Keresés
Close this search box.

MENÜ

Kezdőlap
/

Pannon Park

A Pannon Park a legnagyobb szabású fejlesztés az Állatkert új területein megvalósuló négy fejlesztési program közül.

Milyen lesz a Pannon Park?

A Pannon Park bemutató komplexuma mintegy 5 hektárnyi területen kerül kialakításra. Ez nagyjából feleakkora, mint a történeti Állatkert mostani területének az egésze. A kialakítást tekintve azonban itt nem szabad területek és pavilon-szerűen elszórt, kisebb-nagyobb állatházak rendszerére számítani, mert a tágas külső terek egyetlen központi építményhez, egy 1,7 hektáros Biodómhoz kapcsolódnak majd.

A Pannon Park külső területeit parkrészek, sétányok, valamint az állatok kültéri szabadkifutói alkotják majd. Többek között az ide átköltöző ázsiai elefántok számára is lesz itt egy korszerű kifutórendszer. A kifutókhoz tartozó belső férőhelyek a Biodóm belső terében kerülnek kialakításra. Ezek közvetlen összeköttetésben állnak majd a külső kifutókkal is. A parkrészeken a történeti Állatkert területére jellemző színvonalú, gyűjteményes kerthez illő növényzet teszi majd teljessé az élményt.

Pannon Park - Biodóm bejárat

A Biodóm belső terében ugyancsak parkrészek, sétányok és állattartó terek lesznek, mindezek azonban egy fényáteresztő, különleges tető alatt kapnak majd helyet. Így amikor odakint rossz az idő, a Biodóm belsejében akkor is kellemes klíma uralkodik, vagyis ez a hatalmas tér igazi négy évszakos bemutatóként szolgálja majd a nagyközönséget. A Biodóm belsejében egyrészt azok a nagyobb testű emlősállatok kapnak helyet, amelyeknek a Pannon Park Biodómot övező, szabad ég alatti kifutóit is szánjuk. Így például az elefántoknak itt egy nagy, közös terük is lesz, de több, elkülönítő férőhely is készül, hogy akár megfelelő szülőszobát is tudjunk biztosítani. A Biodómban sok más faj is bemutatásra kerül, a bonobók vagy a páncélos orrszarvúak mellett lesznek még kisebb emlősök, madarak, különféle hüllők és más állatcsoportok is.

A Biodóm egy másik részében kap helyet a Pannon-tenger akvárium is. Ennek legfőbb látványossága egy óriási, több mint kétmillió literes cápamedence lesz, de számos más tengeri vagy édesvízi állat is bemutatásra kerül majd az akvárium más medencéiben; még manátuszok (tengeri tehenek) vagy vidrák is láthatóak lesznek.

A Biodóm tematikája az elmúlt évben megváltozott, ma már alapvetően az ember és a természet lehetséges, jövőbe tekintő együttélését fogjuk a központba helyezni, és már meglévő példákat is bemutatunk. Persze arról sem feledkezünk meg, hogy a Kárpát-medence földrajza, vízrajza, éghajlata, illetve állat- és növényvilága a múltban egészen más volt, mint a mai. A földtörténet harmadidőszakának miocén korában például, amely 23 millió évvel ezelőttől 5 millió évvel ezelőttig tartott (tehát jóval a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti kihalása után volt), a mai Magyarország területét részben tenger (Pannon-tenger), majd tó, illetve tóvidék (Pannon-tó) borította, kisebb-nagyobb szárazulatokkal, szigetekkel tarkítva. Ezeken sokféle állat, köztük ősi orrszarvúfélék, ormányosok, emberszabásúak, a vizekben pedig többek között ősi tengeri tehenek, cápák és más érdekes állatok éltek, így erről a korról is mesél majd a Biodóm.

A Pannon Park, és benne a Biodóm az állatkerti kiállítástechnika korszerű megoldásait vonultatja majd fel, olyan különleges látogatói élményt kínálva, amely nem csak Magyarországon, hanem a környező országokban is egyedülállónak számít. A bemutató komplexumot kalandos módon lehet majd felfedezni, de természetesen számos kiegészítő létesítmény is kapcsolódik majd ehhez, a látogatóközponttól a vendéglátó egységeken át.

A tulajdonképpeni Pannon Park mögötti területen egy kis angolparki zónát is kialakítunk. Mint ismeretes, a komplexum területe 2014-ben lett az Állatkert része, előtte 1950-től 2013-ig a megszűnt Vidámpark, még korábban, 1910-től 1950-ig pedig az egykori Angolpark működött ugyanitt. A múlt ma is meglévő örökségeként két műemléki játéküzem, a Hullámvasút és a Mesecsónak áll itt: ezek eredetileg az Angolpark részei voltak, később a Vidámpark, 2014-ben pedig Állatkertünk örökölte meg őket. A terv szerint mindkét játéküzemet felújítjuk, és a nagyközönség a Pannon Park elkészültét követően újra birtokba veheti őket.

Hasonlóan jártunk el egyébként az ugyancsak műemléknek számító Schäftner-körhinta esetében is, amely a már átadott Holnemvolt Vár területén található. Ezt a körhintát – hasonlóan a Hullámvasúthoz és a Mesecsónakhoz – ugyancsak a Vidámparktól örököltük. A Holnemvolt Vár kialakításával párhuzamosan ezt a körhintát kívül-belül mutatósan felújítottuk, és megnyitottuk a nagyközönség előtt.