Keresés
Close this search box.

MENÜ

Kezdőlap
/

Kiadványok

Kiadványaink az Állatkert ajándékboltjában megvásárolhatóak a készlet erejéig.

ÁLLATKERTI KÖTETEK A TERMÉSZETÉRT
Támogató:

NKA logó
Gőték és szalamandrák
Gőték és szalamandrák

Gőték és szalamandrák

Szerző: Kovács Tibor
Állatkerti Kötetek a Természetért, 2021

Még a szakemberek is viszonylag keveset tudnak a gőtékről és szalamandrákról, ezért ezernyi megválaszolatlan kérdés merül fel velük kapcsolatban. Akadnak kutatások természetes vizekben megfigyelt vagy épp akvaterráriumokban tartott egyedekkel; ám ez csak életük egy kis szeletkéjére világíthat rá. Vízben aránylag könnyen nyomon követhető az udvarlásuk, nászuk, a petékből kikelt lárvák és ivadékok fejlődése. Annál nehezebb megfigyelni, hogy miként viselkednek, amikor elhagyják a vizet. A szárazföldön ugyanis bajosan lehet találkozni velük, rejtőzködve élnek, kis testűek, és rendszerint csak alkonyat után bújnak elő rejtekükből. Pedig módfelett érdekes állatok, amelyek hazánkban öt fajjal vannak jelen. Akadnak sokkal nagyobb változatosságot mutató térségek a miénknél, de viszonylag kevés, hozzávetőleg hatszáz faj él az egész világon. Az Állatkerti Kötetek a Természetért sorozat jelen kötete nemzetközi szinten is kuriózum, mert a gőtékről és szalamandrákról eleddig alig-alig jelent meg összefoglaló munka.

Szarvas- és orrszarvúbogarak
Szarvas- és orrszarvúbogarak

Szarvas- és orrszarvúbogarak

Szerző: Hangay György – Merkl Ottó
Állatkerti Kötetek a Természetért, 2020

A szarvas- és az orrszarvúbogarak számos faja méretével is kitűnik a többi bogárcsalád képviselői közül; a dél-amerikai herkulesbogár például egy cincérfajjal verseng a legnagyobb bogár megtisztelő címért. Az orrszarvúbogarakat szokás óriásbogaraknak is nevezni, noha nem mindegyikük óriási, akadnak közöttük egészen kicsi fajok is. Az Állatkerti Kötetek a Természetért sorozat legújabb részében a szerzők igyekeztek mindent leírni, amit róluk tudni érdemes; jellegzetes testfelépítésüket, meglepő kommunikációjukat, meghökkentő szaporodásukat, valamint lenyűgöző szín- és formagazdagságukat. A könyv az összes hazai mellett számos egzotikus fajt is bemutat. A bogarak és az emberek viszonyáról is szó esik, például arról, hogy fontos emberi táplálékforrást jelentenek Ázsia és Afrika egyes területein. A könyv zárófejezetéből pedig a budapesti állatkert páratlan bogárgyűjteményét ismerhetjük meg.

Baglyok
Baglyok

Baglyok

Szerző: Bajor Zoltán
Állatkerti Kötetek a Természetért, 2019

A baglyok hazánk talán legtitokzatosabb madarai. Anatómiájuk szinte példátlan; különleges evezőtollaik segítségével oly hangtalanul suhannak, hogy még a legélesebb fülű zsákmányállatok sem sejtik, ha közelítenek feléjük. Ujjaik erősek, karmaik hegyesek és élesek. Remekül hallanak és látnak, különleges adottságaiknak köszönhetően fejüket akár 270 fokkal el tudják fordítani. Hajdan, éjszakai életmódjuk miatt, a baglyokat sötét hatalmakhoz, boszorkányokhoz társították, a kuvikból pedig egyenesen „halálmadár” lett, pedig csak a halott mellett virrasztók gyertyafénye vonzotta. Szerencsére ma már – hála a Kérem a következőt! című rajzfilmsorozat Dr. Bubójának és más mesehősöknek – a legtöbb ember szereti a baglyokat, és kíváncsi arra, hogy a valóságban hogyan élnek az éjszaka vadászai. Éppen ezért az Állatkerti Kötetek a Természetért legújabb kötetét e különleges madaraknak szenteltük

Gólyák
Gólyák

Gólyák

Szerző: Bankovics Attila – Kalocsa Béla
Állatkerti Kötetek a Természetért, 2019

Az utóbbi évtizedekben a fehér gólyák száma jócskán megcsappant, hatvan év alatt szinte felére csökkent a hazai gólyanépesség. Részben azért e fogyatkozás, mert visszaszorultak azok a vizenyős, lápos-ingoványos területek, árterek, amelyek a legtöbb táplálékot adnák nekik. Másrészt pedig sok ezer kilométeres vándorútjuk során mind nagyobb számban lövik le, vagy mérgezik meg őket. Holott több szervezet, elsősorban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület mindent megtesz, hogy a honi populáció újra növekedjen, mások pedig, élükön Állatkertünkkel, azért követnek el mindent, hogy a megsebzett, megsérült, megmérgezett vagy elárvult gólyák sorsa ismét jóra forduljon. A fentiek ismeretében talán nem csodálkozik azon a kedves Olvasó, hogy épp a gólya lett az Állatkerti Kötetek a Természetért sorozat legújabb könyvének főhőse. Elsősorban persze a fehér gólya, hisz róla tudunk a legtöbbet; de nem maradhatott ki sokkal ritkább rokona, a védett erdők sűrűjében fészkelő fekete gólya sem.

