Keresés
Close this search box.

MENÜ

Kezdőlap
/
/

Szolgáltatások megnevezése és leírása

Fővárosi Állat- és Növénykert szolgáltatásai és tevékenységei:

A Föld élővilágát bemutató élő kiállítások a nagyközönség érdeklődésének kielégítésére, az óvodástól a nyugdíjas korosztályig. Állatok tartása, bemutatása és szaporítása természetes igényeik biztosítására törekedve. Növények tartása, bemutatása társulásaikba integrált módon és szaporításuk. Természetes élőhelyek hasonmásainak és azokat fenyegető veszélyeknek a bemutatása. Ismeretátadó, információhordozó feliratok, tablók, kiállítások készítése.

Nevelési és ismeretterjesztő programok, illetve létesítmények, speciális bemutatók az iskolás tananyag kiegészítésére, különös hangsúlyt helyezve a természetmegőrzés jelentőségére. Szakmai programok adott kor- illetve érdeklődési csoportok számára. Nagyobb társadalmi rendezvények szervezése (pl. Föld Napja, Madarak és Fák Napja, Gyermeknap). Oktatási-nevelési programok a fővárosi oktatási intézmények számára, pedagógus továbbképzés. Ismeretterjesztő rendezvények, interaktív kiállítások a nagyközönség számára.

Helyt ad kutatóknak, felsőoktatási intézmények hallgatóinak az állatkerti állatokkal és növényekkel kapcsolatos kutatásokra, részt vállal az egyetemi és főiskolai hallgatók képzésében (szakmai gyakorlatok, oktatási események, diplomamunkák).

Veszélyeztetett fajok populációinak fenntartása érdekében együttműködik a nemzeti és nemzetközi fajmegőrzési programokat koordináló szervezetekkel és más résztvevő partnerekkel, tudományos, szervező, mentő és élőhelyeket védő tevékenységekben vesz részt, illetve ilyeneket önállóan kezdeményez és folytat. Ugyanebből a célból kiadványokat és más információhordozókat állít elő és terjeszt, valamint a média útján rendszeresen tájékoztatást ad a küldetésével összhangban álló kérdésekről.

Kulturális és szórakoztató rendezvényeket, (pl. koncertek, gyermekprogramok, ifjúsági események, művészeti tárlatok és egyéb események) szervez, különös figyelemmel kezelve az élővilággal és az egzotikus kultúrákkal kapcsolatos tartalmakat.

Pihenési célból sajátos díszparkot működtet, ahol a látogatók komfort-érzésének biztosításáról pihenő eszközökkel, kereskedelmi és vendéglátó tevékenységgel, kényelmi létesítményekkel, állatkertbe illő műsoros és egyéb attrakciókkal, gyermek-aktivitási létesítményekkel gondoskodik.

Kisegítő, kiegészítő és vállalkozási tevékenységet folytat: állatokat, növényeket, ismeretterjesztő kiadványokat, állatkerti dísz- és emléktárgyakat, gyermekjátékokat és egyéb, a feladataival kapcsolatos tárgyakat árusít, kölcsönöz, valamint egyéb tevékenységéhez kapcsolódó szolgáltatásokat nyújt.

Üzemelteti az illegális állattartásban és kereskedelemben elkobzott állatok nemzeti mentőhelyét, illetve közreműködik a fontos természetvédelmi értéket képviselő sérült állatok mentésében és ápolásában. Gondozza és fejleszti az állatkert könyvtári és archív gyűjteményét, könyvtári és archív anyagával a szakmai közönség rendelkezésére áll.

Megőrzi és gyarapítja a területén található műemléki és művészi értékű épületeket, műalkotásokat, kert-berendezési és más díszítő tárgyakat, illetve ápolja művészeti vonatozású egyéb hagyományait.