Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Állatorvosi konferencia az Állatkertben 2023. április 14.

Hazai és külföldi, állatkerti és vadállatokkal foglalkozó állatorvosok cserélik ki tapasztalataikat a Magyar Vad- és Állatkerti Állatorvosok Társaságának éves konferenciáján, amely ma kezdődött meg Állatkertünkben.

Egy régi anekdota szerint egy állatorvos, amikor megbetegedett, és orvoshoz ment, humán páciensekkel foglalkozó kollégája megkérdezte, hogy mi a panasza. Mire az állatorvos azt válaszolta: ja, így könnyű. Ebből is lehet sejteni, hogy az állatorvosoknak bizony nincs könnyű dolguk, hát még akkor, ha vadállatokkal, nem háziasított jószágokkal foglalkoznak, hiszen őket aztán végképp nehéz rávenni az együttműködésre. Ráadásul nem ritka, hogy nagyon különböző anatómiai és élettani sajátosságú állatokkal kell foglalkozni. Ezért aztán az állatkerti és vadállatorvoslásban különösen fontos, hogy a szakmát művelők megosszák egymással a tapasztalataikat.

Ez a lényege a Magyar Állatkerti és Vadállatorvosok Társaságának (MVÁÁT) évről évre megrendezett konferenciájának is. Az első ilyen eseményre 2002-ben került sor, 2003 óta pedig minden évben a Budapesti Állatkert a jeles szakmai eszmecsere házigazdája, és erre a hagyományra nagyon büszkék is vagyunk.

Az idei konferencia ma kezdődött, és holnap is folytatódik további előadásokkal, pénteken pedig kirándulással zárul. A tervek szerint összesen csaknem harminc előadásra és két vitára, illetve kerekasztal beszélgetésre kerül sor. A felkért előadók között külföldi, többek között Ausztriából, Szlovéniából, Szlovákiából, az Egyesült Arab Emirátusokból, Tanzániából és az Egyesült Államokból érkezett szakemberek is vannak.

A nyitó előadást például Paul P. Calle, a Wildlife Conservation Society (eredetileg New York Zoological Society, vagyis New York-i Állattani Társaság néven alakult 1895-ben) állategészségügyi programjának főállatorvosa tartotta, aki jól ismert név a szakmában, úgy is, mint a vadállatorvoslás nagykönyvének számító Fowler's Zoo and Wild Animal Medicine szerkesztőbizottságának tagja, és akinek nyilatkozatára annak idején az egész világsajtó hivatkozott a Bronx Zoo nagymacskáinál kimutatott Covid-19 fertőzés kapcsán.
Az éves MVÁÁT konferenciáknak egyébként mindig szokott lenni egy alcíme, kiemelt témája is, amely ezúttal „állatkerti és vadállatorvoslás a komfortzónádon kívül". Ennek megfelelően az előadások nagy része valamilyen okból, például a terepi körülmények vagy a különleges páciensek miatt extrémnek mondható állatorvosi helyzetekkel és esetekkel foglalkozik.

A konferencia szervezői a nyitónapon megemlékeztek a nemrég elhunyt dr. Graf Zoltánról (1941-2023), a hazai állatkerti és vadállatorvoslás legendás alakjáról, aki 1979-től 1992-ig a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosaként is dolgozott.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.