Denevérek
Denevérek

Denevérek

Szerző: Görföl Tamás – Csorba Gábor
Állatkerti Kötetek a Természetért, 2018

A denevérek ma már védelemre szorulnak. Akadnak szerencsésebb fajok, amelyek még nagy számban fordulnak elő, és vannak nagyon komoly veszélyben lévők is. Megóvásuk sok tényezőn múlik, ám az első lépés a siker felé minél alaposabb megismerésük. A magyar denevérkutatás története másfél évszázadra tekinthet vissza, ez idő alatt számos szakember és lelkes denevérbarát járta az erdőt, a padlásokat-pincéket és a barlangokat, hogy többet tudjunk e titokzatos állatok állományairól, ökológiájukról, viselkedésükről. Közéjük tartoznak könyvünk nemzetközi hírű szerzői, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai is. Az Állatkerti Kötetek a Természetért sorozat jelen kötetében amellett, hogy számos érdekességről olvashatunk e repülő emlősökről, bemutatjuk a hazánkban előforduló denevérfajokat és megóvásuk lehetőségeit is.

Farkasok és kutyák
Farkasok és kutyák

Farkasok és kutyák

Szerző: Kovács Zsolt
Állatkerti kötetek a természetért, 2017

A farkasnál kevés megosztóbb állatfaj él a Földön. A világ számos pontján szentként tisztelték, másutt pedig maga volt az ördög, vagy legalábbis annak cimborája. A vadászok, vadgazdák jelentős része még ma is kígyót-békát kiált rá, holott gyakran esik szó arról, hogy drasztikusan csökkenteni kell a túlszaporodott vaddisznók és szarvasok számát. Ám ha a farkas ebbe egy kicsit besegít, az már „nagy baj”. Pedig a farkasnak ma is van helye a hazai vadvilágban, hiszen segít 
a kevésbé életrevaló egyedeket kiválogatni, a vadállomány minőségét javítani. Nálunk a farkas fokozottan védett, és bár még ez sem jelent számára életbiztosítást, reménykeltő, hogy az utóbbi években gyarapodott az egyedszámuk.
Könyvünk célja, hogy objektíven mutassa be erdeink régi-új ragadozóját; megismerteti a falka törvényeit, vadászati szokásait, megtudhatjuk, mikor mit zsákmányol, s ahol szemet vet a jószágra, miként védekezhetünk ellene. Emellett a kötetben szó esik még a farkasnak az emberiség történelmében játszott szerepéről, a vadon élő farkasszerű kutyafélékről és ordasunk azon leszármazottairól, amelyek később ősük ellenségévé váltak: a pásztorkutyákról és agarakról.

Békák
Békák

Békák

Szerző: Kovács Tibor
Állatkerti Kötetek a Természetért, 2017

Bármennyire is „nemszeretem” állatoknak tartják egyes emberek a békákat, jelenlétükre kétségtelenül szükség van. Fontos szerepet töltenek be az életközösségekben, megszámlálhatatlan kártevőt pusztítanak el, s maguk is meghatározó táplálékállatai sok ritka fajnak. Ezért is ad aggodalomra okot számuk folyamatos, drámai csökkenése. A globális felmelegedés, az erdőirtások és más humán tényezők hatására már számos békafaj kipusztult, vagy vészesen zsugorodik az állománya. Hazánk békái még nincsenek közvetlen veszélyben, bár számuk csökken. Védelmük érdekében meg kell óvnunk természetes élőhelyeiket, s lehetővé kell tennünk, hogy a szaporodási helyeikre biztonságosan eljussanak. E kétéltűek származásáról, életmódjáról, különleges testfelépítéséről és megannyi más érdekességről szóló kötet elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a békák védelmének szükségességére. Jelentőségét az adja, hogy több tucatnyi bemutatott békafajról magyar nyelven most olvashatunk először, s az Állatkerti Kötetek a Természetért sorozat részeként ez az első, hazánkban megjelent békamonográfia.

Hiúzok
Hiúzok

Hiúzok

Szerző: Veress Tamás – Kovács Zsolt
Állatkerti kötetek a természetért, 2016

Európa legnagyobb macskaféléje több mint száz évvel ezelőtt egyszer már kipusztult Magyarország jelenlegi területéről, a múlt század nyolcvanas éveitől azonban visszatért. Abban, hogy újra hiúzok élnek erdeinkben, nagy szerepük van a Kárpátok hegyláncain, a védelem nyomán ismét megerősödő felvidéki és erdélyi állományoknak, ezért alakulhattak ki hazánkban is úgynevezett perempopulációk. Szerencsések vagyunk, hogy egy természetes folyamat eredményeképpen visszatért hozzánk a titokzatos pöttyös macska; sok országban komoly munkába és nem kevés pénzbe került az, ami nekünk szinte magától megadatott. Sorozatunk jelen kötetében szó esik az eurázsiai hiúz védelméről, viselkedéséről, ökológiai szerepéről, s emellett felsorakozik a közelebbi és távolabbi hiúzrokonság is, különös tekintettel a természetből már csaknem kipusztult ibériai hiúzra.

Túzokok
Túzokok

Túzokok

Szerző: Bankovics Attila – Sós Endre
Állatkerti kötetek a természetért, 2016

Az ezerkilencszázas évek utolsó harmadától egyre kevesebb túzok élt a magyar pusztán. Sokáig úgy tűnt, hogy állományának csökkenését az alacsony szaporodási ráta miatt nem sikerül megállítani. Ennek több oka is volt. Az első és talán legfontosabb az élőhelyek elvesztése. Átalakult a mezőgazdaság, intenzívvé vált a legeltetés. A kaszálókból lassanként gabonatáblák vagy legelők lettek, így mind kevesebb fióka tudott felnőni. Ráadásul a tojásokra és fiókákra veszedelmet jelentő ragadozók száma is megnövekedett. A múlt század kilencvenes éveire 900 egyed alá csökkent a magyarországi túzokállomány. Innen sikerült egy eredményes országos LIFE programmal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkájával, a Túzokvédelmi Munkacsoporttal és Dévaványával csaknem 1600-ra emelni a számukat. A Budapesti Állatkert egyaránt részt vett az ex situ és az in situ védelemben, ezért is szól sorozatunk legújabb kötete a túzokról és kiterjedt rokonságáról, közöttük a hajdan hazánkban is élt reznekről.

