Nyitvatartás

 

November 11-től ZÁRVA további intézkedésig

Jegyinformációk

 

Olvasd el, hogyan változik belépőink érvényessége.

Kinyíltak az első hóvirágok 2016. január 29.

Ha virágpompáról még nem is beszélhetünk, legkorábban nyíló vadvirágaink már szirmot bontottak az Állatkert parkjában. Hóvirágból a legtöbbet a Xántus-ház előtti lejtőn láthatunk, de akad néhány virágzó téltemető is a Vombatház mellett.

A kertünket rendszeresen látogató nagyközönség számára bizonyára nem jelent újdonságot, hogy intézményünk nemcsak állatkert, hanem egyúttal növénykert is. S bár botanikai gyűjteményünkből ilyenkor, télvíz idején is sokat lehet látni, azért mégiscsak tavasszal és nyáron, illetve a részben ősz folyamán mutatja legszebb arcát. A téli hónapokban egyrészt a fűtött terekben virító trópusi növényekben érdemes gyönyörködnünk, másrészt a korán nyíló vadvirágokban, amelyekből több faj is megtalálható Állatkertünk parkjában.

E növények közül a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) a legismertebb. Az Állatkert parkjában több jellemző termőhelye is van, s a tél végére, illetve kora tavaszra egyes parkrészeken csaknem összefüggő virágszőnyeget alkot. A legjobban a délkelet-ázsiai állatoknak otthont adó Xántus János-ház előtti, dél felé néző lejtőn érzik magukat, a legkorábbi hóvirágok általában itt szoktak előbújni. Itt virítanak az idei év első hóvirágjai is, amelyek január közepén bontottak szirmot. Az elkövetkező hetekben persze a kert egyre több pontján találkozhatunk majd hóvirágokkal, például a Fácánosnál és a főbejárat környékén található parkrészeken is.

Ugyancsak korán szokott nyílni a találó nevű téltemető (Eranthis hyemalis), amelynek két jellegzetes termőhelye van Állatkertünkben. Az egyik a Kisszikla oldalában, a Xántus-házzal szemben, a másik pedig a Vombatház szomszédságában. Előbbi helyen ugyan majd csak az elkövetkező hetekben fognak előbújni a növények, ám a Vombatház melletti területen már most is láthatunk pár szál sárga színben pompázó téltemetőt.

Azt mondanunk sem kell, hogy ezek a virágok ott a legszebbek, ahol nőttek, éppen ezért mindenkit arra kérünk, hogy senkinek se jusson eszébe egy-egy szálat emlékbe hazavinni. Hiszen akkor hamar elfogynának, s a többi látogató már nem gyönyörködhetne bennük. Arról már nem is beszélve, hogy az Állatkert területe természetvédelmi oltalom alatt áll mint országos jelentőségű védett természeti terület, ráadásul mind a hóvirág, mind a téltemető védett növényfajnak számít. Vagyis nemcsak nálunk nem szabad leszakasztani őket, hanem másutt sem.