Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Zsebibabák 2015. április 8.

Legújabb kisfilmünk a kengurumamák erszényéből kitekintgető, sőt, onnan néha már ki is járó „zsebibabákat” mutatja be. Ennél többet is láthatnak azonban azok, akik ellátogat hozzánk, és szánnak néhány percet ezekre a különleges állatokra.

Kenguruink – és néhány más erszényes – szaporodásáról nemrégiben külön cikkben számoltunk be honlapunk olvasóinak. Azóta a „zsebibabák” tovább cseperedtek, és ennek megfelelően egyre többet is látni belőlük. Ráadásul a kormos kenguruknak is nevezett nyugati szürke óriáskenguruknál a harmadik nősténynél is megjelentek azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy az erszényben kölyök cseperedik. Ez a kölyök persze csak hónapok múlva fog előmerészkedni, a másik két szürke óriás nőstény, illetve a Bennett-kenguru nőstények „zsebibabái” viszont már olyan korúak, hogy az erszényen kívüli világgal való ismerkedést is megkezdték.

A kenguruk erszényét sokan zsebhez hasonlítják, pedig nem véletlenül hívják éppen erszénynek. A kenguruk ugyanis az erszényük bejáratát – izmok segítségével – éppúgy el tudják zárni, mint a régi idők embere a pénztartó bőrerszény száját a befűzött zsinór meghúzásával. Az erszény arra szolgál, hogy a rendkívül rövid vemhességi idő elteltével, még igen fejletlen állapotban megszülető újszülött számára egyfajta „második méhként” szolgáljon, ahol biztonságban tovább fejlődhet. Minden erszényesre jellemző a rövid vemhesség, és ezzel összefüggésben az újszülöttek rendkívül fejletlen állapota, de nincs mindegyiküknek olyan jól fejlett erszénye, mint a kenguruknak. A vemhességi idő ezeknél az állatoknál általában 4-5 hét körül szokott lenni, erszényben töltött idő viszont már hónapokban mérhető. A Bennett-kenguruk általában 270-280 naposan érik el azt a kort, amikor már nem térnek vissza oda, a nyugati szürke óriáskenguruknál azonban ez egy kicsit tovább tart: a 300-310. életnapon költöznek ki végleg anyjuk erszényéből. A fejüket persze még utána is visszadugják néha, hogy az ott található emlőkből pár csepp tejet kortyoljanak. Ez azonban csak étrendi kiegészítésként szolgál, hiszen az erszényt elhagyó utódok táplálkozásában már a szilárd tápláléknak van növekvő szerepe.

A kenguruk kölykeit egyébként Alan Alexander Milne Micimackó című könyve nyomán szokták zsebibabáknak hívni. Magát a Zsebibaba nevet a könyv fordítója, Karinthy Emília találta ki, az eredeti angol változatban Zsebibabát egyszerűen Roo-nak hívták.