Földikutyák
Földikutyák

Földikutyák

Szerző: Németh Attila- Csorba Gábor
Állatkerti Kötetek a Természetért, 2016

Bár a földikutyákkal az elmúlt évszázadokban több neves természettudós is foglalkozott, tervszerű, mindenre kiterjedő kutatásuk csak egy évtizede kezdődött. Legfőbb ideje volt, hiszen minden faj állománya erősen lecsökkent, így fel kellett mérni azokat a tényezőket, amelyek veszélyeztetik a még megmaradt populációkat. Új megvilágításba került az etológiájuk is, kiderült például, hogy a földikutyák időről időre feljönnek a felszínre. Nem kevésbé érdekes az sem, hogy DNS- és kromoszómavizsgálatokból ma már tudjuk, hogy négy, egymáshoz nagyon hasonló faj él hazánkban. Megmentésük egyre nehezebb, így a kutatók és természetvédők összehangolt munkájáról is olvashatunk. De érdeklődésre tarthat számot az egyes élőhelyeket bemutató fejezet éppúgy, mint a tudománytörténeti visszatekintés.

A vadló és rokonai
A vadló és rokonai

A vadló és rokonai

Szerző: Sándor István
Állatkerti kötetek a természetért, 2015

Tudósok, természetvédők és állatkerti szakemberek nemzetközi összefogása és hatalmas erőfeszítése kell ahhoz, hogy egy kis híján kipusztított állatfaj sorsát megváltoztassák. Szerencsére elmondható ez a megmaradt, utolsó vadlófajról, a Przewalski-lóról is. Ha alig több mint 100 évvel ezelőtt nem fog össze néhány állatkertben és rezervátumban dolgozó elhivatott szakember, ma nem élne igazi vadló a Földön, csak elvadult háziló.
Az utolsó vadló megmentésének története nem egyszerűen egyetlen állatfajról szóló történet. Jelkép is egyben. Annak jelképe, hogy a kitartó munka sikerrel jár, hogy mégiscsak megóvható a pusztuló vadvilág. A kötet szerzője, Sándor István avatott szakértője a Przewalski-lovaknak. Része volt a Hortobágyi Nemzeti Park területén fekvő Pente­zug rezervátum állatkertekből érkező vadlovainak ide szállításában, elhelyezésében.
Az Állatkerti Kötetek a Természetért sorozat ezen kötetéből emellett megismerkedhetünk a közelebbi és távolabbi lórokonsággal; bemutatásra kerülnek a zebrák, vadszamarak és az elvadult házilovak is. 

Haragossikló
Haragossikló

Haragossikló

Szerző: Babocsay Gergely – Korsós Zoltán
Állatkerti kötetek a természetért, 2015

Jelen kötetünkben egy igen ritka hüllőfaj kerül bemutatásra, a haragossiklók Magyarországon előforduló egyetlen képviselője, amelyet kaszpi haragossiklóként tart számon ma a tudomány. Kis, szigetszerű állományai hazánk középső területein találhatók. Kiváló szakértő szerzőink a legújabb ismereteket gyűjtötték csokorba e ritka fajról, s a haragossiklók „ürügyén” egyúttal ízelítőt adnak a kígyók hallatlanul izgalmas, kevéssé ismert és a tudomány számára is még sok újdonságot tartogató világából. Bemutatják a kígyók sokféleségét, különféle zsákmányolási technikáit, megdöbbentően szélsőséges élőhelyeit, a különleges kígyó-szokásokat, és megismertetnek a halálos marású mérgeskígyókkal is.

Darvak
Darvak

Darvak

Szerző: Bankovics Attila
Állatkerti kötetek a természetért, 2015

A daru a magyar nép egyik legkedvesebb madara, hazai sorsát mégsem kerülhette el: a folyók szabályozása, a nagy lápok, mocsarak lecsapolása miatt abbahagyta nálunka fészkelést. Tavaly viszont megtörtént az, amire titkon minden állatbarát várt: száz év után újra költött hazánkban a daru! Ezért is szenteljük sorozatunk legújabb kötetét e kedvelt madárcsoportnak, melyről magyar nyelvű monográfia még nem jelent meg.
Kötetünk elsősorban a hazánkban élő szürke daruval és az olykor felbukkanó pártás daruval foglalkozik, de bemutatja a világon előforduló valamennyi darufajt. Részletesen tárgyalja az evolúciójukkal, rendszertanukkal kapcsolatos ismereteket, s azokról az ornitológusokról sem feledkezik meg, akik sokat tettek egy-egy darufaj fennmaradásáért. Kultúrtörténeti érdekességeket olvashatunk arról, hogy a várakban és a falusi portákon miért alkalmaztak őrdarvakat, miért került sok nemesi család és helység címerébe daru, mit jelzett és mennyit ért a kalap mellé tűzött darutoll. Természetesen kitekintünk a nagyvilágba is: megnézzük, hogyan élnek s mennyire veszélyeztetettek a világ darvai. 

