Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Alondra, a tökéletes ragadozó 2019. október 17.

Alondra, nőstény óriásvidra pár hónapja még a mi Állatkertünkben majszolgatta a gondozók által előkészített halat, ám egy visszatelepítési program nyomán most már Argentínában, az Iberá Nemzeti Parkban teszi ugyanezt a saját maga fogta zsákmánnyal.

2014 ősze óta, azaz éppen öt esztendeje foglalkozunk brazil óriásvidrákkal. A kezdetekről néhány nappal ezelőtt már írtunk, ezúttal Alondrára, a visszatelepítési programban részt vevő óriásvidránkra szeretnénk felhívni a figyelmet.

A brazil óriásvidra név egy kicsit megtévesztő, ugyanis ezek az állatok nemcsak Brazíliában, hanem több más dél-amerikai országban is őshonosnak számítanak. Többek között Argentína egyes területein is, ahonnan azonban mind kipusztultak az elmúlt évtizedekben. Nemrégiben viszont argentin természetvédelmi szakemberek elhatározták, hogy visszatelepítik az óriásvidrákat egykori élőhelyeikre.

Alondra nevű nőstény óriásvidránk, aki 2014 óta lakott Állatkertünkben, ennek a visszatelepítési programnak a keretében, méghozzá a program első állataként utazott el idén tavasszal Argentínába, a Corrientes tartományban lévő Iberá vidékére. Az ott található nagy kiterjedésű vizes élőhelyek egy részén a múlt évben hozták létre a több mint 183 ezer hektár kiterjedésű Iberá Nemzeti Parkot (Parque nacional Iberá). Iberá állatvilága igen változatos, halból például 125, kétéltűből 40, hüllőből 63, madárból 347, emlősből pedig 66 különböző faj él a nemzeti park területén. Akad itt sörényes hangyász, jaguár, sörényes farkas, hosszúfarkú vidra, örvös pekari, lápi szarvas, pampaszarvas és zöldszárnyú ara is. Eredetileg az óriásvidra is honos volt a területen, de évtizedekkel ezelőtt kipusztult.

A visszatelepítési program első részeként a szakemberek felkutatták az alkalmas állatokat, együttműködve az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségével, és annak az óriásvidrákkal foglalkozó tenyészprogramjával. Ami tehát azt jelenti, hogy állatkerti születésű egyedeket fognak visszatelepíteni. A program első állata épp a mi Alondránk lett, aki most már hónapok óta Iberában, a nemzeti park szívében található San Alonsóban, ahol lépésről lépésre szoktatják vissza a vadonbeli körülményekhez. Ez egyébként igen jól halad, amit az is mutat, hogy bár Alondra is, sőt már a szülei és a nagyszülei is állatkertben születtek, olyan ügyesen fog halat, mintha mindig is így szerzett volna táplálékot. A CLT Argentina (Conservation Land Trust) nevű szervezet által megosztott kisfilmen éppen azt láthatjuk, amint Alondra jól megérdemelt zsákmányát fogyasztja. Illetve látszik az a szoktató kifutó is, amelyet lényegében a természetes élőhely egy részének elkerítésével hoztak létre az állat vadonba való visszaszoktatásához.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.