak elő ismét, úgy lehet a legpontosabban meghatározni a kölykök számát, ha rendszeresen megfigyeljük, hányan vannak a felszínen. Hol többet, hol kevesebbet fogunk látni, de elég sok észlelés után kirajzolódik, hogy valójában mennyien is vannak összesen.

A társas prérikutyák neve egy kissé megtévesztő, legalábbis annyiban, hogy a kutyákhoz, kutyafélékhez semmi közük. Ezek az állatok ugyanis a rágcsálók, ezen belül pedig a mókusok rokonsági köréhez tartoznak. És valóban a préri, azaz Észak-Amerika terjedelmes füves területei jelentik a faj jellemző élőhelyét. Látogatóink egyébként gyakran összekeverik őket az ürgével vagy a szurikátával, de természetesen teljesen különböző fajokról van szó, ráadásul a szurikáták még csak nem is rágcsálók, hiszen ők a ragadozók közé tartoznak.

A prérikutyák kiváló mélyépítészek, járatrendszerüket nagy gonddal alakítják ki, mi több, még a szellőzésről is gondoskodnak. Állatkertünkben rendszeresen szaporodnak, így látogatóink általában kölyköket is láthatnak a kifutóban. Az örökmozgó apróságokról korábban már egy kisfilmet is bemutattunk. Egyedül a téli időszakban nem látni sokat belőlük, hiszen ennek az évszaknak a nagyobb részét a felszín alatti üregrendszer hálókamráiba húzódva átalusszák. Ősszel viszont, amikor a téli álomra készülnek, látványosan kikerekednek, mert bőrük alatt vastag zsírréteget halmoznak fel a télire.

A prérikutyákon kívül sok más állatnál is volt gyermekáldás, így aki mostanában ellátogat hozzánk, zebracsikót, mhorr gazella gidát, tarvarjú és fekete hattyú fiókákat, a háziállatoknál pedig mangalica malacokat, bárányokat és rengeteg kecskegidát is láthat.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.