Keresés
Close this search box.

MENÜ

Kezdőlap
/

Eredmények és tervek 7 stratégiai területen

2024. július, 4. (csütörtök)

A közelmúlt eredményeiről és a közeli jövő terveiről is szó esett csütörtöki sajtótájékoztatónkon, amelyen intézményünk vezetője 7 stratégiai területen vázolta fel, hogy mi történt az elmúlt 6 hónapban, és mi várható az év hátralévő részében.

Stratégiai sajtótájékoztatónk
Stratégiai sajtótájékoztatónk

Csütörtökön délelőtt sajtótájékoztatót tartottunk a 2024-es esztendő eddigi eredményeiről, illetve a második félévre vonatkozó terveinkről. Állatkertünk vezetője, dr. Sós Endre természetvédelmi és állategészségügyi igazgató 7 stratégiai jelentőségű területen mutatta be az eddigi munkát és a jövőbeli elképzeléseket.

Természetközeli élmények millióknak

A Budapesti Állatkert az ország leglátogatottabb kulturális intézménye, amely a vezető szerepet a jövőben is szeretné megőrizni. Ennek érdekében továbbra is fenntartjuk a belépőjegyek és bérletek kedvező ár-érték arányát, valamint a különféle kedvezmények kiterjedt rendszerét is: szinte nincs is az országban még egy olyan hely, ahol a belépődíjból ennyiféle jogcímen adnak kedvezményeket.

Közben folyamatosan fejlesztjük látogatói szolgáltatásainkat, és olyan megállapodásokat igyekszünk tető alá hozni, amelyek a kertet így is nagy számban felkereső külföldiek számára még vonzóbbá teszik ezt a helyszínt. Így Budapest Card elfogadóhelyként együttműködünk a Budapest Branddel, illetve szó van más városligeti turisztikai helyszínekkel való együttműködésről is.

A látogatók száma az év első felében ígéretesen alakult: január 1-től június 30-ig 580 ezer fő tisztelt meg bennünket a látogatásával, 145 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában. Az év végéig az a cél, hogy a látogatók száma meghaladja az egymillió fő a Margitszigeti Kisállatkert látogatottsága nélkül.

Együtt a vadvilág jövőjéért

A Fővárosi Állat- és Növénykert a világ egyik vezető állatkertje, az állatkerti világhálózat elismert tagja. Stratégiai céljaink közé tartozik a külföldi és hazai állatkertekkel, illetve más szakmai partnerekkel való együttműködés, mindenekelőtt a természetvédelem, a veszélyeztetett fajok megőrzése terén. Ennek érdekében az intézmény jelenleg is több ritkulóban lévő faj, köztük az óvilági majmok közé tartozó mandrill, a pompás koronásgalamb, a hangyászsün, illetve a szürke óriáskenguru európai állatkerti tenyészprogramját koordinálja. Emellett a kert szakemberei részt vesznek az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) különböző szakmai testületeinek munkájában, amelyek például az elefántok, a gorillák, az orangutánok vagy éppen a vörös pandák állatkerti elhelyezését, gondozását, szaporítását és védelmét hangolják össze.

A fajmegmentő tenyészprogramok részeként az elmúlt időszakban több fontos állatszállításra került sor, illetve kerül sor a közeljövőben. Például nemrégiben érkezett Állatkertünkbe egy fiatal szibériai tigris tenyészpár: Agnes, a hároméves nőstény Csehországból, Dáriusz, a hétéves hím pedig a Debreceni Állatkertből. Időközben már össze is szoktattuk a tigrispárt, sőt, már párzást is megfigyeltünk náluk. A napokban utazott el Lengyelországba az egyik nálunk született, kétesztendős manul, más néven pusztai macska, illetve a meglévő nőstény rozsomák mellé hamarosan egy új hím érkezik az Egyesült Királyságból.
Több fontos szaporítási eredményről is be lehet számolni az év első feléből. Például most először születtek Magyarországon aranyszőrű takinok. Ebből az Ázsia belsejében honos, hegyvidéki patásból két nőstény és egy hím lakik az Állatkertünkben, és az év elején minkét nőstény világra hozott egy-egy borjat. De meg lehet említeni a csaknem 20 rózsás flamingó fiókát is. Ebből a fajból az egyik legnagyobb létszámú és legjobban szaporodó állatkerti kolónia a mi Állatkertünkben él.

Intézményümnk persze nemcsak a ritkulóban lévő fajok szaporításával szolgálja a természetvédelmet, hanem szemléletformálással is. Ennek jegyében igyekekszünk bemutatni látogatóinknak a globális természetvédelem kihívásait, részt vállalva olyan természetvédelmi kampányokban, mint az EAZA által meghirdetett VietnAmazing kampány, amely Vietnám élővilágának sokféleségére és védelmére hívja fel az európai közönség figyelmét.

Minden élet számít

A Budapesti Állatkert tevékenységének fontos, stratégiai területe a vadállatmentés is. Magyarországon honos, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeinek mentéséről van szó, akik valamilyen okból emberi segítségre szorulnak. A sérült állatokat meggyógyítjuk, a legyengülteket felerősítjük, az elárvultakat pedig felneveljük, úgy, hogy a sikeresen rehabilitált állatok visszakerülhessenek természetes élőhelyükre.
Évente több ezer mentett állat kerül be hozzánk, a tavalyi évben például 2368 segítségre szoruló madár, kisemlős és hüllő kapott második esélyt az itt folyó mentőmunkának köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon a Budapesti Állatkert menti a legtöbb állatot, ezen belül a legtöbb madarat is, természetesen együttműködve az olyan partnerekkel, mint a hazai nemzeti parkok, vagy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Az idei évben már eddig is ezernél több mentett állatról gondoskodtunk vadállatmentő központunkban.

