Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Rackák az Állatkertben és az atlétikában 2023. augusztus 27.

A ma véget érő budapesti atlétikai világbajnokság kabalaállatát, Youhuu-t egy pödröttszarvú hortobágyi racka juhról mintázták. De létezik egy másik, jóval kevésbé ismert racka is, a gyimesi racka: ilyen látható Állatkertünk Majorságában is.

A napokban Budapesten tartják az atlétikai világbajnokságot, amely Magyarország eddig történetének legnagyobb szabású sporteseménye. A jeles eseményhez kapcsolódóan néhány nappal ezelőtt már megjelentettünk egy írást az állatvilág atlétáiról, de érdemes szót ejteni Youhuu-ról a világbajnokság kabalaállatáról is, hiszen Youhuu-t egy racka juhról mintázták, vagyis a Kárpát-medence egyik őshonos háziállat fajtájáról.

Állatkertünkben nemcsak távoli tájak egzotikus vadállatait láthatja a közönség, hanem különféle háziállatokat, s köztük olyan gazdasági haszonállatokat is, amelyek a Kárpát-medencében réginek, régen honosultnak számító fajtaként közös örökségünknek is részét képezik. A racka juh is ilyen, habár jelenleg nem az ismertebb hortobágyi, más néven alföldi vagy magyar rackát, hanem az erdélyi eredetű gyimesi rackát mutatjuk be Állatkertünk Majorságában.

A két fajta között több különbség is van, de ezek között a leginkább a szarvalakulás a szembeötlő. Amíg a hortobágyi rackának V-alakban elhelyezkedő, egyenes, pödrött szarvai vannak, addig a gyimesi rackánál a kosok csigás, a nőstények pedig sarló alakú szarvat viselnek, és nem ritkák a szarvatlan, suta egyedek sem. Érdekes, hogy a mai juhfajták többségének a szarvalakulása inkább csigásnak, sarlósnak mondható, és ez jellemző azokra a vadjuhokra is, amelyek között a háziasított juhok ősei keresendők. Ehhez képest a hortobágyi racka pödrött szarva igazán különleges, habár nincs híján a történelmi előzményeknek.

Aki ugyanis tüzetesebben tanulmányozza például az óegyiptomi domborműveket, azt figyelheti meg, hogy a régebbi, az Óbirodalom idején így a piramisépítő fáraók korában készült domborműveken is inkább pödröttszarvú juhok láthatók (akkoriban nyilván ilyen fajtákat tartottak), az Újbirodalom, így például a Ramszesz fáraók korában készülteken viszont a juhok már csigás szarvval jelennek meg.

Állatkertünkben egyébként a múltban hortobágyi rackák is voltak, akkoriban viszont gyimesieket nem láthatott a közönség. Most azért foglalkozunk éppen gyimesiekkel, hogy a közönség őket is megismerje, mert a pödröttszarvú hortobágyi rackákkal más háziállatos bemutatóhelyeken elég gyakran lehet találkozni, a gyimesi rackával viszont sokan nálunk találkoznak először.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.