Nyitvatartás

H-P: 9:00-17:30  Sz-V: 9:00-18:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Újranyitás

2021. szeptember 13-án, hétfőn napközben rendezvény lesz a Fővárosi Állat- és Növénykert területén, ezért ezen a napon megnövekedett létszámra számíthatnak látogatóink.

Mint ismeretes, a koronavírus világjárvány miatt a vonatkozó jogszabályok rendelkezései alapján korábban 2020. március 15-től május 19-ig, illetve 2020. november 11-től 2021. április 30-ig zárva volt az Állatkert, 2021. május 1-től július 2-ig pedig a 18 éven felüliek csak védettségi igazolvánnyal léphettek a kert területére. A mindenkire vonatkozó jogszabályok által korábban előírt korlátozások megszüntetése a járvánnyal kapcsolatos védelmi intézkedések fokozatos feloldásával járó jogszabályi változások nyomán vált lehetségessé.

(Részletek lejjebb.)

Ezt a rajzot egy kis rajongónktól kaptuk. Köszönjük! Titeket is jó újra látni!

Mit érdemes megnézni?

A közelmúltban nagyon sok kölyök és fióka született, illetve kelt Állatkertünkben, így most különösen sok a látnivaló. Gyermekáldás volt például az elefántoknál, a tapíroknál, az ázsiai vadkutyáknál, a prérikutyáknál, a vízidisznóknál és a nagy maráknál, az éji majmoknál, a Bennett-kenguruknál, a fekete hattyúknál, az üregi baglyoknál és a tarvarjaknál is.
A nyári szezon kezdetével megnyitottuk a Lepkekertet, illetve elindítottuk a Légy ott! élményprogramokat is, állattréningekkel, látványetetésekkel és sok más érdekességgel. Az egyik ilyen program sztárjai a Dél-Amerikában őshonos óriásvidrák, akiknél egyébként a múlt év őszén születtek kölykök.

Persze a kisállatokon és az élményprogramokon kívül is nagyon sok a látnivaló, hiszen a hazai állatkertek közül nálunk lehet találkozni a legtöbb féle állattal. Sőt, nemcsak állat-, hanem növénykert is vagyunk, változatos botanikai kollekcióval.

Állatkertünk egyébként a világ egyik legrégebbi ilyen intézménye. Patinás múltunk nyomán rengeteg szép, régi, műemlék épülettel rendelkezünk, sőt, most, hogy idén már 155. születésnapunkat ünnepeljük, az Állatkert azon állatainál, amelyek tartása különösen hosszú múltra tekint vissza, a régi idők régi állatainak emlékét felidéző táblákat is kihelyeztünk, érdekes történetekkel és archív állatkerti felvételekkel. Aktuális újdonságainkról további információk itt olvashatók.

Mi nem látogatható?

Állatkertünk legtöbb bemutatóhelye ismét látogatható. Ez vonatkozik a mintegy 12 hektárnyi terület szinte valamennyi kültéri és a legtöbb beltéri bemutatóhelyre is. Néhány helyszín van csupán, amelyeket technikai okok miatt még nem tudtunk újra megnyitni:

- Akvárium (a Pálmaház alatt);
- Krokodilház;
- Bagolyvár és Vízparti Élet Háza;
- Cápasuli;
- Hetedhét Palota;
- Schaftner körhinta;
- Mesterségek udvara;
- Szép Miklós játszótér;
- természetvédelmi mentőközpont.

Ugyancsak technikai okok miatt átmenetileg lezártuk oroszlánfóka medence „aluljáróját", így aki vízalatti betekintő ablakon át szeretne fókákat látni, ezt most csak a borjúfókáknál teheti meg, viszont a Légy ott! élményprogram keretében mind az oroszlánfókáknál, mind a borjúfókáknál szoktunk tréninget tartani.

A Madagaszkár-ház belső tere, illetve a gyűrűsfarkú makik kifutója attól függően látogató, hogy az állatok épp hol tartózkodnak.

Természetesen mi azt szeretnénk, ha minél többet meg tudnánk mutatni az Állatkertből. Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor valamelyik bemutatóhelyet, vagy annak egy részét átmenetileg le kell zárnunk, például azért, hogy ellés előtt álló állatoknak a lehető legnagyobb nyugalmat biztosítsuk. Ezért látogatóink megértését kérjük!

A bérletárusítás újraindítása

2021. május 1-től, az Állatkert újra nyitásával egyidőben újra indult a bérletértékesítés.

A bérletértékesítéssel kapcsolatos Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató, itt megtekinthető:
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató az állatkerti bérlettel kapcsolatos adatkezelésről

A kiadott éves, illetve a négyévszakos bérletek felhasználási ideje a zárva tartási idővel meghosszabbításra kerül.

A négy évszakos bérletek esetében, a 4. alkalom felszabadításra kerül, vagyis akármikor felhasználhatóvá válik.

További, bérletekkel kapcsolatos kérdését küldje el az  email címre.

Figyeljünk egymásra!

Mindannyiunk számára öröm, hogy a járványhelyzet alakulása most már lehetővé teszi, hogy látogatóink korlátozás nélkül felkereshessék Állatkertünket, így nem kell kérnünk védettségi igazolványt sem. Amit kérünk, egyszerűen csak az, hogy továbbra is figyeljünk oda egymásra: mossunk gyakran kezet, tartsunk ésszerű távolságot, ha pedig a betegség tüneteit érzéklejük magunkon, inkább halasszuk későbbre az állatkerti látogatást!

Maszkot sem kell már viselni, de természetesen nem is tilos, így aki szeretné, nyugodtan hordhatja. Mivel az üzletekre vonatkozó korlátozásokat is feloldották, az ajándékboltban sem érvényes már az a korábbi szabály, hogy maximum tíz négyzetméterenként egy fő tartózkodhat benn, és természetesen itt sincs már szükség a maszkra.

Figyeljünk az állatokra!

Látogatóinktól azt kérjük, hogy állatainkat semmivel se etessék! A nem megfelelő mennyiségű és összetételű táplálék káros lehet az állatok egészségére, ráadásul a koronavírus és egyéb fertőzések is veszélyesek lehetnek rájuk. Aki pedig az állatsimogató lakóit látogatja meg, kérjük, ne csak simogatás után, hanem előtte is mosson kezet!

Jogi tudnivalók

Az Állatkert korábbi átmeneti zárva tartására és 2021. május 1-i újranyitásra a vonatkozó jogszabályok előírásai alapján került sor, mint ahogy azt is mindenkire nézve kötelező jogszabály írta elő a május 1. és július 2. közötti időszakban, hogy a 18 éven felüliek csak védettségi igazolvánnyal látogathatták a kertet. Jogszabályi rendelkezés tette lehetővé ennek a korlátozásnak a megszüntetését is július 3-tól. A szóban forgó jogszabályok elsősorban az alábbiak:

• 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről;

• 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a vészhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról;

• 65/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról.