Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hét kölyök A dzsungel könyve vadkutyáinál 2023. július 12.

Hét kölyök cseperedik a veszélyeztetett ázsiai vadkutyáknál, akiket – Kiplingnek köszönhetően – a dél-indiai eredetű dól néven is emlegetnek szerte a világon. Ez a ritkulóban lévő faj rendszeresen szaporodik Állatkertünkben.

A vörös kutya, vörös farkas, illetve az indiai kannada nyelv szókészletéből származó dhole (dól) néven is ismert ázsiai vadkutyákat látogatóink egy része össze szokta téveszteni a hazánkban is honos vörös rókával. Pedig az ázsiai vadkutyák jóval nagyobb, erőteljesebb állatok, ráadásul falkában élnek, ami a rókáról nem mondható el. A dólok olyan hatékony vadászok, hogy akár egy tigrisnek is komoly riválisai lehetnek, ha valamilyen zsákmányról van szó. A ma már ritkulóban lévő kutyafélét Rudyard Kipling A dzsungel könyve című, eredetileg 1894-ben megjelent novellagyűjteménye tette világhírűvé, a dól névvel együtt.

Állatkertünkben 2008-ban kezdtünk el foglalkozni az ázsiai vadkutyákkal. A bemutatás mellett kezdettől fogva cél volt, hogy kölykök is legyenek, hiszen olyan veszélyeztetett fajról van szó, amelynek természetvédelmi célú szaporítását európai állatkerti tenyészprogram – úgynevezett EEP – hangolja össze. Az első budapesti kölykök 2009-ben születtek, s azóta már több mint hatvan kölyök jött világra és cseperedett fel sikeresen. A budapesti születésű dólok a világ számos állatkertjébe eljutottak, a franciaországi Thoiry-tól kezdve az oroszországi Novoszibirszkig, vagy a Minnesota-beli Apple Valley-ig.

A mostani kölykök még tavasszal jöttek a világra, és sokáig csak nagy szerencsével lehetett megpillantani őket, mivel a felnőttek igen kreatív helyeken rejtegették az apróságokat. Most viszont már sokat szaladgálnak, játszanak a kifutóban, kivéve persze a legforróbb napszakokat, amikor a felnőttekkel együtt inkább az árnyékban hűsölnek.

A dólokon kívül több más állatunknál is gyermekáldás volt a közelmúltban, így aztán – manapság divatos, angol eredetű kifejezéssel élve – valóságos baby boom van az Állatkertben. Ott van például a zebracsikó, a tarvarjú fiókák sokasága, a mhorr gazella gida, a sörényes hangyász bébi, a rengeteg prérikutya kölyök, valamint a pudu, azaz törpeszarvas gida is.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.