Sasok Magyarországon és a világban
Sasok Magyarországon és a világban

Sasok Magyarországon és a világban

Szerző: Haraszthy László
Állatkerti kötetek a természetért, 2015

Az Állatkerti kötetek a természetért tizedik kötete az ég urairól, a sasokról íródott. Ám mivel a tudomány mást nevez „sasnak”, mint a köznyelv, és még a magyar nevezéktanban sem egyszerű az eligazodás, kötetünk a valódi sasok mellett a közelebbi és távolabbi atyafiságra is kitekint: a rétisasokra éppúgy, mint mindazon ragadozó madarakra, amelyek csupán a nevükben sasok. Természetesen elsősorban a hazai fajokat mutatja be, de foglalkozik azokkal is, amelyekkel az érdeklődők egzotikus tájakon találkozhatnak. Így szerepel a könyvben a ma már kipusztulással fenyegetett Fülöp-szigeteki majomevő sas, a hatalmasra növő hárpia, vagy éppen az állatkertünkben is látható, festőien színes tollazatú bukázó sas.

Keselyűk Magyarországon
Keselyűk Magyarországon

Keselyűk Magyarországon

Szerző: Tóth Tamás
Állatkerti kötetek a természetért, 2014

A keselyűk egészen a legutóbbi időkig végigkísérték a magyarok történelmét, hozzátartoztak a Kárpát-medence képéhez. Százötven évvel ezelőtt még megszokott látvány volt az Alföld fölött méltóságteljesen köröző keselyű, s ugyan­ekkor Erdélyben négy fajuk is költött. Volt idő, amikor a legendás turulmadarat is keselyű képében jelenítették meg. Ám a fejlődés és az intenzív vadászat nem kedvezett e dögevőknek. Állományuk Európa-szerte egyre csökkent, majd egykori költőhelyeik legnagyobb részéről végleg eltűntek. Nem véletlen tehát, hogy az Állatkerti kötetek a természetért sorozat legújabb kiadványa éppen róluk íródott. Amellett, hogy a Budapesti Állatkertben mindig is tartottunk keselyűket, intézményünk hozzájárult a vadon élő madarak védelméhez: munkatársainknak is köszönhető, hogy a horvátországi Cres szigetének fakókeselyű-állománya az utóbbi években jelentősen emelkedett.

Az élet reménye - Kölykök és fiókák az Állatkertben
Az élet reménye - Kölykök és fiókák az Állatkertben

Az élet reménye - Kölykök és fiókák az Állatkertben

Szerző: Kovács Zsolt – Szabon Márta
Állatkerti Kötetek a Természetért, 2014

A mai modern állatkertek missziója sokrétű. Az állatvilág itt élő nagykövetein keresztül mesélnek a nagyvárosok lakóinak ember és természet elvesző félben lévő harmóniájáról, miközben egyszerre rekreációs helyszínek, az ökológiai-környezeti kultúra, az oktatás fontos központjai, segítik a veszélyeztetett élőlények fennmaradását és örökségüket ápoló kulturális terek is. A világ nagyjából ezer vezető állatkertje hangsúlyosan vállalja a természetvédelmi, oktatási, tudományos munkát is. Több, mint háromszáz állatfaj megőrzésén dolgoznak összehangolt tenyésztési programokon keresztül. A Budapesti Állatkert 70 faj esetében kapcsolódott be a fajok megőrzésébe – az Állatkerti kötetek a természetért jelen kötete elsősorban őróluk szól.

Asha és rokonai
Asha és rokonai

Asha és Rokonai - Az indiai elefántok múltja, jelene, jövője

Szerző: Kovács Zsolt
Állatkerti kötetek a természetért, 2013

Asha, a Budapesti Állatkert 2013. február 14-én született indiai elefántja, hamar a látogatók kedvencévé vált. A könyv az „apró” elefánt bájos fotókkal illusztrált történetét mutatja be. Olvashatunk a Budapesti Állatkert hajdani híres elefántjairól is, például Sziámról, aki Európa egyik legnagyobb és legintelligensebb ormányosa volt, Nellyről, aki Hévízre ment gyógykúrára, és Bébiről, aki vízilovat költöztetett. Az Állatkerti Kötetek a Természetért ezen részében bemutatjuk a vadon élő, ma már veszélyeztetett indiai elefántok mindennapjait is, és azt a küzdelmet, amely megmentésük érdekében folyik.

Természetvédelmi mentőhelyek Magyarországon
Természetvédelmi mentőhelyek Magyarországon

Természetvédelmi mentőhelyek Magyarországon
Összefogás a védett madarak és társaik érdekében

Állatkerti Kötetek a Természetért
Szerkesztette: Kovács Zsolt
Állatkerti kötetek a természetért, 2012
Jelenleg nincs készleten!

Az országban működő állatmenhelyek, állatvédő egyesületek többsége szinte kizárólag háziállatok (kutya, macska) mentésével foglalkozik. Se helyük, se kapacitásuk, se engedélyük nincs vadon élő állatok, különösen védett állatok befogadására, gyógyítására, tartására. Időnként azért a kutya- és macskamenhelyekre is bekerülnek a természetből sérült – gyakran védett – állatok, ahol elsősegélyben részesítik őket, majd a már szállítható példányokat az ellátásukra, szakszerű gyógyításukra kellőképpen berendezkedett természetvédelmi mentőhelyekre – például állatkertekbe – szállítják. A megsérült állatokat, elárvult kölyköket legtöbbször magánszemélyek juttatják el a menhelyekre, de ide kerülnek a hatóságok által elkobzott, engedély nélkül tartott állatok is.
A Fővárosi Állat- és Növénykerten kívül az országban ma számos helyen folyik természetvédelmi munka. Ezek közül új kötetünkben a legnagyobb egyedszámot, befogadó mentőhelyeket ismertetjük.