A sokféleség megismertetése és megőrzése

A stratégiai célok közé tartozik az élővilág sokféleségének minél szélesebb keresztmetszetét felvonultató, változatos, látványos, érdekes élő gyűjtemény bemutatása példamutató állatjólléti feltételek között. Ennek érdekében az év első felében sikerült megnagyobbítani a veszélyeztetett ázsiai vadkutyák kifutóját, valamint a vombatkifutót is. Ezekre a munkálatokra az Állatkerti Alapítványhoz érkező támogatásoknak köszönhetően nyílt lehetőség.

Jelenleg is folyik a Kisszikla sziklakifutójának átalakítása a barnamedvék számára, a jegesmedve korábbi helyén ugyanis az idei évtől barnamedvéket fogunk bemutatni. A Biodóm kültéri kifutóin is folynak a munkálatok annak érdekében, hogy ott még a szezonban állatokat lehessen bemutatni.

Már láthatók azok az újonnan érkezett, Vietnámban őshonos állatfajok, amelyeket az VietnAmazing kampány keretében szerezett be az Állatkert, sőt a Főkapu mellett egy új bemutató növényház is létesült, amelyben Vietnám növényvilágából nyújtanak ízelítőt. A botanikai fejlesztések közé tartozik a japánkerti domb oldalába telepített teaültetvény is.
A bemutatáshoz természetesen kiterjedt oktató, ismeretterjesztő munka is tartozik, a tanulmányi csoportok számára szervezett zoopedagógiai foglalkozásoktól a különféle ismertető táblákon át a látványetetésekig, állattréningekig és más élményprogramokig.

Az Esti sétákat is fejlesztettük. Ezek a különleges programok havonta kétszer, az Állatkert rendes nyitvatartási ideje után kínálnak exkluzív bepillantást a kulisszák mögötti világba azok számára, akik különösen érdeklődnek az állatvilág, illetve a vadállatokról való gondoskodás érdekességei iránt.

Felelősséggel egymás iránt

Állatkertünk már akkor is részt vett a társadalmi felelősségvállalásban, amikor ezt a kifejezést még nem is használták. A Sérült Gyermekek Napjának például az 1990-es évek eleje óta vagyunk évről évre a házigazdái. Az idei, 32. Sérült Gyermekek Napjára szeptember 10-én kerül sor az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) közös szervezésben.

Hagyományos eseménynek számít az Áloméj az Állatkertben is, amelyen családtagjaikkal érkező krónikusan beteg gyermekeket szoktunk vendégül látni egy különleges, exkluzív esti programon. Az idei Áloméjt június 7-én este tartottuk, ez alkalommal hemofíliás gyermekeket hívtunk meg.

Az idei tervek között szerepel egy „éjsötét koncert” is, amellyel a látássérültekre szeretnénk felhívni a figyelmet.
A rendezvényeken túl az Állatkert együttműködik a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetekkel, illetve a Nagycsaládosok Országos Egyesületével (NOE) is, jelentős belépési kedvezményeket kínálva az érintetteknek.

A kultúra szolgálatában

Állatkertünk kulturális intézmény, ahol a kultúra, a művészet számos területe megjelenik. Már az év első felében is többféle kulturális programnak volt színhelye az Állatkert. A 2023-as év végén kezdődött, és az idei év elején is látható volt a Sárkány Éve Lampion Fesztivál. Februárban a Vadak ura családi musical négy előadását láthatta és hallhatta a közönség a Biodóm aulájában. Márciusban a Fénydóm várta a látogatókat a Biodóm belső tereiben: csak erre a programra mintegy 35 ezren voltak kíváncsiak. Szeptemberre zenés programokat tervezünk, és elképzeléseink szerint ősszel is lesznek kulturális látnivalók, szintén a Biodómban.

Közben egy meseíró pályázatot is hirdettünk „Tollak és tappancsok” címmel, a Magyar Írószövetséggel közösen. A legjobban sikerült pályaművekből a tervek szerint egy gyűjteményes mesekönyv készül majd, amely már karácsony előtt a boltokba kerülhetne.

Az Állatkert mindenkihez szól

Stratégia feladat Állatkertünk számára a nagyközönség megszólítása is. Nemcsak azoké, akik adott napon épp a kert területén tartózkodnak, hanem mindenkié, akit érdekel a természet, illetve az állatkertek világa, illetve az élővilág megőrzését szolgáló természetvédelmi tevékenység. Ennek érdekében a közelmúltban megújítottuk a közösségi médiában (Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, LinkedIn) folytatott kommunikációt, a csütörtöki sajtótájékoztatóval egy időben pedig elérhetővé vált Állatkertünk új hivatalos weboldala is.

Állatkertünknek 1995 óta van weboldala, amely a zoobudapest.com címen érhető el. Ez a weboldal utoljára 2013-ban újult meg, és egészen tegnapelőttig az akkor kialakított formátum keretei között működött. 11 év után most új, megszépült külsővel, korszerű technikai megoldásokkal, a böngészéshez használt különféle eszközökhöz alkalmazkodó, reszponzív kivitelben érhető el intézményünk hivatalos weboldala.