Nyitvatartás

H-P: 9:00-16:00 Sz-V: 9:00-16:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Koronavírus információk

A legfontosabb tudnivaló, hogy az Állatkert látogatásához nincs szükség védettségi igazolványra. Szükség van viszont a maszkra, mert a beltéri bemutatóhelyeken, állatházakban kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése. Ezzel egyrészt egymásra is vigyázunk, és lassítjuk a járvány terjedését, másrészt azoknál a beltéri bemutatóhelyeknél, ahol be is lehet menni az állatok közé (például a gyűrűsfarkú makiknál) a maszkviseléssel egyúttal az állatok egészségét is óvjuk. Akinél esetleg nincs maszk, Állatkertünk ajándékboltjában szerény összegért vásárolhat magának.

További részletek az alábbiakban olvashatók:

Vigyázzunk egymásra!

Mindannyiunk számára öröm, hogy a járványhelyzet alakulása most már lehetővé teszi, hogy látogatóink korlátozás nélkül felkereshessék Állatkertünket, így nem kell kérnünk védettségi igazolványt sem (2021. május 1-től július 2-ig ezt jogszabály írta elő). A járvány azonban még most is itt van velünk, sőt, jelenleg épp a negyedik hullámmal nézünk szembe. Ezért fontos, hogy továbbra is figyeljünk oda egymásra: mossunk gyakran és alaposan kezet, tartsunk ésszerű távolságot, ha pedig a betegség tüneteit érzéklejük magunkon, inkább halasszuk későbbre az állatkerti látogatást!

Maszkot kell viselni az állatházakban

Bár nyáron egyáltalán nem kellett viselni maszkot (noha természetesen nem is tiltottuk), a járvány negyedik hullámának erősödése miatt az állatházakban, beltéri bemutatóhelyeken ismét kötelezővé kellett tennünk az orrot és a szájat eltakaró maszk viselését. Aki figyelemmel kísérte az ősz folyamán mindenütt bevezetett intézkedéseket (például azt, hogy a közösségi közlekedési eszközökön is kötelező a maszk), aligha csodálkozik ezen. Persze mi is jobban örülnénk, ha nem lenne szükség ilyesmire, de a járvány jelenlegi szakaszában ez a felelős döntés. A maszk viselése látogatóink egészségének védelme érdekében, illetve a vírus terjedésének lassítása miatt is fontos, de fontos azért is, mert egyes állatok is érzékenyek lehetnek a világjárványt okozó vírusra. Legtöbbjük persze nem érintkezik közvetlenül a közönséggel, de van néhány olyan bemutatóhelyünk is, ahol a látogatók be is mehetnek az állatok közé. Itt a maszkviselés nemcsak az emberek, hanem az állatok egészségének védelme érdekében is fontos.

Figyeljünk az állatokra!

Látogatóinktól azt kérjük, hogy állatainkat semmivel se etessék! A nem megfelelő mennyiségű és összetételű táplálék káros lehet az állatok egészségére, ráadásul a koronavírus és egyéb fertőzések is veszélyesek lehetnek rájuk. Aki pedig az állatsimogató lakóit látogatja meg, kérjük, ne csak simogatás után, hanem előtte is mosson kezet!

Mit érdemes megnézni?

Állatkertünk majdnem minden kültéri bemutatóhelye és az állatházak többsége is nyitva áll a nagyközönség előtt (az átmenetileg zárva tartó bemutatóhelyeket lentebb soroljuk fel). Látnivalóból tehát nincs hiány. Ráadásul a közelmúltban több állatunknál is gyermekáldás volt, az elefántoktól kezdve egészen a zebrákig. Az aktuális kisállatokról és más látnivalókról itt lehet elolvasni a legfrissebb híreket.

Persze a kisállatokon és az élményprogramokon kívül is nagyon sok a látnivaló, hiszen a hazai állatkertek közül nálunk lehet találkozni a legtöbb féle állattal. Sőt, nemcsak állat-, hanem növénykert is vagyunk, változatos botanikai kollekcióval.

Állatkertünk egyébként a világ egyik legrégebbi ilyen intézménye. Patinás múltunk nyomán rengeteg szép, régi, műemlék épülettel rendelkezünk, sőt, most, hogy idén már 155. születésnapunkat ünnepeljük, az Állatkert azon állatainál, amelyek tartása különösen hosszú múltra tekint vissza, a régi idők régi állatainak emlékét felidéző táblákat is kihelyeztünk, érdekes történetekkel és archív állatkerti felvételekkel. Aktuális újdonságainkról további információk itt olvashatók.

Mi nem látogatható?

Bár Állatkertünk néhány bemutatóhelye zavartalanul látogatható, néhány olyan is akad, amelyet átmenetileg zárva kell tartanunk, részben a járványhelyzet, részben más technikai okok miatt. Jelenleg tehát az alábbi bemutatóhelyek nem látogathatók:
- Akvárium (a Pálmaház alatt);
- óriásvidrák beltéri bemutatóhelye;
- Bagolyvár és Vízparti Élet Háza;
- Cápasuli;
- Hetedhét Palota;
- Schäftner-körhinta;
- Mesterségek udvara;
- Szép Miklós játszótér;
- Állatkerti Vadállatmentő Központ.

Zárva tart továbbá a Lepkekert is, de ebben nincsen semmi rendkívüli, hiszen ez egy szezonális bemutatóhely, amely késő tavasztól ősz közepéig látogatható.

Természetesen mi azt szeretnénk, ha minél többet meg tudnánk mutatni az Állatkertből. Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor valamelyik bemutatóhelyet, vagy annak egy részét átmenetileg le kell zárnunk, például azért, hogy ellés előtt álló állatoknak a lehető legnagyobb nyugalmat biztosítsuk. Ezért látogatóink megértését kérjük!

A bérletárusítás újraindítása

2021. május 1-től, az Állatkert újra nyitásával egyidőben újra indult a bérletértékesítés.

A bérletértékesítéssel kapcsolatos Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató, itt megtekinthető:
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató az állatkerti bérlettel kapcsolatos adatkezelésről

A kiadott éves, illetve a négyévszakos bérletek felhasználási ideje a zárva tartási idővel meghosszabbításra kerül.

A négy évszakos bérletek esetében, a 4. alkalom felszabadításra kerül, vagyis akármikor felhasználhatóvá válik.

További, bérletekkel kapcsolatos kérdését küldje el az  email címre.

Jogi tudnivalók

Az Állatkert korábbi átmeneti zárva tartására és 2021. május 1-i újranyitásra a vonatkozó jogszabályok előírásai alapján került sor, mint ahogy azt is mindenkire nézve kötelező jogszabály írta elő a május 1. és július 2. közötti időszakban, hogy a 18 éven felüliek csak védettségi igazolvánnyal látogathatták a kertet. Jogszabályi rendelkezés tette lehetővé ennek a korlátozásnak a megszüntetését is július 3-tól. A szóban forgó jogszabályok elsősorban az alábbiak:

• 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről;

• 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a vészhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról;

• 65/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról.