Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-19:00

Újranyitás

A Fővárosi Állat- és Növénykert a koronavírus járvány miatt március 15-től május 20-ig zárva tartotta kapuit. Május 20-tól kezdve újra birtokba vehette a nagyközönség az Állatkertet, de az első néhány héten elővigyázatosságból be kellett vezetnünk néhány rendkívüli megelőző intézkedést. Ezek nagy része lépésről lépésre megszűnt, így június 20-tól – egy-két kivételtől eltekintve – minden szolgáltatásunkkal visszatértünk a koronavírus járvány megjelenése, a veszélyhelyzet, illetve a kijárási korlátozások bevezetése előtti állapotokhoz.

Nyitvatartás

A főbejáraton való belépés a szokásos nyitvatartási rendnek megfelelően történik: a kapu reggel 9-kor nyit, a belépés hétfőtől péntekig 17 óráig történik, és 18 óráig kell elhagyni az Állatkertet, hétvégén pedig az utolsó belépésre 18 órakor van lehetőség, a kertet pedig 19 óráig kell elhagyni.

Jegyváltás

Újra igénybe vehető valamennyi jegy- és bérlettípus, illetve valamennyi fizetési lehetőség, amely a járvány előtt is elérhető volt. Ez vonatkozik a különféle kedvezményekre is, természetesen a jogosultság igazolása mellett.

Előre megváltott jegyek

A korábban az Állatkert kasszáiban, vagy online, még a járvány miatti bezárás előtt megváltott jegyeket, amelyek a március 15-i bezáráskor még érvényesek voltak, a zárva tartás 66 napja, illetve az azt követő 16 nap során nem lehetett felhasználni. Június 5-től ezek a jegyek újra érvényesek, sőt, hogy kellő méltányossággal kompenzáljuk azokat a napokat, amíg nem lehetett e jegyeket felhasználni, a szóban forgó jegyek érvényességi idejét az év végéig, tehát 2020. december 31-ig meghosszabbítjuk.

Bérletek

Természetesen az érvényes bérletek továbbra is felhasználhatók (de a még meglévő papír alapúakat plasztikkártyára cseréljük). A bérleteket csak az alatt a hatvanhat nap alatt nem lehetett használni, amíg az Állatkert zárva tartott, az újranyitás napjától azonban újra be lehetett jönni a bérletekkel. A kieső 66 nap pótlására – méltányosságból – mindazon bérleteket, amelyek 2020. március 15. és május 19. között is érvényesek voltak, vagy ebben az időszakban jártak le, a bérleten feltüntetett érvényességi időtől számított további 66 napig igénybe lehet venni állatkerti látogatásra.

Mi látogatható?

A szabadtéri bemutatóhelyek nagy része már május 20-a óta látogatható. A beltéri bemutatóhelyeket, állatházakat június 20-tól nyitottuk meg újra a nagyközönség előtt, így azóta a Pálmaház (America Tropicana), az Akvárium, a Krokodilház, az Ausztrálház, a Vombatház, az Ausztrál ösvényhez tartozó beltéri bemutatóhely, a Xántus-ház, a Vízparti élet háza, az India-ház, a Mérgesház, a Szavannaház, az Emberszabásúak háza, valamint a Nagyszikla belsejében található Varázshegy is újra várja a látogatókat.

Most már csak a Holnemvolt Vár zónája tart zárva az ott található létesítményekkel (pl. Cápasuli, állatsimogató), illetve azok a bemutatóhelyek, amelyek a nyári időszakban máskor sem szoktak nyitva lenni (mert az állatok a kifutókban tartózkodnak). A Madagaszkár-ház belső terét is érintő átmeneti korlátozások lehetnek a gyűrűsfarkú makiknál, akik már láthatók, de a szokott módon bemenni közéjük egy darabig még nem lehet.

Látnivalóban nincs hiány, hiszen az ország összes állatkertje közül nálunk látható a legtöbb féle állat, és az elmúlt hetekben-hónapokban számos kisállat, kölyök és fióka is világra jött.

Látványetetések, tréningek, bemutatók

A sok látogatót egy időben egy adott helyre koncentráló programok, így a látványetetések, állattréningek és más hasonló bemutatók egyelőre még elmaradnak, de bízunk abban, hogy már néhány napon belül ezeket is újra tudjuk indítani.

Büfék és éttermek

Az Állatkertben szerződött partnerek működtetik a büféket és éttermek. Többségében egyelőre nem megoldott a bankkártyás fizetés. Köszönjük a megértéseteket!

Kell-e szájmaszkot viselni?

A vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint már csak az ajándékboltban kötelező a szájat és az orrot is eltakaró eszköz, például maszk, sál vagy kendő viselése (ez a rendelkezés azonban nem vonatkozik a 6 éven aluliakra). Mi azonban azt javasoljuk, hogy aki teheti, az állatházakban is viseljen maszkot.

Néhány kérés a látogatókhoz

• aki betegség tüneteit észleli magán, lehetőleg halassza későbbre az állatkerti látogatást;
• javasoljuk a gyakori és alapos kézmosást: az ehhez szükséges, a mosdóknál, kézmosóhelyeknél elhelyezett fertőtlenítő folyadékok utánpótlásáról folyamatosan gondoskodunk;
• a szokásosnál is nagyobb nyomatékkal kérjük, hogy az állatokat a nagyközönség semmivel se etesse: még zoo csemegével sem szabad etetni a kert lakóit, ezért nem is árusítunk ilyen állateledelt;
• munkatársaink folyamatosan figyelemmel kísérik az esetleges torlódások kialakulását, különösen az állatházakban, így előfordulhat, hogy bizonyos helyeken a belépésre egy kicsit várni kell: ebben is látogatóink megértését és együttműködését kérjük.

Miért nem lehetett már május 20-án mindent újra megnyitni?

Természetesen mi is akkor lettünk volna a legboldogabbak, ha nem kellett volna a koronavírus járvány miatt hatvanhat napon át zárva tartani az Állatkertet, illetve, ha az újranyitás után minden azonnal visszatérhetett volna a rendes kerékvágásba. A járványveszéllyel összefüggő intézkedéseket egyrészt a vonatkozó jogszabályok és rendelkezések szerint hoztuk meg, másrészt attól a céltól vezérelve, hogy minden szükséges feltételét megteremtsük annak, hogy vigyázhassunk egymásra, és hogy az egyszer megkezdett úton, amely a járvány előtti állapotokhoz való visszatérés felé vezet, ne kelljen visszafordulni. Köszönjük mindenkinek a türelmet, a megértést és a segítő együttműködést!