Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Virágzik a japán varázsmogyoró 2024. február 6.

Nemcsak a hóvirág, a téltemető és az alpesi hanga virágzik Állatkertünk parkjában! Japánkertünkben a varázsmogyoró is roskadásig van virágokkal, és úgy tűnik, hogy hamarosan a magnólián, azaz a liliomfán is szirmot bontanak a virágok.

 

Múlt héten már beszámoltunk arról, hogy Állatkertünk parkjában előbújtak az első hóvirágok. Akkor még csak a Xántus-ház előtti domb lejtőjén volt belőlük néhány, de azóta már a Főkaputól induló sétányok mentén is kihajtottak. Van mér téltemető is a vombatok kifutója mellett, és bő egy hete a Japánkertben található japán varázsmogyorón is megjelentek a virágok.

 

 

A Japánkert egyébként is érdemes minden növénykedvelő látogatónk figyelmére, hiszen Állatkertünk parkjának ez az egyik legszebb része. A helyén egykor zenepavilon állt, amelyet még 1866-ban építettek Pálffy János gróf adományából (az 1866-os eredeti épületek közül ez maradt fenn legtovább, egészen a második világháborúig), illetve itt volt az Állatkert saját éttermének terasza, szabadtéri része is. A második világháborút követő romeltakarítások során az összegyűjtött törmeléket ide hordták össze egy nagy halomba, amely azután dombbá változott. Ez a domb, földdel betakarva a háború után néhány évig az itt működött szabadtéri színpad lelátóját hordozta. Az 1960-as években azonban akkori kertészeink – Kiáczné Sulyok Mária vezetésével – festői japánkertet varázsoltak ide, aminek a domb szintén szerves része lett. A Japánkertben lévő növények – néhány kivétellel – mind honosak a felkelő nap országában, és maga a kert kialakítása is a japán kertművészet évszázados hagyományait követi, jóllehet viszonylag kicsiny területen.

Az elkövetkező hetekben, sőt hónapokban folyamatosan lesz látnivaló a Japánkertben. A varázsmogyorót követően várhatóan a magnólia, azaz a liliomfa virágjai nyílnak majd ki, hiszen már most látható jelei vannak, hogy ez hamarosan megtörténik. Amikor pedig igazán kitavaszodik, a cseresznyevirágzásban gyönyörködhetnek majd látogatóink.

váncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.