Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ma van az óceánok világnapja! 2023. június 8.

Állatkertünk már több mint száz éve kiemelt fontosságúnak tartja a tengeri élővilág bemutatását és az ehhez kapcsolódó ismeretterjesztést, sőt mi több – eddig egyedüli hazai szervezetként – csatlakoztunk az ENSZ Óceánok Évtizede programhoz is.

Tengerrel nem rendelkező országként bizonyos mértékben úgy tekintünk a tengerekre és óceánokra, mint afféle egzotikumra. De valójában a világóceán állapota a mi életünket is érinti, és nemcsak a tengerparti nyaralások alkalmával. Hiszen bolygónk, a Föld felszínének nagy részét tengervíz borítja, így az óceánok, tengerek hatása globális, a földkerekség minden pontján jelentősége van.

A tengerek és óceánok fontosságára való tekintettel június 8-án az egész világon az óceánok világnapját ünnepeljük. Maga a kezdeményezés 1992-re vezethető vissza, az akkor – egészen pontosan június 3. és 14. között – az ENSZ szervezésében Rio de Janeiroban megtartott Föld-csúcstalálkozón (hivatalos nevén a Környezet és fejlődés konferencián) ugyanis két kanadai szervezet javasolta az óceánok világnapjának évenkénti megünneplését, természetesen elsősorban amiatt, hogy ezen a napon a világtengerek fontosságára és védelmére hívják fel a széles nyilvánosság figyelmét.

A dolog azóta – ha lehet – még fontosabb lett, olyannyira, hogy a 2021-től 2030-ig tartó időszakot egyenesen az Óceánok Évtizedévé nyilvánította az Egyesült Nemzetek Szervezete. A hivatalos megnevezés „ENSZ Óceántudományi Évtized a Fenntartható Fejlődésért" (UN Decade of Ocean Science for Sustainable Development), de szokták az „Óceánkutatás Évtizedének", illetve egyszerűen az „Óceánok Évtizedének" is nevezni.

Az Óceánok Évtizede persze nemcsak az óceánkutatással foglalkozók ügye, hanem a széles nyilvánosságé is. Az évtizedhez kapcsolódó egyik központi fogalom az óceánokra, világtengerekre vonatkozó általános műveltség (ezt az angol nyelvű szakirodalom egyszerűen az „ocean literacy" kifejezéssel jelöli), illetve annak terjesztése, bővítése a széles nyilvánosság körében. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO kiemelten foglalkozik ezzel a témakörrel, olyan világméretű együttműködést hozva létre, amelynek célja, hogy felhívja a széles nyilvánosság figyelmét az óceánok védelmére és fenntartható hasznosítására.

Az ENSZ Óceánok Évtizede programjához – tudomásunk szerint mindeddig egyedüli magyarországi intézményként – a Fővárosi Állat- és Növénykert is csatlakozott, ami tulajdonképpen nem is meglepő, hiszen nálunk már évszázados hagyománya van a tengerekkel, óceánokkal, ezen belül persze elősorban a tengeri élővilággal kapcsolatos bemutatásnak és ismeretterjesztésnek. Már a XIX. század végén láthatott nálunk a közönség tengerben honos fókákat, 1912-től pedig már pingvineket is. Ugyancsak 1912-ben nyílt meg Állatkertünkben a Pálmaház alatt kialakított Akvárium, amely az első nyilvános akvárium volt Magyarországon, és amelyben már tengeri állatokat is láthatott a közönség.

Persze azóta sok idő telt el, s ma már a tengeri állatok bemutatásának központját a 2018-ban megnyílt Cápasuliban találják látogatóink. Itt rendszeresen tartunk merüléses cápaetetést, illetve a cápákkal kapcsolatos ismeretterjesztő programot. A Cápák világa című, minden délben megtartott esemény egyike a legnépszerűbb „Légy ott!" élményprogramjainknak.

Természetesen nemcsak az állatkerti bemutatóhelyeken, az ott megtartott élményprogramok során, valamint a kihelyezett ismertető felületeken igyekszünk bővíteni az óceánokkal kapcsolatos általános ismereteket, illetve bemutatni az ENSZ Óceánok Évtizede programját. Ősszel egy kisfilmet tettünk közzé ebben a témában, és ugyancsak ősszel a Kutatók Éjszakáján is volt a témához kapcsolódó programunk. Néhány héttel ezelőtt pedig a Gödöllőn, a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztiválra települtünk ki a tengeri élővilágot és annak állatkerti tartását bemutató standdal, illetve egy előadást is tartottunk ebben a témakörben.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.