Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 2800 Ft Gyermek: 1900 Ft Diák: 2000 Ft

Nyitvatartás

H-CS: 9:00-18:00 P-V: 9:00-19:00

Időjárásközepesen felhős 32°C

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 11 – 12. évfolyam

 

A DARWIN LABOR GYAKORLATI BEMUTATÓI

 

A tantermi foglalkozások időtartama 45-60 perc.

 

1) Állati „szuperérzékek”

Hogyan és mit érzékelünk mi, emberek? Miért érzékelik az állatok ugyanazt a környezetet egészen másképpen?  Milyen különleges érzékszerveik vannak az állatoknak? Mi a szerepe az érzékszervek evolúciójában a környezeti tényezőknek? Hogy néz ki közelről az óriáskígyók gödörszerve? A foglalkozás végére már mi is másképp látjuk a világot.

 

2) Klímaváltozás és sarkvidékek

Hogyan alakul napjainkban a sarkvidéki táj a felmelegedés hatására? Milyen fortélyai vannak a túlélésnek? Megtörténhet-e, hogy a tápláléklánc összeomlik? Mit tehetünk mi a drámai változások megakadályozásáért? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben megismerkedünk a sarkvidékek jellegzetes élővilágával. A foglalkozás során csontokat, kőzeteket és zuzmókat is megnézünk.

 

3) A Biblia élővilága

Melyik az egyik leggyakrabban említett növény a Bibliában? Mi az ámbrafa, és hol említik a Bibliában? Melyik állat visel a hátán keresztet? Vetített előadás és szemléltetőanyagok segítségével megismerkedünk a Biblia szimbolikus élőlényeivel.

 

 

 

 

TEMATIKUS ÁLLATKERTI SÉTÁK

 

Az állatkerti séták időtartama 45-60 perc.

 

4) A szelektáló ember

A háziállatok és vadon élő őseik testfelépítésének összehasonlításával keressük a választ arra, hogy az emberrel töltött ezer évek, a tenyésztés, a mesterséges szelekció milyen vonásokat hagyott az állatokon. Hogyan kerülhetnek az ember szelektáló tevékenysége folytán előnybe a vadon „kétbalkezesei”, akiknek a természetben nem biztos, hogy sok esélye lett volna az életben maradásra. Az eredmény meghökkentő…

 

5) Természetvédelem az állatkertekben: fajmegőrzés és élőhely-védelem

Az Állatkert egyik legfontosabb küldetését beszéljük meg a foglalkozás alkalmával. Az eredeti élőhelyeiken veszélyeztetett, kipusztuló félben lévő állatfajok (pl. Mhorr gazella, aranyhasú mangábe, orrszarvú, rákosi vipera, tarvarjú) összehangolt tenyésztését a vezető állatkertek évtizedek óta sikerrel végzik. Megvizsgáljuk ennek genetikai hátterét és határait. Vajon megmenthetőek-e ilyen formán a fajok?

 

6) Természetvédelem az állatkertekben: állatmentés

Miért nem hagyjuk sorsukra a természetben a beteg, sérült állatokat? Hogyan történik a mentésük? Mely állatfajok kerülnek leggyakrabban veszélybe? A foglalkozáson betekintünk a védett állatok állatkerti mentőmunkájába, a beteg állatok gyógykezelésébe és a felnevelésük folyamatába.

 

7) Evolúciós újítások a gerinces állatok példáján

Az evolúció bemutatása, mint a biológiai rendszerek változásainak alaptörvénye. A foglalkozás során ma élő állatok példáján nézzük végig milyen evolúciós újítások vezettek a mai fajok megjelenéséhez és hogyan segítették ezek a környezethez való minél tökéletesebb alkalmazkodást. Az élő kövületek testfelépítésének megfigyelésén keresztül megvizsgáljuk ezek sikerének titkát is. Foglalkozunk, a mozgás és a légzés evolúciójával is a Varázshegyben látható állatok kapcsán.

 

8) Az emberi evolúció: őseink

A modern ember, fajunk kialakulása mindig népszerű téma. Kísérletet teszünk arra, hogy rekonstruáljuk a Homo sapiens sapiens megjelenéséhez vezető hosszú utat. A főbb állomásokat már ismerjük, ám a részleteket csak sejtjük. Megnézzük a neandervölgyi emberek elképzelt barlangját, a híresebb emberős-leletek koponyamásolatait. Beszélünk a leltek kormeghatározásáról.

 

9) Varázshegy túra

Tudtad-e, hogy a Nagyszikla kérgének anyaga vaddisznó szőrt tartalmaz? Hogy ennek a több, mint 100 éves műsziklának a belseje egyedülálló, élő bemutatót rejt, interaktív, játékos eszközökkel és kiállítási tárgyakkal. Időutazásra is van mód, mely a jégkorszakba vagy a vulkánokban gazdag miocén időszakba vezet. Látunk itt sokféle állatot is. Lesz állatetetés, etológiai bemutató vagy élő állat simogatása szakvezetővel.

 


 

10) Állati helyszínelés

A Varázshegy Darwin laborjában állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok, levelek, termések és vázak megtapintásával, a belőlük kiolvasható sokféle információ alapján fedezzük fel az élővilág sokféleségét. Megismerkedünk a biodiverzitás fogalmával és megpróbáljuk kitalálni ennek minket is érintő előnyeit, jelentőségét.

 

 

 

 

MEGFIGYELÉS ÉS VIZSGÁLAT

 

A foglalkozás időtartama 45 perc.

 

11) Etológiai megfigyelés: gorillák és orangutánok

Hogyan kommunikálnak az állatok, milyen jelzéseket használnak legközelebbi rokonaink, az emberszabású majmok? Megvizsgáljuk van-e összefüggés a használt jelzésrendszer és az állatfajok szociális struktúrája között. Egy etológiai vizsgálat során azonosítjuk a viselkedés elemeit és megnézzük, lehet-e evolúciós háttere ezek kialakulásának.

 

Az oktatási foglalkozások árjegyzékét itt tekintheted meg.