Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ne dőljünk be az Állatkert nevében készített kamuprofilnak és online csalásoknak

Sajnálatos módon a számítógépes bűnözők időről-időre megpróbálják kihasználni a játékos kedvet olyan álprofilokkal és üzenetekkel, amelyek látszólag nyereményjátékra hívja az Állatkert barátait.

A megtévesztés a jelenlegi esetben (2023 március 31-én észlelve) azzal kezdődik, hogy amíg az Állatkert valódi Facebook-oldala a www.facebook.com/allatkert címen érhető el, az álprofil URL-je szinte teljesen azonos, de az állatkert szó második „l" betűje helyett nagy „I" betű szerepel, márpedig ezt a két betűt a legtöbb betűtípusnál – ideértve a Facebookon használtat is – nehéz megkülönböztetni.

A gyanútlan játékossal, mint a legtöbb hasonló esetben, a bűnözők kapcsolatot keresnek. Gyakran a közösségi oldalakon keresztül szólítják meg (esetünkben chat alkalmazásban Messengeren), ezért mindig kezeljük kellő gyanakvással az így érkező linkeket, különösen azokat, amelyekben csak egy rövid, figyelemfelhívó vagy sürgető üzenet szerepel! Értesítenek a nyereményről és például valamilyen okra hivatkozva postázási címet, telefonszámot kérnek, s így folytatják az adathalászatot, profilozást. Ezután a bűnözők költségekre hivatkoznak, például problémaként jelzik, hogy csak a postaköltséget kell kifizetni, amelyhez bankkártyás fizetést kérnek, akár szintén hamis oldal közbeiktatásával.

Mindig gyanakodjunk!
Nézzünk utána az olyan híreknek, amik a lehetséges csalásról szólnak!
2023. április 3. (hétfő) Megtévesztő álprofillal csapják be az Állatkert barátait

Honnan tudhatjuk, hogy ez átverés?
A hamis Facebook-oldalt alaposan tanulmányozva a posztok szövegei fordítóprogram használatára utalnak, ráadásul az Állatkert 155. születésnapja kapcsán hirdetnek nyereményjátékot holott az Állatkert idén már 157 éves lesz, a születésnapra pedig csak augusztusban kerül majd sor. Emellett az átláthatósági adatok funkció használatával is le lehet leplezni az oldalt, és az is gyanús, hogy régebbi posztok egyáltalán nincsenek az álprofilon.
Álprofil nyereményjáték képernyőkép.

Érdemes megnézni minden nyereményjáték előtt, hogy hány ember követi az adott közösségi média profilt és megbizonyosodni annak hitelességéről a profiloldalon.

Az Állatkertet több, mint 231.000 ember követi és hivatalos Facebook- oldala 2009. október 29-én lett létrehozva, míg az álprofilé - a megjeleníthető átláthatósági adatok szerint - öt éve, 2018. február 24-én hozta létre egy Uliya Nurjannah néven feltüntetett felhasználó, majd ez év március 27-én, vagyis éppen egy hete változott az oldal címe „Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország"-ra.

FONTOS TUDNI!

Az Állatkert soha nem kér személyes adatokat, bankszámlaszámot a közösségi média platformokon! Közösségi médiában szervezett játékait és azok adatkezelési szabályzatát hivatalos weboldalán minden esetben megjeleníti!

Az álprofillal kapcsolatban minden lehetséges lépést megtettünk (jelzés a Facebook üzemeltetőjének, figyelmeztetés közzététele a saját felületeinken és a médiumok, valamint az illetékes szervek, így a Rendőrség és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet segítségével), illetve feljelentést is tettünk csalás, illetve az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás büntette miatt, ismeretlen tettes ellen. A feljelentés, illetve a felmerült adatok alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Főosztálya 01000/1543/2023.bü számon nyomozást rendelt el. Az intézkedésekről további információk itt olvashatók.

Valótlan nyereményjáték, irreális kedvezményekkel! Védekezzünk az adathalászat ellen!

 Keressünk a fiókprofilon olyan megjelölést, ami arra utal, hogy azt a platform ellenőrizte, hitelesítette!
 Tekintsük meg a „oldal átláthatósága" dobozban lévő információkat, hogy mikor hozták létre azt.
 Ne kattintsunk a gyanús hivatkozásokra, mert előfordulhat, hogy hamis Facebook bejelentkezési felületre kerül átirányításra az áldozat, ahol arra kérik adja meg a hitelesítő adatait vagy töltsön le rosszindulatú programot, mert ismerőseinek is továbbíthatják a rosszindulatú üzenetet, ami így gyorsan terjed és visszaél saját profilunk hitelességével, megtéveszti barátainkat.
 Mielőbb szakítsuk meg a kapcsolatot a csalókkal, és gyűjtsünk elektronikus bizonyítékokat (üzenetek, képek, weboldal címe), ami a bejelentések alapjául szolgálhat. Ha az adathalászok fenyegetőznek, sürgetnek, irreális elvárásokat támasztanak az is ismertetőjele lehet a csalásnak, ilyen esetben se ijedjünk meg, de dokumentáljuk a történteket.
 Az ilyen és ehhez hasonló gyanús üzeneteket, álprofilokat mindenképp jelentsük az adott platformon! Facebook-on például itt. 
 Banki fizetést soha ne azon az elérhetőségen, linken kezdeményezzünk, ami bármilyen gyanús üzenetben szerepel és ha anyagi kárt szenvedtünk, tegyünk feljelentést a rendőrségen.
 Gondoskodjunk eszközünk rendszeres vírusirtásáról!
Mindig tájékozódjunk az aktuális rosszindulatú támadási módszerekről, adathalász és egyéb scam kísérletekről és több és főleg hivatalos forrásból ellenőrizzük az információkat mielőtt személyes adatainkat bárkivel megosztjuk!

Érdemes áttekinteni a MNB Teendők adathalász csalás esetén című oldalát is.