Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-20:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Varázshegy

Varázshegy kiadványA kormány 2009. szeptember 23-i döntése alapján uniós pályázati forrás felhasználásával jelentős fejlesztések kezdődtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A "Varázshegy" elnevezésű projekt keretében komplex kiállítási és rendezvénytér kerül kialakításra a Nagyszikla belső terében, és egyúttal a Bölény-és Zsiráfház eredeti tervek szerinti rekonstrukciója is ennek a projektnek a keretében valósult meg. A Nagyszikla belsejében, látogatók elöl elzárt, 3000m2-nyi területen tud különleges élményt adó interaktív kiállítást létrehozni a területi korlátokkal küzdő intézmény. A kert legnagyobb épülete, a Nagyszikla, hatalmas belső terének kiállító- és rendezvénytérként való kiépítését 1912 óta tervezik, de eddig sosem valósult meg. A Nagyszikla belsejének hasznosításával egyrészt kulturális események, rendezvények sokaságának méltó helyszínéhez jut az intézmény, másrészt növekszik a télen nyújtható élmények, programok száma és így nőhet a látogatási idő is.

A Nagysziklába tervezett Varázshegy kiállítás (Életmúzeum) a földi élet színpadán valaha feltűnt, különleges létformáknak, az élet fejlődésének, lenyűgöző gazdagságának egyedi és látványos bemutatását tűzte ki célul, ahol „csudálatos ritkaságokkal" találkozhat a nagyközönség. A vezérfonalat a létformák, az élő és élettelen rendszerek sokfélesége adja, ahol a sokféleséget, mint a környezet kihívásaira, a megoldandó problémákra adott választ értelmezzük és rendkívül változatos, a tér előnyeit jól kihasználó kiállítás-technikai eszközökön keresztül tesszük élményszerűvé. Olyan, interaktív és kalandos játékokkal, élő állatok bemutatóival, óriás állatok modelljeivel, a mikrovilág megismerését lehetővé tevő kivetítős mikroszkópokkal, felfedező és előadó termekkel gazdagon felszerelt kiállítás-rendszert terveztünk, amelyhez hasonló Közép-Európában máshol nem látható.

A pályázat keretében a Nagyszikla kiállítóterein kívül a Bölény- (Bivalyház) és a Zsiráfház műemléki rekonstrukciója is megvalósult, méghozzá az eredeti Kós Károly – Zrumetzky Dezső féle tervek alapján. A műemléki részletek mellett mindkét ház korszerű, a mai kor állattartási igényeinek megfelelő kialakítású és felszereltségű belső állattartó térrel és újjáépített kifutó-együttessel egészült ki. Az épületek fűtését részben megújuló energia felhasználásával oldjuk meg.

A beruházás tervezett, tervezett összköltsége 1 228 704 174 forint.

Az uniós támogatás összege: 895 846 247 Ft (támogatás intenzitás: 72,9%)

Bővebben...