Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00  Sz-V: 9:00-19:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Újranyitás

Közel féléves átmeneti zárva tartás után Állatkertünk – a jogszabályokban meghatározott feltételek mellett – végre újra megnyithatta kapuit a nagyközönség előtt. Honlapunknak ebben a részében az újranyitással kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze.

A legfontosabb tudnivalók az alábbiak:

  1. Az Állatkert 2021. május 1-től újra látogatható, a jogszabályok által megállapított, és az alábbiakban felsorolt feltételek mellett.
  2. Az Állatkertet az jelenleg további intézkedésig védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve a 18 éven aluliak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérővel látogathatják.
  3. A pénztáraknál, illetve a kapun való belépéskor a szükséges igazolványokat be kell mutatni.
  4. Az Állatkert szinte valamennyi szabadtéri bemutatóhelye, illetve a beltéri bemutatóhelyek jó része is látogatható
  5. A maszk viselése az ajándékboltban kötelező, másutt pedig ajánlott, de nem kötelező. Maszkot kell viselni viszont azokon a bemutatóhelyeken, ahol a közönség bemehet az állatok közé.

Bár a kapukat újra kinyitottuk, sajnos a világjárvány még nem ért véget, így nem mindenben térhetünk vissza a járvány előtti állapotokhoz. Látogatóink, munkatársaink, állataink egészségének védelme most is elsődleges feladat, mint ahogyan az is, hogy a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos jogszabályokat betartsuk. Ehhez látogatóink türelmét, megértését és együttműködését kérjük annak érdekében, hogy a fentiek mellett a lehető legtöbb élményt, látnivalót, igazi természetközeli kikapcsolódást nyújthassunk a közönségnek.

Kik látogathatják az Állatkertet?

A vonatkozó kormányrendelet előírásai alapján a magyarországi állatkerteket a jogszabály hatályának ideje alatt csak a koronavírus ellen védett személyek, valamint a 18. életévüket be nem töltött személyek látogathatják. A jogszabály szerint koronavírus ellen védett személynek az minősül, aki ezt védettségi igazolvánnyal igazolja. A rendelet azt is előírja, hogy aki a koronavírus elleni védettségét vagy életkorát a rendeltben meghatározott módon nem igazolja, annak beléptetését meg kell tagadni, látogatásának megkezdését meg kell akadályozni.

A fenti, mindenkire nézve kötelező rendelkezések alapján Állatkertünket az újranyitást követően további intézkedésig kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve a 18 éven aluliak látogathatják.

A 18 éven felüli személyek belépéséhez tehát védettségi igazolványra, illetve személyazonosító igazolványra vagy útlevélre van szükség (a védettségi igazolvány ugyanis csak ezek felmutatásával együtt érvényes), a 18. életévüket be nem töltött személyek esetében pedig személyazonosító igazolványra, vagy útlevélre, vagy vezetői engedélyre, vagy diákigazolványra. Természetesen azoknál a 18. éven aluli személyeknél, ahol a kiskorúság ténye nyilvánvaló, az életkor ellenőrzésétől el lehet tekinteni.

A fent említett igazolványokat a jegypénztáraknál (a jegy vagy bérlet megváltásakor), illetve a kapun való belépéskor is kérjük felmutatni! Látogatóinknak azt javasoljuk, hogy az igazolványokat érkezéskor készítsék elő, hogy minél gyorsabb és gördülékenyebb legyen a bejutás.

Kérjük, ellenőrizze indulás előtt okmányait!

  • A védettségi igazolványon a személyazonosító igazolvány (személyi igazolvány) száma, és/vagy az útlevél száma szerepelhet.
  • Azt az okmányt feltétlenül hozza magával, melynek száma szerepel a védettségi igazolványon.
  • Ha a személyazonosító okmány és az útlevél száma is szerepel a védettségi igazolványon, akkor csak az egyiket szükséges felmutatnia.
  • Jogosítványt NEM tudunk elfogadni.
  • Abban az esetben tud belépni a Fővárosi Állat- és Növénykert, illetve Margitszigeti Kisállatkert területére, ha a védettségi igazolványa érvényes!

 

Maszkviselés és egyéb elővigyázatossági intézkedések

A vonatkozó kormányrendelet előírásai szerint a koronavírus ellen védett személy, illetve a 18. életévét be nem töltött személy az Állatkertben nem köteles maszkot viselni. A maszkviselés tehát nem kötelező, de azért javasoljuk, hogy aki teheti, elővigyázatosságból mégis viseljen inkább maszkot.

