Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Először született pudu az Állatkertben 2023. július 1.

2018 óta foglalkozunk a Chilében és Argentínában honos déli pudukkal, azaz déli törpeszarvasokkal, A két szülő tavaly óta van együtt, a kicsi pedig épp ma egy hónapos, és most a közönség is láthatja őket a sörényes hangyászokkal közös kifutóban.

A szarvasokat általában termetes állatként képzeljük el, hiszen a Magyarországon honos gímszarvas, de még a dámvad is elég nagyra nő. Léteznek azonban náluk, sőt még az őznél is kisebb termetű szarvasfélék.

Ilyen állatok például a törpeszarvasok, akik a pudu néven is ismertek. Ezt az elnevezést eredetileg a mapucse indiánok használták, később pedig spanyol közvetítéssel terjedt el az állat neveként az egész világon.

A déli pudu (Pudu puda), vagyis az a faj, amellyel mi is foglalkozunk, Chilében, illetve Argentína Chilével határos részein élő, erdőlakó patás. Természetes élőhelyén sajnos ritkulóban van, jóllehet a kipusztulás veszélye ma még nem fenyegeti. De az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA), amelynek mi is tagja vagyunk, már évekkel ezelőtt létrehozott egy olyan tenyészprogramot, amely az egész kontinensen összehangolja a puduk állatkerti szaporítását. Ennek a programnak vagyunk mi is a részesei.

Eredetileg 2018-ban fogtunk bele a puduk tartásába, de kezdetben csak hím állataink voltak. Megfelelő „házasságközvetítéssel" azonban a múlt évben sikerült egy ígéretes tenyészpárt összehoznunk, természetesen eleve azzal a céllal, hogy belátható időn belül szaporulat is legyen.

A kis pudu (mivel kistermetű szarvasféle, nevezzük gidának) május 30-án, azaz épp egy hónapja született meg, és most már elég jó eséllyel lehet látni őt a Pampakifutón, vagyis ott, ahol a szintén kölyköt nevelő sörényes hangyászok is laknak.

Persze a pudu a természetben erdőlakó faj, így nálunk is előfordul, hogy a kifutó sűrűbb növényzetű részein tartózkodnak, de az elmúlt napokban már szinte minden nap meg lehetett figyelni a gidát, természetesen a felnőttekkel együtt. A legjbban persze általában a sörényes hangyászok 10 órakor kezdődő látványetetése idején lehet látni őket, hiszen ilyenkor a puduknak is adnak enni a gondozók. Ez a látványetetés egyébként része a „Légy ott!" élményprogramok sorozatának, melynek egyes programjain állatbemutatók, tréningek, látványetetések várják a nagyközönséget.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.