Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Agnes megérkezett! 2024. február 2.

Már a kifutón láthatja a nagyközönség új szibériai tigrisünket. Agnes nemrégiben érkezett Csehországból, Hluboká város állatkertjéből. Két és fél éves, tehát elég fiatal állat, akivel a tervünk az, hogy a jövőben egy alkalmas párt is szerzünk mellé.

A tigrisek a legnagyobb termetű macskafélék, nem számítva persze néhány őskori rokont. Ezek a csíkos nagymacskák Ázsiában őshonosak, ahol eredeti elterjedési területük elég nagy volt, hiszen a mai Törökországtól Indonéziáig, Szibériától India déli részéig számos helyen előfordultak. Ezen a hatalmas területen belül sokféle élőhely adott otthont a tigriseknek, akik mindig a helyi viszonyokhoz alkalmazkodtak, így a fajon belül különböző helyi típusaik, alfajaik alakultak ki.

Manapság a tigrisek kilenc alfaját különböztetjük meg (bár van másféle vélekedés is), de ezek közül a kaszpi tigris, a bali tigris és a jávai tigris sajnos már kipusztult. A legismertebb alfaj talán a bengáli tigris, ez az alfaj honos Indiában is, illetve ilyen tigris volt Kipling híres elbeszélés-gyűjteménye, A dzsungel könyve egyik szereplője, Sir Kán is. Létezik még hátsó-indiai, más néven indokínai tigris, aztán maláj-tigris, dél-kínai tigris, szumátrai tigris és szibériai tigris is.

A mi Állatkertünkben 1868-ban láthatott először tigrist a nagyközönség, és az idők során több különböző alfajukat, például bengáli, más néven királytigriseket, jávai, azaz szunda tigriseket, illetve szibériai tigriseket is bemutattunk. Az első szibériai tigrisünk 1937-ben érkezett, akkoriban még nagyon kevés állatkertben foglalkoztak ezzel az alfajjal. A második világháború után pedig 1971-ben fogtunk bele ismét a szibériai tigrisek tartásába.

Persze azt tudni kell, hogy a „szibériai" név egy kissé megtévesztő. Hiszen ezek az állatok nem is a szó szoros értelmében vett Szibériában, hanem még keletebbre, az Orosz Távol-Keleten, az Amur és az Usszuri folyók vidékén őshonosak. Ezért szokták a szibériai tigriseket amur tigriseknek is hívni, sőt, Csehországban, ahonnan a mi új tigrisünk érkezett, éppenséggel a tygr ussurijský, az usszuri tigris elnevezés használatos.

A nemrégiben érkezett Agnes egyébként a csehországi Hluboká nad Vltavou város állatkertjében született 2021. július 5-én, s életének első éveit mindvégig ott is töltötte. Két és féléves korára azonban eljött az ideje annak, hogy „elhagyja" a szülői házat. Hozzánk az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének égisze alatt működő tigris tenyészprogram keretében került, méghozzá azzal a céllal, hogy a jövőben egy hímet is kapjon maga mellé, akivel idővel szaporodó párt alkothatnak.

Állatkertünkben az első kistigris 1886-ban látta meg a napvilágot, legutóbb pedig 2013-ban örülhettünk ilyen boldog eseménynek. Azóta további tigrisszaporulat nem volt, hiszen állataink már elég öregek voltak, s bár a vadonban jellemző élettartamnál lényegesen tovább éltek, sajnos már elhagyták az árnyékvilágot. Így most új, fiatal tenyészállatokkal szeretnénk folytatni a szibériai tigrisek bemutatását és természetvédelmi célú szaporítását. A jövendőbeli anyatigris ehhez már meg is érkezett Agnes személyében.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.