A mocsári teknős múltja, jelene, jövője
A mocsári teknős múltja, jelene, jövője

A mocsári teknős múltja, jelene, jövője

Szerkesztő: Kovács Zsolt
Állatkerti Kötetek a Természetért, 2008

Az Állatkerti Kötetek a Természetért című sorozat ezen, részében hazánk egyetlen teknősfaját mutatjuk be. Könyvünkben azokról a kutatásokról is számot adunk, amelyek a legnagyobb csendben, mégis a legteljesebb odaadással folytak és folynak, s amelyek alapján végre hű képet kaphatunk az Emys orbicularis hazai állományáról. A kötet értékét jelentősen növeli, hogy magyarul ez az első összefoglaló monográfia a mocsári teknősről.

A vidra múltja, jelene, jövője
A vidra múltja, jelene, jövője

A vidra múltja, jelene, jövője

Szerkesztő: Dr. Kemenes Ildikó
Állatkerti Kötetek a Természetért, 2005

A Budapesti Állatkert által megjelentetett, védett fajokról szóló kiadványsorozat ezen kötete, a vidrával kapcsolatos ismereteket foglalja össze olvasmányosan és mindenki számára érthetően, de tudományos alapossággal. A kötet ajánlott mindazoknak, akiket csak kíváncsiságból érdekel a vidra, de azoknak is, akik a fajjal kapcsolatos tudományos ismereteiket szeretnék bővíteni.

A rákosi vipera múltja, jelene, jövője
A rákosi vipera múltja, jelene, jövője

A rákosi vipera múltja, jelene, jövője

Szereksztő: Kovács Tibor
Állatkerti Kötetek a Természetért, 2001
Jelenleg nincs készleten!

A Fővárosi Állat- és Növénykert által megjelentett kis könyv, Európa egyik legveszélyeztetettebb hüllőfaját mutatja be.
A rákosi vipera sokáig csak egy megvetett vagy rettegett apró kis kígyó volt. Pedig egyike a kevés valóban csak „magyarnak” mondott állatfajnak, hiszen a történelmi Magyarország területén lelték fel, és valamennyi bizonyosan megmaradt állománya országunk határain belülre esik. A kötet nemcsak szakembereknek, hanem a természetvédelem, biológia iránt érdeklődőknek ajánlható, hiszen olvasmányos, érdekes munka.

Az európai bölény múltja, jelene, jövője
Az európai bölény múltja, jelene, jövője

Az európai bölény múltja, jelene, jövője

Szereksztő: Kovács Zsolt
Állatkerti Kötetek a Természetért, 2001

A könyv bemutatja az európai bölény megmentésének történetét, foglalkozik a már kipusztult kaukázusi és kárpáti bölények históriájával, s természetesen azt is leírja, hogyan élnek a bölények a természetben. A kötet külön aktualitása, hogy a Budapesti Állatkertben e könyv megjelenésével egy időben adták át az eredetileg 1912-ben épült, ám a második világháborúban megsemmisült Bölényház hű mását.

Körút az állatkertekben
Körút az állatkertekben

Körút az állatkertekben (hasonmás kiadás)

Szerző: Gróf Lázár Kálmán (Buza Péter, prof. dr. Persányi Miklós)
Budapest, 2018 (Pest, 1867)

Szárhegyi gróf Lázár Kálmán (1827-1874) a hazai állattan, s ezen belül főként a madártan egyik jeles képviselője volt a XIX. század második felében. Fontos szerep jutott neki az Állatkertünk születése körüli feladatokban is, s első útmutatónk elkészítését is neki tulajdoníthatjuk. De ugyancsak az ő munkája volt a Körút az állatkertekben című, kifejezetten a fiatal közönségnek készített „olvasókönyv”, amely eredetileg Lauffer Vilmos kiadásában jelent meg Pesten, 1867-ben. Ennek a nagyon érdekes, de eredetiben sajnos nehezen hozzáférhető kötetnek jelentette meg a hasonmás kiadását az Állatkert – nemzeti könyvtárunkkal együttműködve – a 2014-es esztendőben Lázár Kálmán halálának 140. évfordulója alkalmából. A mű nemcsak a tudománytörténettel foglalkozóknak, hanem a széles közönségnek is sok érdekességet tartogat, például az egzotikus állatok korabeli, ma már kissé furcsának hangzó nevei (pl. utáncs, kajdács, nyarga, mozgor, nyakorján) miatt, vagy a kor hangulatát nagyszerűen felidéző, remekbe szabott állatábrázolások, színezett metszeteknek köszönhetően. Az eredeti mű 74 oldalának fakszimile lapjai után Buza Péternek a szerző életéről szóló írása olvasható, majd a kötetet az egzotikus állatok magyar neveiről szóló tanulmány zárja főigazgatónk, prof. dr. Persányi Miklós tollából.

A Koala és szomszédjai
A Koala és szomszédjai

A Koala és szomszédjai

Szerző: Dr. Hangay György
Budapest, 2015

Több évig tartó szervezőmunka után, 2015-ben végre megérkeztek a koalák Budapestre. A Koalaház szemléltető táblái sokat elárulnak a kis erszényesek titokzatos életéről, de mi azokra is gondoltunk, akik még többet szeretnének megtudni róluk. Nekik szól kiadványunk. Reméljük, sokak örömére szolgál majd, hogy egy ilyen kedves és tartalmas képeskönyvben vihetik haza magukkal a világ egyik legbájosabb állatát. Valamint megismerkedhetnek a Budapesti Állatkert néhány Ausztráliában őshonos lakójával is.

Állatkerti útmutató
Állatkerti útmutató

Állatkerti útmutató

Szerző: Hanga Zoltán
Budapest, 2014
Jelenleg nincs készleten!

