Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hamarosan visszatér a természetbe három budapesti tarvarjú 2024. február 8.

A tarvarjú azon veszélyeztetett fajok közé tartozik, amelyek megmentésében az állatkertek komoly szerepet játszanak. Ebben a munkában mi is részt veszünk, három nálunk kelt fiatal madarat hamarosan Spanyolországban engednek szabadon.

A korszerű állatkertek egyik fontos küldetése a természetvédelem, a veszélyeztetett fajok védelme, illetve ezen keresztül a biodiverzitás, vagyis az élővilág sokféleségének megőrzése. Sok fenyegetett fajjal foglalkozunk, amelyek között vannak ismertebbek, mint a tigris vagy a gorilla, és vannak kevésbé ismertek is, mint például a tarvarjú.

A faj neve egy kissé megtévesztő, mert igaz ugyan, hogy tényleg „tar", hiszen a fejtetőn nem visel tollakat, de a varjakhoz nincs sok köze. Valójában az íbiszfélék rokonsági körébe tartozik, a hazai madárfajok közül a batla a legközelebbi rokona. Lehetséges egyébként, hogy egykor a tarvarjú is hazai faj volt, legalábbis Herman Ottó szerint a középkorban a Kárpát-medencében is élhettek ilyen madarak. Az idők során azonban nemcsak innen, hanem szinte minden európai élőhelyről eltűntek, és a közel-keleti, illetve a magrebi, vagyis északnyugat-afrikai állományok is annyira megritkultak, hogy a tarvarjú felkerült a fenyegetett fajok vörös listájára.

A Budapesti Állatkertben jó negyedszázada foglalkozunk tarvarjakkal. Nemcsak bemutatjuk őket a minket felkereső látogatóknak, hanem olyan feltételeket teremtettünk számukra, hogy rendszeresen szaporodjanak is. A fiókák kikelése önmagában is öröm, ráadásul minden egyes újabb jövevény segít megelőzni a tarvarjak kipusztulását. Állatkertünk részese annak az egész Európát átfogó tenyészprogramnak, amely az állatkerti tarvarjak természetvédelmi célú szaporítását hangolja össze. Ennek a programnak a keretében rendszeresen utaznak nálunk kelt tarvarjak más társintézményekbe: legutóbb például hétvégén indítottunk útnak három budapesti tarvarjút a csehországi Ostrava állatkertjébe, de a korábbi években Zürichbe, Plzenbe, Opoléba, Amszterdamba és Sardzsába (Egyesült Arab Emírségek) is vittünk ilyen madarakat.

A természetvédelmi munka részeként több visszatelepítési programot is életre hívnak, hogy a tarvarjakat olyan élőhelyeken honosítsák meg újra, ahol a múltban is előfordultak, de napjainkra már kipusztultak. Korábban egy 2001-ben indult ausztriai visszatelepítési programhoz mi is küldtünk budapesti kelésű állatokat, az elmúlt időszakban pedig a spanyolországi Proyecto Eremita kezdeményezésben vettünk részt. A 2003-ban életre hívott program keretében állatkerti származású tarvarjakat engedtek el Andalúziában, ahol azóta már egy vadon költő állomány jött létre. Mi 2020 decemberében hat, 2021 végén pedig négy madarat küldtünk Spanyolországba, akik nem sokkal később csatlakoztak is a már vadon élő társaikhoz. Ezekről a visszatelepítésekről egyébként akkoriban kisfilmeket is közzétettünk.

Hasonló tarvarjú visszatelepítésre 2024-ben is sor kerül. Ehhez három madarat január közepén már átszállítottunk az andalúziai Jerez de la Frontera állatkertjébe. Ott bevárják a többi partner állatkertből érkező társaikat, majd bekerülnek egy úgynevezett repatriáló, tehát már a vadonba való visszaengedés céljából a terepen épült röpdébe. Innen fogják őket némi szoktatás után kiengedni arra a területre, ahol találkozhatnak a vadon élő tarvarjú kolónia tagjaival.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.