Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Ősz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 4500 HUF Gyermek jegy: 3200 HUF

Koronavírus információk

A legfontosabb tudnivaló az, hogy Állatkertünk látogatásához már régóta (2021. július 3-a óta) nincs szükség védettségi igazolványra, és 2022. március 7-től – egyetlen bemutatóhelyünk kivételével – már maszkot sem kell viselni. Természetesen, ha valaki úgy érzi, hogy mégis inkább fel szeretné venni a maszkot, ennek sincs semmi akadálya.

Csak egy helyen javasoljuk a maszkviselést: a gyűrűsfarkú makiknál

Mi csak egyetlen helyen javasoljuk látogatóinknak, hogy továbbra is az orrot és a szájat eltakaró maszkot viseljenek. Ez pedig a gyűrűsfarkú makik lakhelye, ahol a közönség be is mehet az állatok közé. Erre azért van szükség, mert a főemlősök érzékenyek lehetnek arra a koronavírusra, amely nekünk embereknek is olyan nagy gondot okozott az elmúlt években, és a gyűrűsfarkú makik bemutatója az egyetlen Állatkertünkben, ahol látogatóink mindenféle elválasztás nélkül, egy térben tartózkodnak valamilyen, a főemlősök közé tartozó állatfajjal. Így állataink egészségének védelme érdekében kérjük látogatóinkat, hogy ezen az egy bemutatóhelyen viseljék a maszkot. Ha esetleg valaki már nem hordana magánál maszkot állandóan, a főbejárat melletti ajándékboltban csekély összegért beszerezhető.

Újra megnyíló létesítmények

A koronavírus világjárvány ideje alatt néhány bemutatóhelyünk – részben a járványhelyzettel összefüggő elővigyázatosság miatt – átmenetileg nem fogadott látogatókat. Ilyen helyszín például a Pálmaház alatt található Akvárium, a Bagolyvár és a Vízparti Élet Háza, a Cápasuli és a Vadállatmentő Központ is. Ezeket a bemutatóhelyeket március 7-e után igyekszünk a legrövidebb időn belül újra megnyitni: többségük már a március közepi hosszú hétvégén látogatható lesz.

Jogi tudnivalók

Az Állatkert korábbi átmeneti zárva tartására, majd 2021. május 1-i újranyitásra a vonatkozó jogszabályok előírásai alapján került sor, mint ahogy azt is mindenkire nézve kötelező jogszabály írta elő a május 1. és július 2. közötti időszakban, hogy a 18 éven felüliek csak védettségi igazolvánnyal látogathatták a kertet. A maszkviseléssel kapcsolatos előírások is a vonatkozó jogszabályokon alapultak, az állatkerti sajátosságok szerinti kiegészítéssel. Jogszabályi rendelkezés tette lehetővé azt is, hogy 2021. július 3-tól kezdve Állatkertünket már védettségi igazolvány nélkül is lehet látogatni, és azt is, hogy 2022. március 7-óta maszkot már csak egyetlen bemutatóhelyen kell viselni. A szóban forgó jogszabályok elsősorban az alábbiak:

• 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről;
• 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a vészhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról;
• 5/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról;
• 77/2022. (III. 4.) Korm. rendelet a koronavírus-világjárvány elleni egyes védelmi intézkedések megszüntetéséről.