Állatkertünk legfrissebb útmutatójában minden benne van, amit egy állatkerti útmutatótól elvárhatunk. Bemutatja a legfontosabb látnivalókat, a szőrös, tollas, pikkelyes vagy kitinpáncéllal fedett lakókat, a pompás növényeket és a csodálatos műemlékeket is. Bepillantást enged a kulisszák mögé, felvillantja az intézmény másfél évszázados múltjának néhány pillanatképét, s elmeséli azt is, hogy mi a szerepe napjainkban egy korszerű állatkertnek. De bemutatja azt is, hogy mi mindent kínál még az Állatkert azoknak, akik ellátogatnak hozzánk. Az útmutató végén kihajtható térkép található, hogy segítse az olvasót eligazodni intézményünk csaknem 18 hektárnyi területén. A nagyszerű fényképekkel bőségesen illusztrált, 88 oldalas kiadványból nemcsak ismeretet meríthetünk, hanem megvásárlásával egy kicsit haza is vihetünk magunkkal az állatkert-élményből.

Állatkerti műemlékek
Állatkerti műemlékek

Állatkerti műemlékek

Szerző: Hanga Zoltán
Budapest, 2012

Az állatkertbarátok és az igényes építészeti könyvek iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk legújabb különleges kiadványunkat. Az Állatkerti műemlékek című könyv már kapható az állatkerti ajándékboltban, Íme, kedvcsináló gyanánt egy rövid részlet a könyv előszavából:
„A Fővárosi Állatkert a magyar polgárság egyik legrégebbi, ma is az eredeti helyén működő intézménye. Külön kis világ, amely mindig más volt, mint az ország maga, és mindig is különbözni fog a kerítésen kívüli várostól, amely már régen körülnőtte. Az ország legrégebbi állatkertjének a gyűjteménye is a leggazdagabb, a szolgáltatásai a legváltozatosabbak. Itt jön világra a legtöbb ritka állat kicsinye, ennek a legkomolyabb a természetvédelmi, tudományos és oktatási tevékenysége.”

Állat- és NÖVÉNYKERT
Állat- és NÖVÉNYKERT

Állat- és NÖVÉNYKERT

Budapest, 2012

A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország leglátogatottabb kulturális intézménye. Sokszínű látnivalói, változatos programjai, hangulatos épített környezete miatt évente egymillió ember keresi fel. A legtöbb figyelmet persze az állatok kapják a nagyközönségtől, pedig a patinás városligeti intézmény nemcsak állat-, hanem növénykert is. Legalább kétezer növényfaj, fajta és változat virít az alig tizenkét hektáros parkban, a Pálmaház délszaki növényeitől a dendrológiai kollekcióig, vagyis a fák gyűjteményéig. Már az Állatkert 1866-os alapításakor nagy figyelmet fordítottak a kert parkrészeire: a kertészeti terveket akkor Petz Ármin fővárosi főkertész készítette el. Később, az 1910-es évek elején lezajlott átépítéskor pedig egy gyűjteményes kertet hoztak létre, amely nemcsak kellemes keretet, zöld környezetet ad az állatok mellé, hanem önmagában is jelentős értéket képvisel. A kert fejlesztésére, korszerűsítésére napjainkban is szükség van. A közelmúltban került sor a növénygyűjtemény rekonstrukciójának második ütemére, amely elsősorban a Főkapu szomszédságában található területek növényeit érintette, a Japánkerttől egészen a makik lakhelyéig. Ezen a területen egyrészt a bemutatott növényállomány minőségi fejlesztésére került sor, hogy minél több érdekes és értékes növényfajt lehessen bemutatni a közönségnek. A programnak fontos része volt egy új vízelvezető rendszer kiépítése is. Az Állatkert aszfaltozott sétaútjaira hulló csapadékvíz ezután nem a csatornába folyik el, hanem a talaj alsóbb rétegébe szivárog. Ez javítja a fák gyökérzetének vízellátottságát, ráadásul a közcsatornát is kevesebb vízzel terhelik meg.
A jelen kiadványunkat bemutató írás címében tehát nem véletlen a kiemelés: az itt élő növényeket kívánjuk a háttérből az előtérbe hozni. Felvillantjuk a múlt és jelen botanikai törekvéseit, bemutatjuk az érdekesebb parkrészeket, idős vagy különleges növényeket.

Ablak a természetre
Ablak a természetre

Ablak a természetre

Szerkesztő: Mirtse Áron – Mirtse Zsuzsa
Budapest, 2001 

Az ablak mögött kert: az állatok kertje Budapest szívében. Eleven múzeum, a megismerés és a kultúra örökké változó, fejlődő központja. Az ország legnépszerűbb látványossága, amely beengedően őrzi három évszázad alkotóinak keze nyomát. Most itt az alkalom, hogy hazavigyük az Állatkertet! A félezer képet és érdekes történetek sokaságát rejtő “családi album” felidézi a városligeti séták élményeit. Bemutatja az állatkert történetét a kezdetektől a jelenig.

Az Életkert Csodái - Budapest Zoo
Az Életkert Csodái - Budapest Zoo

Az Életkert Csodái - Budapest Zoo

Szerző: Mirtse Áron – Kovács Zsolt
Jelenleg nincs készleten!

A jó állatkert az Élet Kertje, tele csodákkal: könnyű röptű madarakkal, fürge kisemlősökkel, félelmetes ragadozókkal, titkokat susogó fákkal, pompás virágokkal, kellemes zugokkal. Egyben idegenforgalmi nevezetesség, a századelő hangulatát idéző műemlék állatkert, tele érdekes épületekkel és tárgyakkal. Ritka szép, nyugalmat adó oázis a város szívében, ahol a nemzeti karakter sajátos egzotikus hangulattal ötvöződik. Ebbe a csodába pillanthatunk be a könyv oldalait lapozgatva.

