Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

SZJA 1% – Megújulás, élmény, segítség!

Ez a három szó kifejezi azt, hogy mit jelent nekünk, ha közönségünk, barátaink, és a céljainkkal egyetértő állatbarátok, állatkert-barátok ránk gondolnak, amikor személyi jövedelemadójuk egy százalékáról rendelkeznek. Állatkertünk ugyanis a hozzánk tartozó Margitszigeti Kisállatkertet szeretné megújítani a felajánlásokból, az Állatkerti Alapítvány a látogatói élményt kibővítő fejlesztésekre gyűjt, és az ugyancsak általunk életre hívott Magyar Madármentők Alapítványnak pedig a támogatás abban jelent segítséget, hogy gondoskodhasson a hozzánk évente bekerülő több ezer mentett állatról.

Aligha kell bemutatnunk, hogy az Állatkertben milyen fontos közhasznú munkát végzünk. Hiszen szinten naponta számolunk be valamilyen újabb fontos eredményről, örvendetes eseményről, melyek természetvédelmi szempontból is kimagaslóak. Ilyen például a ritkulóban lévő aranyszőrű takinok, vagy éppen a veszélyeztetett óriásvidrák sikeres szaporítása, a nálunk kelt, ugyancsak veszélyeztetett tarvarjak vadonba való visszatelepítése, vagy mondjuk a vadállatmentő munka sok-sok eredménye.
Ebben a közhasznú munkában jelent nagy segítséget a magánszemélyek támogatása. Ezúttal azoké, akik személyi jövedelemadójuk egy százalékát Állatkertünk közhasznú céljainak támogatására ajánlják fel. Az adóbevalláskor nemcsak a Fővárosi Állat- és Növénykert javára, hanem az intézményünk által létrehozott alapítványok, így az Állatkerti Alapítvány (Alapítvány a Budapesti Állatkertért), illetve a Magyar Madármentők Alapítvány javára is lehet rendelkezni.

Az idei évben az egyik cél az Állatkertünk által fenntartott és működtetett Margitszigeti Kisállatkert kifutóinak, állattartó tereinek korszerűsítése. Az SZJA felajánlásokat elsősorban erre szeretnénk felhasználni.

A Margitszigeti Kisállatkert a Városligethez hasonlóan igen népszerű Margitsziget keleti, Pest felé néző partján, az Árpád híd és a Margit híd között szinte pontosan félúton helyezkedik el. A mintegy félhektáros bemutatóhely teljes felújítására 2002-ben, tehát 22 évvel ezelőtt került sor, és azóta tartozik a Budapesti Állatkert kezelésébe.

A Kisállatkert dámszarvasaival, a terület múltját is idéző nyulaival, pompás madaraival a szigeten sétálók egyik kedvenc helye, ráadásul a vadállatmentő munkának is fontos helyszíne. Az Állatkertbe mentett állatként bekerülő, de a sérülésük jellege miatt a természetbe már nem elengedhető madarak egy részét a Margitszigeti Kisállatkertben helyezzük el. Ez a történetük a bemutató röpdékben látható ragadozó madaraknak, illetve a területen szabadon közlekedő gólyáknak is. Ez utóbbiak egyébként az idők során párba álltak, és minden évben fiókát is nevelnek, méghozzá a Kisállatkert közönségének szeme láttára, mert a korlátozott röpképességű mentett gólyák fészke nem a magasban, hanem a talajtól arasznyi magasságban szokott lenni.

Szeretnénk elsősorban a Margitszigeti Kisállatkert röpdéit, állattartó tereit megújítani, erre használnánk fel az egy százalékokat.

Az Állatkerti Alapítvány – hivatalos nevén Alapítvány a Budapesti Állatkertért – tavaly a vombatkifutó felújítására gyűjtött. Ez a tavalyi adományokból már nemcsak, hogy elkezdődött, hanem jelenleg az utolsó simításoknál tart. Az idei évben pedig Alapítványunk a látogatói élmények gazdagítását szolgáló fejlesztésekre vár támogatást.

A Magyar Madármentők Alapítványt kifejezetten azzal a céllal hoztuk létre, hogy támogatásokat gyűjtsünk az Állatkertünkben folyó vadállatmentő munkához. Mi ugyanis nemcsak a saját állatainkról gondoskodunk, hanem egy olyan mentőközpontot is fenntartunk, ahol Magyarországosan honos, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeinek adunk második esélyt, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. Tavaly 2.368 mentett állatnak viseltük gondját, felerészben madaraknak, felerészben pedig kisemlősöknek és más állatoknak.

A Magyar Madármentők Alapítvány számára felajánlott egy százalékokat a vadállatmentő munkával kapcsolatban felmerülő kiadások fedezésére, illetve a kapacitások bővítésére használjuk fel. Ez utóbbi azért is fontos, mert a bekerülő mentett állatok száma növekvő trendet mutat, tehát fel kell készülnünk arra, hogy évente akár háromezernél több segítségre szoruló állatról is gondoskodni tudjunk.