Keresés
Close this search box.

MENÜ

Természetvédelmi projektek

Az állatkertek ma már növekvő környezeti problémákkal teli világban működnek. Élőhelyek elvesztése, éghajlatváltozás, környezetszennyezés és még megannyi fenyegető veszély leselkedik az állat- és növényfajok sokaságára. Ebben a helyzetben az állatkertek és akváriumok még fontosabb szerepet játszanak a természet védelmében, mint valaha.

Az állatkertek korántsem egyszerűen szórakoztató célból létrehozott „állatkiállítások”. Hatalmas ismeretanyaggal rendelkeznek, globális hálózatuknak köszönhetően nagy szerepet játszanak a természetvédelmi együttműködések előmozdításában. A természetvédelem teljes spektrumát felölelve képesek működni, kezdve a veszélyeztetett fajok tenyésztésétől, a kutatáson, szemléletformáláson, képzéseken, támogatások gyűjtésén át egészen a fajok és élőhelyeik megőrzéséig. Az, hogy ezek a modern, progresszív intézmények részt vegyenek a természet megőrzésében ma már nem különlegesség, hanem az alaptevékenység fontos része.

Csak Európában legalább 200 olyan állatfaj él, amelynek fennmaradása az állatkertektől is függ. Világszinten is számos sikertörténet bizonyítja, hogy az állatkertek nélkül már szegényebbek lennénk jónéhányukkal: gondoljunk csak a Przewalski-ló, az arab bejza vagy az arany oroszlánmajmocska esetére, akik vadon kihaltak, és az állatkertekből telepítették vissza őket a szabad természetbe.

Állatkertünk szakemberei hagyományosan sokat tesznek a vadon élő állatokért. Sok éve látnak el feladatokat számos nemzetközi projektben.

A Magyar Madármentők Alapítványt a Budapesti Állatkert alapította 2009-ben. Évente több ezer vadon élő madarat, kisemlőst, hüllőt mentünk meg a biztos pusztulástól. Avarégetésben megperzselt sünik, fészekből kiesett madarak, elgázolt vagy mérgezett állatok egyaránt számíthatnak ránk. 

Magyar Madármentők Alapítvány