Budapest Zoo - állatkerti útmutató
Budapest Zoo - állatkerti útmutató

Budapest Zoo - állatkerti útmutató

Szerző: Hanga Zoltán
Budapest, 2005
Jelenleg nincs készleten!

Az Állatkert történetében eddig hétféle állatkerti útmutató, állatkerti kalauz látott napvilágot, összesen huszonhárom kiadásban. Megjelent még három, a tulajdonképpeni állatkerti útmutatót helyettesítő kiadvány is. A 2005-ben íródott kötet egy teljesen új szerkesztésű állatkerti útmutató első kiadása, ám minden történelmi előzményét összeszámlálva sorrendben a huszonhetedik olyan füzet, amely utat kíván mutatni a közönségnek az állatkerti látogatás során.
Ha valaki kezébe veszi a színes képekkel tarkított könyvecskét, nemcsak a kertből ismert állatok köszönnek vissza lapjairól, hanem egy kis bepillantást enged a kulisszák mögötti világba. Elmeséli, mire is jó az Állatkert, hogy milyen erőfeszítéséket tesz a veszélyeztetett fajok védelmében, és praktikus tanácsokat ad, mi az, amivel még élményszerűbbé tehetjük az állatkerti látogatást.

A Pesti Állatkert Ismertetése egy szakértőtől
A Pesti Állatkert Ismertetése egy szakértőtől

A Pesti Állatkert Ismertetése egy szakértőtől

Budapest, 1996
Jelenleg nincs készleten!

Emich Gusztáv 1866-os kiadása alapján készült állatkerti útmutató. A reprint kiadványt a Főváros Állat- és Növénykert az intézmény fennállásának 130. évfordulójára jelentette meg. A 39 oldalas kötet, gyönyörű rajzokkal, metszetekkel, valamint korabeli stílusával kápráztatja el az olvasót.

A 125 éves Budapesti Állat- és Növénykert története
A 125 éves Budapesti Állat- és Növénykert története

A 125 éves Budapesti Állat- és Növénykert története

Szerző: Szidnainé Dr. Csete Ágnes
Budapest, 1991
Jelenleg nincs készleten!

A Budapesti Állat- és Növénykert fővárosunk kőrengetegének szívében, mint kicsiny oázis az élő természetet varázsolja közénk. Szikláival, dombjaival, tavaival, élővilágával úgy tűnik, mintha a természet egy eredetiben megőrzött darabja lenne. A valóság azonban az, hogy a múlt század közepén e területet – a városerdő szélén – még, mint nem sokat érő homokos síkságot írták le. Hogy hogyan alakult ki e tündérszép édenkert, a természettudományos ismeretterjesztés „fellegvára”, a természetvédelem fontos színtere, és hogy hogyan folyik itt az élet napjainkban, arról kap tájékoztatást az olvasó e képekkel gazdagon illusztrált könyvből.

Nincs kép

Állatkert Újjászületőben

Szerző: Kovács Orsolya
Jelenleg nincs készleten!

Az 1999-es év végére az Állatkert épületei százados pompájukban ragyognak, az állatok gazdagabb, tágasabb helyet kaptak, az ide látogató családok százezreit változatos programok fogadják. A század utolsó évtizedeiben a rekonstrukciók egyharmada már megvalósult és tervben van a folytatás. Erről szól a sok színes képpel illusztrált kis füzet.

Bömbi - Egy kisoroszlán története
Bömbi - Egy kisoroszlán története

Bömbi - Egy kisoroszlán története

Szerző: Dr. Kiss Gabriella
Rajzolta: Lukács Albert
Budapest, 2004
Jelenleg nincs készleten!

Kedves képekkel illusztrált mesekönyv. Egy állatkertben született kisoroszlán életét mutatja be – igyekezve a gyerekek és az állatok szemével látatni az eseményeket.
Bömbi a Fővárosi Állat- És Növénykertben látta meg a napvilágot 2004. január 13.-án. Édesanyjának, Mirzának nem volt elég teje így a csöppséget gyakorlott állatkerti gondozók és egy siófoki menhelyről származó jó szándékú kutya, Tarzan segítségével sikerült megmenteni. Az állat felcseperedése után sorsa kétségessé vált, mivel az európai állatkertek az utóbbi években alig képesek új oroszlánt befogadni. Ám a történet sikerrel zárult, a növendék oroszlán visszatérhetett igazi otthonába. A dél-afrikai SanWild vadaspark biztosított számára otthont, ahol még egy korban hozzá illő lányoroszlán is várta.   

Nincs kép

Varázshegy / Magic Mountain, Der Zauberberg

Szerkesztő: Szabon Márta
Budapest, 2012
Jelenleg nincs készleten!

Az 1909-11 között épült Nagyszikla belsejében, közel másfél évtizedes előkészület után Európai Uniós támogatással 2010-ben elkezdődhetett az Állatkert legnagyobb állandó kiállításának, a Varázshegynek a kialakítása. 2012 májusában a hegy megnyitotta kapuit. Gyomrában 3200 négyzetméteres területen, 4 szinten, az élővilág kialakulásának több millió éves története kerül bemutatásra, élő állatok, élethű modellek, érdekes, interaktív játékok segítségével. Az 58 oldalas, színes füzet, a Varázshegy rejtélyes mélyébe enged betekintést, valamint magyar, angol és német nyelven mutatja be a hegy környezetének megújulását is.  

Nagyszikla / The Great Rock / Der Große Fels
Nagyszikla / The Great Rock / Der Große Fels

Nagyszikla / The Great Rock / Der Große Fels

Szerkesztő: Kis Péter – Szabon Márta
Budapest, 2009
Jelenleg nincs készleten!