Kötelező viszont a maszk viselése az ajándékboltban, amely üzletnek minősül. Az ajándékboltban 10 négyzetméterenként egy fő tartózkodhat.

Ugyancsak a maszk viselésére kérjük majd látogatóinkat azokon a bemutatóhelyeken, ahol a közönség bemehet az állatok közé (például a gyűrűsfarkú makiknál és a Madagaszkár-ház belső csarnokában).

Az általános, mindenhol kötelező elővigyázatossági intézkedésekre, például a távolságtartásra természetesen az Állatkertben is ügyelni kell! A büfék előtt, illetve ahol sor alakulhat ki, jelzésekkel segítjük a megfelelő távolság betartását.

Állategészségügyi okok miatt látogatóinkat arra kérjük, hogy az állatokat most még zoo csemegével se etessék!

A bérletárusítás újraindítása

2021. május 1-től, az Állatkert újranyitásával egyidőben újra indult a bérletértékesítés.
A bérletértékesítéssel kapcsolatos Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató,
valamint a bérletvásárlás előtt kitöltendő Nyilatkozat itt megtekinthető:

NYILATKOZAT BÉRLET VÁSÁRLÁSHOZ a védelmi intézkedésekkel összefüggésben

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató az állatkerti bérlettel kapcsolatos adatkezelésről

A korábban kiadott bérletek és jegyek hosszabbításán dolgozunk, hamarosan tájékoztatást adunk felületeinken.

Mi látogatható az Állatkertben?

Az Állatkert szabadtéri bemutatóhelyeinek jó része látogatható, ideértve a Holnemvolt Vár szabadtéri bemutatóhelyeit is. Az állatsimogatókat viszont egyelőre még nem nyitjuk meg. A gyűrűsfarkú makik kifutóját, ahol a közönség be is mehet az állatok közé, megnyitottuk, bár itt látogatóinkat arra kérjük, hogy az állatok egészségének védelme érdekében ezt a bemutatóhelyet maszkban látogassák.

A beltéri bemutatóhelyek, állatházak nagyobbik részét is megnyitottuk a közönség előtt. Nyitva van például a Pálmaház (de az alatta lévő Akvárium még nem), az óriásvidrák beltéri bemutatóhelye, az Ausztrálház, a „Szarvasház" (vagyis az erszényes nyestek és társaik bemutatóhelye), a Pákásztanya, az India-ház, a Mérgesház, a Madagaszkár-ház és az Emberszabásúak Háza is. A Szavanna istállót részlegesen nyitottuk meg (a zsiráfoknál lévő belső látogatótér), illetve nyitva van az Elefántház is. A nemrég született kiselefánt, ha anyukájával a kifutón tartózkodik, zavartalanul látogatható, ha viszont a belső férőhelyen, az úgynevezett Elefántcsarnokban tartózkodnak, annak nézőterére szakaszosan, kisebb csoportokban engedjük be a közönséget.

További intézkedésig zárva tart az Akvárium (amely a Pálmaház alatt található), a Krokodilház, a Xántus-ház, a Keselyűröpde, a Vízparti Élet Háza, a Varázshegy és egyelőre nem nyíltak még meg a Holnemvolt Vár beltéri bemutatóhelyei sem.

Az Állatkert fenntartja a jogot, hogy egyes bemutatóhelyeket indokolt esetben átmenetileg lezárjon.

Milyen újdonságokat érdemes megnézni?

Az Állatkertben addig is zajlott az élet, amíg a kapukat zárva kellett tartani. Több olyan állatunk is van, aki a közelmúltban érkezett vagy jött a világra, és ezért a nagyközönség még csak kisfilmen vagy képen láthatta őket. Közéjük tartozik például az április 24-én született kiselefánt, a két óriásvidra kölyök, vagy a kiskenguruk sokasága. De régóta várja már az Állatkert közönségével való találkozást Taiko, az új jegesmedve hím, vagy Banu, az új leopárdhölgy is.

Jogi tudnivalók

Az Állatkert újranyitása, mind az újranyitás időpontját, mind az állatkerti látogatás feltételeit tekintve a vonatkozó jogszabályok rendelkezései alapján történik. E jogszabályok közé tartozik különösen a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet, illetve a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a vészhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet.