Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Eleven sárkányok az Állatkertben! 2024. február 9.

Holnap, a holdújévvel veszi kezdetét a kínai kalendárium szerinti Sárkány Éve. Ami remek alkalom arra, hogy a mi saját, eleven sárkányainkra, Brigitte-re és Godzillára, a két komodói varánuszra is felhívjuk a figyelmet.

A komodói varánusz a legnagyobb ma élő gyík, így nem véletlen, hogy sárkányoknak is nevezik őket. Angol nevük (Komodo dragon) is szó szerint ezt jelenti. A kifejlett állatok hossza akár a 3 métert, tömegük a 70 kilogrammot is elérheti, de a legnagyobb ismert példány még ennél is jóval többet, 166 kilót nyomott.

A faj csupán Indonézia néhány szigetén honos, de nemcsak Komodón, hanem Rincán, Gili Motangon, Gili Dasamin, néhány további kisebb szigeten, valamint a jóval nagyobb Flores-en is előfordul. Ezek a szigetek mind a Kis-Szunda-szigetekhez tartoznak, Balitól keletre terülnek el.

A komodói sárkányok sikeres ragadozók, jóllehet nemcsak saját maguk által elejtett zsákmányt, hanem adandó alkalommal dögöt is esznek. Szinte minden lehetséges állat szerepel az étlapjukon: apró gerinctelenek, hüllők, madarak és madártojások, kisemlősök, majmok, vagy akár kisebb patások is, sőt ennél a fajnál a kannibalizmus is előfordul!

Ha ehhez hozzátesszük, hogy még az emberek sincsenek tőlük teljes biztonságban, sőt akár többmázsás bivalyokat is képesek leküzdeni, a dolog szinte már hihetetlennek tűnik, ám valójában mégsem az. A komodói varánuszok ugyanis nemcsak álkapcsuk erejére hagyatkoznak, hanem a harapásuk mérgező is. Szájüregükben egyrészt méregtermelő mirigyek találhatók, másrészt a nyálukban olyan baktériumok is nagy számban fordulnak elő, amelyek a zsákmányállat vérébe jutva súlyos szepszist, azaz vérmérgezést okoznak.

Nagyon valószínű, hogy a múltban ormányosok is szerepeltek a komodói sárkányok étlapján, ami azért lehetséges, mert a Kis-Szunda-szigetek némelyikén a pleisztocén korban törpe elefántok is éltek, és ezek nem voltak nagyobbak a bivalyoknál. A szóban forgó törpe elefántok úgy 50 ezer évvel ezelőtt haltak ki, de valószínűleg nem a komodói sárkányok, hanem a térségben ekkoriban megjelenő emberek miatt.

Ragadozó életmódjuk, nagy testi erejük és mérgező harapásuk ellenére a komodói sárkányok mégsem vérengző fenevadak. Sőt mi több, a mi tapasztalataink szerint valójában nagyon kedves állatok. Az Állatkertünkben látható két komodói varánusz nagyszerű kapcsolatban van a gondozókkal.

Brigitte és Godzilla egyébként viszonylag fiatal állatok. Mindketten elmúltak tizenegy évesek, és mindketten a Rottedami Állatkertben látták meg a napvilágot, ugyanazon fészekaljból. Egy ideig a Gerald Durrel által alapított Jersey Zoo lakói voltak, onnan érkeztek aztán Budapestre 2017-ben, illetve 2018-ban.

Egyébként már Godzilla és Brigitte érkezése előtt is volt már komodói sárkányunk, a faj tartásába ugyanis 2008-ban fogtunk bele, elsőként a hazai állatkertek közül. Az akkor érkezett Irwin nevű hím igazán nevezetes állat volt: világra jövetele még 2007-ben világszenzáció volt, ez volt ugyanis az első eset, amikor tudományosan sikerült bizonyítani, hogy a komodói varánuszoknál a szűznemzés is előfordul. Ez azt jelenti, hogy a nőstények akkor is tudnak termékeny tojásokat rakni, ha nem találkoznak hím állattal.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.