Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Megnyílt a Lepkekert 2015. június 5.

Június 5-től látogatható Állatkertünk népszerű nyári bemutatóhelye, a Lepkekert. A Pálmaház mögött található létesítményben 23 trópusi lepkefaj több száz egyedét láthatják a látogatók. Ugyanitt több színpompás orchideát és broméliát is meg lehet csodálni.

LepkekertJúnius 5-én, pénteken kezdte meg idei szezonját a Lepkekert. A Pálmaház mögött, az Állatkert Dózsa György úti sarkában található, 260 négyzetméter alapterületű Lepkekertben 23 lepkefaj ötszáznál is több egyedét láthatja a közönség. A bemutatott fajok mindegyike Közép-Amerikában őshonos. A nyár folyamán további lepkefajok bemutatását is tervezzük, így a szezon végéig várhatóan ötvennél is több faj bemutatására kerül sor a Lepkekertben. Nyár derekán az újvilági fajok mellett lesznek délkelet-ázsiai lepkék is.

A Lepkekert lényegében egy fényáteresztő oldalfalú építményben kialakított mediterrán liget, amelynek 1200 köbméternyi légterében kedvük szerint repkedhetnek a lepkék. A kertben kialakított sétányon haladva a közönség szabadon sétálhat a lepkék között. Természetesen a lepkekerti látogatás során a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” elve érvényesül, hiszen a törékeny állatokat megfogni, megérinteni nem szabad. Erre a nyitva tartás teljes ideje alatt munkatársaink felügyelnek.

A kifejlett lepkék (imágók) bemutatása mellett a közönség báb, illetve lárva (hernyó) állapotban lévő egyedeket is láthat. A hernyók külön hernyónevelőben kerülnek bemutatásra jellemző tápnövényeikkel együtt, a bábok számára pedig üvegfalú bábszekrényt alakítottak ki. A bábszekrényben függő bábokon is jól látszik az egyes fajok közötti különbség, mi több, egy kis szerencsével a közönség azt is megfigyelheti, amint egyik vagy másik bábból éppen kikel a már kifejlett lepke. A gondozók időről időre kinyitják a bábszekrény üvegajtaját, hogy a bábból frissen kikelt állatok kirepülhessenek, és csatlakozhassanak a Lepkekert légterében élő többi állathoz.

A Lepkekert a lepkék mellett a benne látható növények miatt is érdemes a közönség figyelmére. Az egész évben itt zöldellő mediterrán növényfajok mellett – amelyek némelyike rendszeresen gyümölcsöt is hoz – jelenleg több pompás orchideát és néhány ugyancsak látványos broméliát is meg lehet csodálni.

A Lepkekert nyitva tartási ideje az állatkerti állatházak nyitva tartásához igazodik. Ennek megfelelően délelőtt 10 órakor nyit és az Állatkert zárása előtt fél órával zár. Mivel esős napokon a lepkék nem repülnek, ilyenkor a közönséget sem lehet beengedni közéjük. Ezért csapadékos időjárás esetén előfordulhat, hogy a látogató a Lepkekertet átmenetileg zárva találja.

Állatkertünk első Lepkekertje 2000 nyarán nyílt meg, s azóta nyár elejétől kora őszig minden szezonban volt lepkebemutató a kert területén. Az elmúlt másfél évtizedben a Lepkekert kétszer is költözött, jelenlegi helyén a múlt évben működött először.