Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Akváriumi pillanatok a víz világnapján 2022. március 22.

Az ENSZ kezdeményezésére 1993 óta minden évben március 22-e a víz világnapja. A jeles nap alkalmából a Pálmaház alatti Akváriumban készült kisfilmmel kedveskedünk honlapunk olvasóinak. Ez Magyarország legrégibb nyilvános akváriuma: 1912 óta működik.

A Pálmaház alatt található patinás, műemlékvédelmi oltalom alatt álló Akvárium 1912 tavaszán, vagyis száztíz esztendővel ezelőtt nyitott meg. Ez volt az első nyilvános akvárium Magyarországon. Eredetileg az egyik fele a tengeri, a másik fele pedig az édesvízi élővilág bemutatására szolgált, ám manapság a legtöbb medencében a trópusi édesvizek, ezen belül is az Újvilág vizes élőhelyeinek halfajait láthatjátok itt, így ez a bemutatóhely ma már tematikáját tekintve is kapcsolódik a Pálmaházhoz. Ezzel együtt akad még itt néhány tengervizes medence is, köztük egy 6 ezer literes, amely a murénák lakhelye.

Sokáig egyébként a 6 ezer literes medencék voltak a legnagyobbak az egész Állatkertben, sőt, jó ideig az egész országban is, de a két évtizede megvalósult rekonstrukció óta az Akváriumban már 20, sőt 23 ezer literes medencék is vannak (és már nem ezek a legnagyobb medencéink, hiszen a Cápasuli nagymedencéje sokkalta nagyobb, nettó 660 ezer literes).

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.