Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Bemutatkoztak a tigriskölykök 2013. október 4.

Az indiai oroszlánok és a perzsa leopárdok után a szibériai tigrisek is szaporulattal örvendeztettek meg bennünket. Niva és Norbi frigyéből ez alkalommal két kölyök született, akik még augusztus közepén láttak napvilágot. Mai vakcinázásukra a média kiemelkedő érdeklődése közepette került sor. A kifutóra azonban csak a két hét múlva esedékes következő védőoltás után lehet majd kiengedni a kölyköket, így a közönség várhatóan október második felében láthatja majd őket.

Az Állat- és Növényszeretet Fesztivál, illetve az állatok világnapja alkalmából pénteken mutattuk be Állatkertünk legifjabb jövevényeit, két tigriskölyköt. Az ifjú szibériai tigrisek augusztus 16-án születtek annak a két állatnak, Nivának és Norbinak a frigyéből, akik már két évvel ezelőtt is megörvendeztették az Állatkert közönségét három utóddal.

Az idei tigriskölyköknek ez volt az első nyilvános bemutatkozásuk. Munkatársaink nemcsak bemutatták őket, hanem a sajtó érdeklődésétől kísérve mindjárt el is végezték azokat az apró beavatkozásokat, amelyekre ilyenkor szükség van. Mindkét állat kapott féreghajtó pasztát, azonosító chipet, B-vitamint, illetve olyan kombinált védőoltást is, amely három vírusos megbetegedéssel, a panleukopéniával (macska szopornyica), a rhinotracheitisszel (fertőző macskanátha) és a kalicivírusos náthával szemben alakít ki védettséget a szervezetében.

Mindkét kölyök nősténynek bizonyult, ám ez alkalommal csak az egyikük kapott nevet. A két kistigris közül az egyiket ugyanis a gyümölcsleveket forgalmazó SIÓ fogadta örökbe jelképesen. A nevelőszülőknek járó oklevelet a Köszönjük Sió Iskolatáska Program gyermekei vették át, akik egy óriási tigrises alkotással is készültek az eseményre. A kistigris a Grusa nevet kapta, amely egyébként oroszul körtét jelent. Az örökbefogadással a SIÓ „Vitatigris" Grusa arany fokozatú támogatójává vált. A másik kölyök később fog nevet kapni, az Állatkert ugyanis az ő számára is szeretne egy támogatót találni.

A nagyközönség az elkövetkező napokban még nem láthatja a kistigriseket, ugyanis két hét múlva még egy újabb vakcinát is kell kapniuk, és csak ezután lehet majd kiengedni őket a kifutóra. Ezért leghamarabb október második felében lehet majd őket megtekinteni.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1876 óta élnek tigrisek, az első sikeresen felnövekedett budapesti tigriskölyök pedig 1886 áprilisában látta meg a napvilágot. Ettől kezdve több-kevesebb rendszerességgel szaporodtak is a csíkos nagymacskák. Ebben az időszakban az Állatkert főképp bengáli tigriseket, illetve alkalmanként jávai tigriseket tartott, a mostaniak azonban a szibériai alfaj képviselői. Az első szibériai tigris 1937. november 28-án érkezett Budapestre, az első szibériai kölykök viszont jóval később, az 1970-es években születtek. A jelenlegi tenyészállatok közül a hím – Norbi – éppen tízéves és 2004 őszén érkezett Budapestre. Niva jóval fiatalabb, augusztusban volt hétesztendős és 2010-ben került ide. Niva és Norbi nászából 2011 májusában már született három kölyök, ők a Virgil, Manu és Trax neveket kapták. Az időközben teljesen felcseperedett, már csaknem felnőtt állatokat idén márciusban szállították el egy németországi állatkertbe.

Kapcsolódó írásunk - a 2013. október 4-i sajtótájékoztató további témái:
Természetvédelem és rengeteg kisállat