Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

ZOO4NAT projekt

A Fővárosi Állat- és Növénykertben hosszú évek, évtizedek óta foglalkozunk vadállatmentéssel. Védenceink Magyarországon honos, vadon élő, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedei, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. Meglőtt gólyák, törött szárnyú vércsék, mérgezett sasok, fészekből kipottyant énekesmadár fiókák, elárvult kismókusok, sérült sünök, telelésben megzavart denevérek és más hasonló állatok, akik segítség nélkül biztosan elpusztulnának. A nálunk zajló mentőmunka keretében munkatársaink a sérült állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az elárvultakat pedig felnevelik. A cél a teljes rehabilitáció, vagyis az, hogy a mentett állatok ismét képesek legyenek segítség nélkül boldogulni. S ha ez sikerül, szabadon engedjük őket természetes élőhelyükön. A szabadon engedésekről, és a vadállatmentés más fontos eseményeiről rendszeresen hírt is szoktunk adni.

A mentett állatok száma évi másfél-kétezer egyed, a 2018-as esztendőben például 108 különböző állatfaj összesen 1807 mentett egyedéről gondoskodtak munkatársaink. A mentett állatok nagyobbik része madár, ám a legnagyobb egyedszámmal bekerülő állatfaj történetesen egy emlős, éspedig a sün. Énekesmadarak, gólyák és különféle ragadozó madarak éppúgy akadnak a védenceink között, mint mókusok, pelék, vagy éppen denevérek. Sőt, a mentett állatok között időnként hüllők, vagy akár kétéltűek is akadnak.
A 2018-tól 2019-ig tartó időszakban kivételes lehetőség nyílt arra, hogy az Állatkertünkben zajló mentőmunkában, és annak a nagyközönség részére történő bemutatásában jelentős fejlesztéseket hajtsunk végre, barátainkkal, a Kassai Állatkerttel közösen. A mentőmunka közös fejlesztésére a ZOO4NAT projekt nyújtott lehetőséget, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program részeként került sor.
Honlapunknak ebben a részében a projektet bemutató kisfilm képkocáin, illetve a lentebb elérhető további fejezekben bemutatjuk, hogyan segítette elő a ZOO4NAT projekt a kertben folyó mentőmunka fejlesztését.

 

A weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját!

Célkitűzések

A projekt fő célkitűzéseként a két állatkertben zajló vadállatmentő tevékenység határon átívelő együttműködéssel történő fejlesztését jelöltük meg.

Eredmények

Új létesítmények Kassán és Budapesten, a mentőmunkát szolgáló eszközbeszerzések, ismeretterjesztő munka fejlesztése, szakmai tapasztalatcsere, dokumentumok és kisfilmek.

Események

Két év alatt számos nagy érdeklődésre számot tartó eseményen voltunk jelen, hogy minél több embert megismertessünk a mentőmunkával és a ZOO4NAT projektek.

Hivatalos információk

A projekttel kapcsolatos hivatalos adatok, költségvetés, támogatási összegek, megvalósítási időszak és más egyéb tudnivalók.

Summary [EN]

Hungarian and Slovakian project partners with complementary competences in animal rescuing, joined forces to raise public awareness on the conservation of natural values with emphasis on rescuing protected animal species of the borderline regions.

Zhrnutie [SK]

Zhrnutie [SK]