A Fővárosi Állat- és Növénykert Nagysziklája, egyike a világ legkorábbi és legnagyobb vasbeton szerkezetű szikláinak. Külső kialakítása egyedülállóan élethű módon jelenít meg egy dolomit csúcsú mészkő hegyet Erdélyből. A fekete fehér, 3 nyelven íródott kiadvány, a Szikla történetét mutatja be, 1909-es építésének kezdetétől 2008-ig tartó rekonstrukciójáig.  

Nincs kép

Nagytó és Sziklakert rekonstrukció

Szerkesztette: Szabon Márta – Zsigmond Vince
Budapest, 2010
Jelenleg nincs készleten!

A rekonstrukció keretében a Fővárosi Állat- és Növénykert két olyan zónája született újjá, amely történeti, illetve gyűj­te­mé­nyes kertként is komoly értéket képvisel, ráadásul természetes élőhelyként is szolgál, hiszen a Nagy-tó térségét számos védett, vadon élő madár önként választja fészkelő helynek. A rekonstrukció egyúttal le­he­tő­sé­get teremtett arra is, hogy a mára nagyrészt beépített budapesti tájnak természetes állapota is felidézhető legyen. Az állatkert által kiadott füzet, 3 nyelven, színes, helyenként archív képekkel illusztrálva szemlélteti a két helyszín folyamatos változását.

Japánkert
Japánkert

Japánkert

Szerkesztő: Kis Péter
Budapest, 2009

A füzet, tartalmazza a Japánkert rövid történetét, magyar és angol nyelven, valamint az ott élő növényfajok listáját. Nem egy megszokott útmutatóval találkozik az olvasó, inkább egy színes és fekete –fehér képekkel tarkított fotó albumot vehet a kezébe, ami visszaadja a különleges kert varázslatos hangulatát.

Állatkerti Állattartás Alapjai
Állatkerti Állattartás Alapjai

Állatkerti Állattartás Alapjai

A fordítás alapjául szolgáló kiadás: Robert Pies-Schulz Hofen:
Die Tierpflegerausbildung: Basiswissen für dia Zoo, Wild- und Heimtierhaltung
Magyar kiadást szerkesztette: Dukát Zsófia
Budapest, 2000
Jelenleg nincs készleten!

Robert Pies-Schulz-Hofen könyvének kiadása fordulópontot jelent a magyar állatkertészet történetében. Eddig még nem született ilyen átfogó, ugyanakkor kellően részletes és kimondottan a szakma számára írt mű magyar nyelven.
Ez a könyv hasznos, minden napi olvasmány az állatkertekben dolgozók számára és tankönyve lehet azoknak, akik az állatkerti ápolói szakképesítést kívánják megszerezni. Részletes és korszerű ismereteket nyújt, összefoglalja a biológiai résztudományok alapjait, és az állatápolóknak szükséges szakmai ismereteket is. Az állatkertészeken kívül ezt az igényes munkát mindazoknak ajánljuk, akik vadonélő állatokkal foglalkoznak, vagy érdeklődnek irántuk.  

Harpij - Környezet-gazdagítási kézikönyv
Harpij - Környezet-gazdagítási kézikönyv

Harpij - Környezet-gazdagítási kézikönyv

Fordította: Dr. Klim Istvánné
Budapest, 2000
Jelenleg nincs készleten!

A környezet-gazdagítás nagyon időszerű téma az állatkertekben. Célja az állatok életkörülményeinek minden olyan javítása, amely lehetőséget ad nekik arra, hogy természetes módon viselkedjenek. Ilyen elgondolások eddig csak szórványosan jelentek meg írott formában, nyelvezetük pedig száraz, nehezen érthető volt. A De Harpij alapítvány könyve, széles körben kívánja bemutatni a környezet-gazdagítás különböző formáit, kitérve a különböző fajok igényeire. Sok képes ábrázolás alkalmazásával igyekszik ösztönözni az állatkerti szakembereket, hogy maguk is alkalmazzák, fejlesszék ezeket, az ötleteket.

Zoopedagógia és fenntarthatóságra nevelés
Zoopedagógia és fenntarthatóságra nevelés

Zoopedagógia és fenntarthatóságra nevelés

Szerkesztő: Pintér Tibor, Nagy Irén, Märcz Éva
Budapest, 2003
Jelenleg nincs készleten!

A Zoopedagógia elnevezés az élő gyűjteményekben (állatkertek, vadasparkok) végzett oktató, nevelő, munkát jelent. Célja az élővilág szeretetének és védelmének elérése.
A Fővárosi Állat- és Növénykert által megjelentetett kiadvány, hasznos elméleti magyarázatokkal és gyakorlati módszerekkel, segít bárkit, aki az emberiség egyetlen járható útját, a fenntartható fejlődést akarja a gyermekekkel megismertetni az állatkertek adta páratlan lehetőségek segítségével.

Nincs kép

Zoopedagógiai hasznoskönyv: módszertani segédanyag

Állatkerti füzetek 1.
Szerző: Nagy Irén
Budapest
Jelenleg nincs készleten!

A könyv célja segítséget nyújtani mindazoknak a nevelőknek, legyenek azok óvodapedagógusok, tanítók, tanárok, leendő pedagógusok vagy lelkes szülők, akik elhiszik, hogy a modern állatkertek célja, lehetőséget teremteni a gyerekek számára, hogy a folyton száguldó világban egy pillanatra megálljanak, egymásra és az őket körülvevő értékekre figyeljenek, megérezzék és megértsék az élő szervezetek lényegét és üzenetét, s ezáltal jobb felnőtté váljanak.