Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Már látható az aranyos mhorr gazella gida 2023. május 26.

Ez a kecses patás természetes élőhelyén sajnos már kihalt, mi azonban csaknem másfél évtizede sikeresen szaporítjuk őket. A mostani jövevény május 10-én született, és mostanra már a kifutón, illetve a Szavannaház belső terében is meg lehet csodálni.

A mhorr gazella (Nager dama mhorr) eredetileg Afrika északnyugati részén őshonos, természetes élőhelyéről azonban az 1970-es évekre kipusztult. Szerencsére állatkerti körülmények között maradt még néhány példány, őket kezdetben Spanyolországban, majd az 1980-as évektől kezdve több más európai állatkertben is szaporítani kezdték. A program sikeresnek bizonyult, mert néhány éve Dél-Marokkóban egy olyan program vette kezdetét, amelynek keretében állatkerti születésű állatokat telepítenek vissza természetes élőhelyükre.

Állatkertünk 2007 óta vesz részt a mhorr gazella tenyészprogramban, az első budapesti születésű gida pedig 2009-ben jött a világra. Egy rekorder állatunk is volt, ugyanis egyik korábbi nőstényünk, Evita, aki maga is több utódot nevelt fel nálunk, 19 és fél évig élt, s ezzel az ismert leghosszabb élettartamú mhorr gazella volt a világon.
Az elmúlt években – egészen pontosan 2019 ősze óta – sajnos szünetelt a gyermekáldás, leginkább azért, mert egy darabig nem volt megfelelő apaállatunk. Éppen ezért a múlt évben egy új hím érkezett hozzánk a most négyéves Taro személyében. S most már azt is elmondhatjuk, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen ő az apukája a most született gidának.

Legifjabb mhorr gazellánkat az elmúlt napokban egyszer-kétszer már láthatta a nagyközönség, éspedig akkor, amikor a gondozók rövid időre kiengedték a kifutóra. A belső férőhelyen viszont, amely a Szavannaházban található, eddig nem lehetett látni, mert a kicsi nyugalma érdekében a komplexumnak ezt a részét az elmúlt hetekben zárva tartottuk. Csütörtök óta azonban már ez az istállórész is zavartalanul látogatható, így akár bent, akár kint tartózkodnak éppen a mhorr gazellák, a kicsit most már bármikor megcsodálhatja a nagyközönség.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.